Het programma en jouw carrière

Ons traineeprogramma: een kickstart voor je carrière bij de gemeente

Een aantrekkelijke stad waar gezond stedelijk leven voorop staat, maak je niet alleen. Dat doen we samen. Samen met jou. Als trainee krijg je de kans om 2 jaar waardevolle ervaring op te doen en te werken in, voor en met de stad. Jouw persoonlijke groei en ontwikkeling staan daarbij centraal. Ons traineeprogramma is een combinatie van werkend leren en lerend werken, waarbij jouw leervragen en ons werk samenkomen. Je maakt kennis met meerdere afdelingen. Hierdoor doe je brede ervaring op met verschillende beleidsterreinen en projecten. Je werkt en leert daarbij in groepsverband én individueel. Na afloop van het traineeprogramma is de kans groot dat jij jouw plek binnen de gemeente hebt gevonden. In dat geval gaan we graag samen door, want als je goed functioneert wordt jouw contract na het traineeship omgezet in een aanstelling voor onbepaalde tijd.

Werkend leren: praktijkervaring (90% van de tijd)

Tijdens het traineeprogramma leer je door ervaring op te doen tijdens je werk. Je werkt aan meerdere uitdagende opdrachten of opgaven binnen een van onze organisatieonderdelen. Afhankelijk van jouw leervraag, ambitie en ontwikkeling bepaal je samen met je leidinggevende en je mentor (een ervaren collega uit het team) hoe jullie jouw rol het beste kunnen indelen.

3 collega's die naar een laptop kijken, met op de achtergrond het uitzicht van Utrecht

Lerend werken: het ontwikkelprogramma (10% van de tijd)

Binnen het ontwikkelprogramma werk je samen met je collega-trainees aan persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeldoelen. Denk hierbij aan trainingen die bijdragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Doordat je regelmatig contact hebt met andere trainees kun je elkaar volgen, inspireren en verder helpen.

Intensieve begeleiding

Natuurlijk gooien we je niet zomaar in het diepe. Je kunt bij ons rekenen op intensieve begeleiding tijdens het hele traject. Zo krijg je een mentor met wie je kunt sparren over het leertraject en je persoonlijke ontwikkeling. Met de traineecoördinator heb je regelmatig coachgesprekken. Je leidinggevende is eindverantwoordelijk en bekijkt en beoordeelt je functioneren. Samen met jou zorgen zij dat je het beste haalt uit jouw traineeprogramma.

Dit is jouw werkplek

Als trainee bij de gemeente Utrecht kan jouw werkplek op verschillende plekken in de stad zijn. Bijvoorbeeld in ons unieke stadskantoor vlak naast Utrecht CS, bij Stadsbedrijven of wijkkantoren. Vanuit al deze locaties zorgen we ervoor dat de inwoners van Utrecht prettig en gezond kunnen wonen, werken en meedoen. Dit doen we met ruim 4.000 collega’s verdeeld over zo’n 15 verschillende organisatieonderdelen. Van bedrijfsvoering en strategie tot verschillende operationele en beleidsmatige afdelingen. Denk aan afdelingen die zich bezighouden met volksgezondheid, cultuur, werk en inkomen, veiligheid, maatschappelijke ontwikkeling, ruimtelijke inrichting of publiekszaken. Zij zorgen er met hun unieke expertise voor dat wat ze doen, past bij de behoeften en het beleid voor de hele stad. Als trainee start je bij een van deze onderdelen. Je leert daarbij in korte tijd veel mensen kennen en bouwt je eigen netwerk op. Binnen én buiten de gemeente.

Meld je aan voor onze jobalert

Ontvang passende vacatures en stages in je mailbox

Meld je nu aan