Verhalen ruimdenkers

Een portretfoto van een lachende vrouwelijke ruimdenker met op de achtergrond het uitzicht op Utrecht

Ianthe, Ruimdenker: Het is erg mooi om samenwerking en teamverband op grote en kleine schaal te zien”

Sinds de start van De Ruimdenkers ben ik onderdeel van dit zelfsturende team en heb ik veel geleerd in het opzetten ervan. Ik leer nog elke dag bij over hoe je zo’n team – waarin je veel vrijheid hebt – draaiend houdt in een organisatie met juist veel structuur. Vanuit De Ruimdenkers werk ik als projectleider aan verschillende projecten in het Stationsgebied, waarbij de bouw van de Stationspleinfietsenstalling echt een hoogtepunt was. Het is erg mooi om samenwerking en teamverband op grote schaal (bij het Stationsgebied) en kleine schaal (bij De Ruimdenkers) te zien. De mogelijkheid tot ontwikkeling, flexibel werken, zoeken naar oplossingen in plaats van problemen, samenwerking en natuurlijk de gezelligheid in beide teams heeft ervoor gezorgd dat ik nog steeds met veel plezier bij De Ruimdenkers werk!

Een portretfoto van een lachende mannelijke ruimdenker met op de achtergrond het uitzicht op Utrecht

Wijnand, Ruimdenker: “De projecten en Ruimdenkersactiviteiten dagen mij uit verder te kijken dan mijn eigen vakgebied.”

Klaar met je studie… en dan? Ik had nog geen idee! Wat ik wel wist, is dat ik een dynamische functie wilde bij de Gemeente Utrecht. In december ben ik met een collega-ruimdenker vol enthousiasme aan een drietal projecten begonnen bij het Klantcontactcentrum (KCC). Met dezelfde dosis energie ben ik nu zelfstandig bezig met het verder ontwikkelen van het Klanttevredenheidsonderzoek en de Kennisbank. Sinds kort ben ik aangehaakt bij een ander tof project: het opzetten van een intern maandblad. Binnen De Ruimdenkers neem ik een deel van de financiële zaken en HR-taken voor mijn rekening. De projecten en Ruimdenkersactiviteiten dagen mij uit verder te kijken dan mijn eigen vakgebied en te onderzoeken hoe ik een bijdrage kan leveren aan de stad. Die dynamische baan waar ik het over had, die heb ik gevonden bij De Ruimdenkers!

Een portretfoto van een lachende vrouwelijke ruimdenker met op de achtergrond het uitzicht op Utrecht

Anouk, Voormalig Ruimdenker: “Het werken in een zelfsturend team is supertof, je leert enorm veel over jezelf.”

In 2016 startte ik – samen met 9 anderen – De Ruimdenkers op. Hier heb ik 2,5 jaar geploeterd, gelachen, geleerd en ontdekt. Het werken in een zelfsturend team is supertof, want je leert enorm veel over jezelf. Tegelijkertijd is het ook zwaar, want iedere beslissing die je wilt nemen, moet goed doordacht en besproken zijn. Aan mijn vriend heb ik nooit duidelijk uit kunnen leggen wat een ruimdenker nu precies is. Dat is ook juist het leuke: geen dag is hetzelfde en ieder project is anders. Naast de projecten, waren we ook veel bezig met ontwikkeling: van het team, maar ook van jezelf. Met een fijne coach ga je verschillende problemen en pijnpunten aan, om zo het beste uit jezelf en de groep te halen!

Een portretfoto van een lachende mannelijke ruimdenker met op de achtergrond het uitzicht op Utrecht

Bram, Voormalig Ruimdenker: “Het was erg leuk en leerzaam om met collega’s te sparren en problemen op te lossen.”

In mijn tijd bij De Ruimdenkers heb ik veel kunnen leren op de verschillende projecten waar ik aan heb meegewerkt: bij het klantcontactcentrum en het helpen opzetten van een innovatielab! Maar het meest heb ik toch wel geleerd van mijn collega-Ruimdenkers: werken in een zelfsturend team is erg leuk, maar soms ook best lastig. Toch zijn juist die lastige dingen – het voeren van moeilijke gesprekken, iemand aanspreken op zijn verantwoordelijkheden en het ontvangen van feedback – de dingen waar je enorm veel van leert. Als bonus kwam daar nog bij dat het super leuk en leerzaam was om met mijn collega’s te sparren en problemen op te lossen. Tegen een bestaand probleem aanlopen en het dan uit verschillende hoeken bekijken, ieder vanuit zijn eigen expertise, om tot een oplossing te komen die je in je eentje nooit had kunnen bedenken.

Een portretfoto van een lachende vrouwelijke ruimdenker met op de achtergrond het uitzicht op Utrecht

Fere, Voormalig Ruimdenker: “Ik kreeg de kans om uit te vinden wat ik belangrijk vind in mijn werk.”

Mijn Ruimdenkerstijd heeft mij ontzettend veel gebracht. Door vanaf dag één een eigen netwerk op te bouwen, stil te staan bij mijn ontwikkeling en verschillende soorten opdrachten aan te nemen, heb ik mezelf en de andere Ruimdenkers beter leren kennen. Dit zie ik – naast de gezelligheid, betrokkenheid en scherpheid van mijn collega’s – als grote meerwaarde van dit zelfsturende team. Als Ruimdenker kreeg ik de kans om uit te vinden wat ik belangrijk vind in mijn werk, wat mijn competenties zijn en in welke situaties ik die wel- en niet in kan zetten. Ik ben hierdoor in staat geweest om in korte tijd focus aan te brengen in wat ik wil. Met als resultaat dat ik ben doorgestroomd naar een afdeling binnen de gemeente waar mijn wensen en kunde tot zijn recht komen.