Nieuws:

Werken met gedrag

Door: Amc | 14 augustus 2019 - 11:13

Werken bij de overheid betekent werken aan gedragsvraagstukken. Daarom hebben we binnen de gemeente Utrecht een netwerk van mensen die gedragsinzichten actief inzetten in de projecten waar ze in werken.

Een van deze mensen is Niek Verlaan, Adviseur Gezond Stedelijk Leven bij de afdeling Ruimte. “Vroeger gingen we ervan uit dat mensen rationeel zijn en voor- en nadelen afwegen voordat ze een keuze maken. Gedragsinzichten leren dat dit beeld niet compleet is en er ook veel onbewust- en gewoontegedrag is waar we rekening mee moeten houden.”

Het loont om bijvoorbeeld gezond gedrag makkelijker te maken. Dat kan in kleine dingen zitten. Zo deed Niek samen met de Universiteit Utrecht een onderzoek naar het stimuleren van staand werken, met ons eigen moderne Stadskantoor als proeftuin. Een aantal weken lang werden bureaus ’s ochtends voor werk in de ‘sta-stand’ gezet. Mensen die zittend wilden werken, konden dat nog steeds doen, maar het aantal staand werkenden werd aanzienlijk hoger! Twee maanden na deze proef was er nog steeds een stijging van 2% naar 8% mensen die staand werkten.

Ook in de stad worden gedragsinzichten gebruikt om de leefomgeving te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de Zadelstraat die een paar jaar geleden opnieuw is ingericht. Hierbij is meer vanuit het gedrag van de voetganger gedacht en zijn zo veel mogelijk obstakels weggehaald. Zo ook de stoeprand! Daardoor doet de straat nu veel meer aan als een winkelstraat en rijden auto’s langzamer. Zo zie je maar weer dat inzicht in gedrag kan bijdragen aan gezond stedelijk leven in Utrecht!

Laatste nieuws

Dit is Utrecht
18 januari 2020 - 15:50
Wist je dat…
18 oktober 2019 - 14:11
Traploopwedstrijd pak-de-trap-loop!
25 september 2019 - 12:00
Utrecht fietsstad
6 september 2019 - 13:33

Nieuwsarchief

2020 (1) 2019 (14)