Nieuws:

Hoe is het om te werken als beleidsadviseur bij Werk & Inkomen bij Utrecht?

Door: Amc | 6 augustus 2019 - 10:29

Hoe is het om te werken bij Utrecht? Berdien van der Wilt, beleidsadviseur bij Werk & Inkomen, vertelt je er graag over:

Als je aan Utrecht denkt, wat zie je dan?
De stad waar ik een hele leuke studententijd heb gehad, inmiddels 7 jaar woon en sinds 2.5 jaar ook werk! En… de stad waar ik na 20 jaar thuis wonen wel ‘durfde’ te wonen omdat het, ondanks de grootte, toch ook nog wel een beetje dorps voelde.

Wat houdt jouw werk in? Wat doe je?
Ik ben beleidsadviseur bij Werk & Inkomen (W&I). Ik adviseer het college, en specifiek de Wethouder W&I, op ontwikkelingen in en buiten de stad rondom armoede en schulden. Máár gelukkig doen wij beleidsadviseurs niet alleen aan adviseren. We voeren ook veel gesprekken met (samenwerkings)partners in de stad en hebben allemaal onze eigen thema’s en projecten. Zo houd ik me bezig met kinderen en armoede, jongeren en schulden, financiële educatie en schulden op de werkvloer. Ik heb bijvoorbeeld met Utrechtse werkgevers in de afgelopen tijd een start gemaakt met een alliantie van werkgevers die zich willen inzetten voor een schuldenvrije werkvloer. Daarnaast ben ik bezig met de voorbereiding van een bezoek van tweede kamerleden aan Utrecht over onze schuldenaanpak.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Bezig zijn met thema’s die er écht toe doen, in een stad waar ik heel graag woon. Waarbij de schaalgrootte zo is dat je tegelijkertijd denkt: oké dat is uitdagend én hier zie ik de uitkomsten van het werk waar ik mee bezig ben. Het thema schulden doet er ook echt toe. Het is soms een verdrietig onderwerp (ook in Utrecht zijn er veel mensen met schulden, de schatting is tussen de 14.000 tot 35.000 huishoudens) maar ook een onderwerp waar veel mensen mee aan de slag willen: inwoners, ervaringsdeskundigen, organisaties en uiteraard ook raadsleden. Het leeft, en dat maakt het vaak ook spannend!

Wat vind je minder leuk of moeilijk aan je werk?
Bij beleid heb je soms met zoveel partijen te maken: inwoners, partners in de stad, raadsleden, wethouders en collega’s van andere afdelingen. Dat maakt het werk enerzijds heel interessant (veel verschillende zienswijzen, belangen), tegelijkertijd vind ik dat ook wel moeilijk: wat is dan mijn rol als beleidsadviseur, wat doe ik als niet iedereen tevreden de deur uit kan lopen? Maar bovenal: het vraagt vaak om heel wat afstemming. Uiteindelijk maakt dat de aanpak sterker en is het ook belangrijk voor de legitimiteit, maar soms is dat wel een uitdaging.

Op welke prestatie ben je het meest trots?
Op de actieagenda Utrecht schuldenvrij. Dit actieplan is samen met veel partijen en met input van inwoners (via social media en door middel van een groot stadsgesprek met 150 inwoners en organisaties) tot stand gekomen. Inwoners konden hun ideeën pitchen om schulden tegen te gaan. Veel van die ideeën zijn ook daadwerkelijk in de actieagenda terecht gekomen waardoor we het met zijn allen hebben gemaakt. Dat is heel gaaf! Ben je benieuwd naar de actieagenda Utrecht schuldenvrij? Kijk dan op: https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/bestuur-en-organisatie/beleid/werk-en-inkomen/2019-06-actieagenda-utrecht-schuldenvrij.pdf

Welke tip wil je mensen meegeven die bij Utrecht willen werken?
Ik denk dat het belangrijkste is, in ieder geval vanuit beleid gesproken, dat je echt iets van jezelf meeneemt en niet kwijtraakt. De Gemeente is niet voor grijze muizen, in de meest positieve zin: we hebben het juist nodig dat er collega’s bij komen die de liefde voor Utrecht delen én dat op een eigen wijze ook durven te laten zien. Dus ik zou zeggen: gooi alle clichés over wat een ambtenaar moet/zou zijn overboord, wees jezelf en mocht je toch wat clichés tegenkomen: lach er dan vooral om en geniet ervan! (Dat doe ik trouwens ook, ik Instagram over mijn werkleven en doe dat gerust ook met een beetje zelfspot voor mijn beroepsgroep @birdy.in. bureaucracy)

Laatste nieuws

Dit is Utrecht
18 januari 2020 - 15:50
Wist je dat…
18 oktober 2019 - 14:11
Traploopwedstrijd pak-de-trap-loop!
25 september 2019 - 12:00
Utrecht fietsstad
6 september 2019 - 13:33
Werken met gedrag
14 augustus 2019 - 11:13

Nieuwsarchief

2020 (1) 2019 (14)