Nieuws:

Hoe is het om te werken als Wijkadviseur bij Utrecht?

Door: Amc | 11 september 2019 - 12:03

Hoe is het om te werken bij Utrecht? José Boon, junior Wijkadviseur op het Wijkbureau Oost en Noordoost, vertelt je er graag over:

Als je aan Utrecht denkt, wat zie je dan?
Een stad die het goed heeft. Er is veel contact onderling en er zijn veel clubjes, organisaties en instituten. Gelukkig zet de gemeente nu ook in op eenzaamheid voor degenen die dit niet om zich heen hebben. Met vaarwater, uitgaansplekjes, mooie huizen en groen woon ik er heel graag. En Utrecht heeft een station vanwaar je binnen 2 uur in bijna heel Nederland komt.

Wat houdt jouw werk in? Wat doe je?
Ik ben begonnen als ondersteuner op het Wijkbureau Oost en Noordoost. Op het moment dat de vacature van junior wijkadviseur vrij kwam, heb ik direct gesolliciteerd. De functie is een combinatie tussen het adviseren óver de wijk aan collega’s, het contact mèt de wijkbewoners en de communicatie van het wijkbureau. De communicatie bestaat uit social media, de website en de nieuwsbrief.

Als wijkadviseur ben ik verantwoordelijk voor een bepaald gebied in de wijk. Ik behandel initiatieven uit dit gebied en ik probeer ze te koppelen aan lopende ontwikkelingen. Ik bezoek bewoners, voer interne overleggen en ik ga naar bijeenkomsten in de wijk. Daardoor kan ik veel mensen en organisaties met elkaar verbinden.

Daarnaast zijn wij (de wijkadviseurs) verantwoordelijk voor het beheren van het initiatievenfonds, dit is een fonds waarbij bewoners een aanvraag kunnen doen voor het verbeteren van de wijk. Deze aanvragen kunnen verschillen van het verbeteren van een schoolplein tot het organiseren van een buurtfeest.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het leukste vind ik om te zien hoeveel energie mensen steken in hun omgeving, en daarbij te helpen. Bijvoorbeeld bewoners die samen de buurtkranten maken over de wijken, en al hun vrije tijd bezig zijn met verhalen ophalen en krantjes bezorgen. Daarnaast vind ik het leuk om midden in de wijk te werken. Laatst was ik op het Protestival van studenten op de Archimedeslaan 16, en in de pauze vandaag ben ik even gaan kijken bij een berucht kruispunt dat nu in het nieuws is. Je zit hier bovenop de gebeurtenissen in de stad.

Wat vind je minder leuk of moeilijk aan je werk?
Het liefst wil ik het belang van alle bewoners meenemen in de beslissingen die gemaakt worden. Dit kan echter lastig zijn in verband met de bereikbaarheid van sommige doelgroepen (bijvoorbeeld studenten). Dus hierbij een oproep aan alle studenten: neem deel aan de wijkraad en laat je stem horen!

Waar ben je het meest trots op?
Op dit moment zijn we druk bezig met de nieuwe podcast U-Geluid! Hierin praten initiatiefnemers over een boeiend initiatief. Het doel is om de bewoners te laten zien hoeveel ruimte er kan zijn om zelf iets op te zetten in de stad. Al kost het soms ook veel tijd en inzet.  

Op welke manier draag jij bij aan de stad Utrecht?

Mijn bijdrage als wijkadviseur bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Ik help initiatieven verder;
  • Ik ben een aanspreekpunt voor de bewoners en hoop daarmee Gemeente Utrecht toegankelijker te maken;
  • Ik draag bij aan een goed geïnformeerde wijk.

Welk beeld had je over werken bij Utrecht?
Ik had verwacht dat het vastomlijnder zou zijn dan het is. Eigenlijk is er veel flexibiliteit bij het invullen van je takenpakket. Als ik interesse toon in een project, mag ik er vaak bij aanschuiven en erover meedenken.

Wat zouden mensen echt moeten weten over werken bij Utrecht?
Het werk als wijkadviseur is veelzijdig, je wordt gestimuleerd om contacten te leggen met bewoners en er zijn goede opleidingsmogelijkheden. Het is een grote organisatie, maar uiteindelijk is iedereen dichtbij en benaderbaar, ook wethouders en raadsleden.

Welke tip wil je mensen meegeven die bij Utrecht willen werken?
Heb jij interesse om aan de slag te gaan als wijkadviseur? Kom eens langs bij het wijkbureau en loop mee met één van de wijkadviseurs.

Laatste nieuws

Utrecht Monitor
15 mei 2020 - 7:41
Dit is Utrecht
18 januari 2020 - 15:50
Wist je dat…
18 oktober 2019 - 14:11
Traploopwedstrijd pak-de-trap-loop!
25 september 2019 - 12:00

Nieuwsarchief

2020 (5) 2019 (14)