Drie collega's praten met elkaar in het bedrijfsrestaurant

Veelgestelde vragen, Traineeprogramma

Hier vind je de veelgestelde vragen en antwoorden over ons traineeprogramma. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact op met Irina Bonder (Irina.bonder@utrecht.nl).

Over het traineeprogramma 

Hoe lang duurt het traineeprogramma?

Een traineeprogramma bij ons duurt 2 jaar. 

 

Wat maakt het Traineeprogramma bij de gemeente Utrecht uniek?

Je start direct in een functie waar jij waarde wil toevoegen, energie van krijgt en heel veel gaat leren. Je gaat dus direct de diepte in en aan de slag met het ontwikkelen van relevante vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te worden in jouw baan.  

Daarnaast neem je, samen met de andere trainees, actief deel aan een uitdagend leer-en ontwikkelprogramma. Zo leer je je jezelf, je mede trainees en de gemeente goed kennen.  

Kortom werkend leren en lerend werken! 

 

Welke traineefuncties bieden jullie dit jaar aan?

Dit jaar hebben wij hele mooie functies voor enthousiaste trainees. Je kan bijvoorbeeld denken aan beleidsadviseur energietransitie, adviseur duurzame mobiliteit, wonen of economie, juridisch adviseurs op het gebied van o.a. vastgoed, omgevingsrecht en sociaal domein, BI specialist, informatie en kwaliteitsmanagement, junior projectleider circulaire economie, secretarisrollen binnen ruimte, werkmatcher etc. Op 17 april staan alle functies op onze website en kan je direct solliciteren!

 

Hoe ziet het ontwikkelprogramma eruit?

Samen met je mede-trainees besteed je elke woensdagochtend 4 uur per week aan het programma. Het is een uitdagend en gevarieerd programma waarbij je aan de slag gaat met persoonlijk leiderschap, gezamenlijk werken aan gemeente brede projecten met een verander-of innovatiecomponent, inspirerende kennissessies en intervisies. Kortom, intensief werken en leren met en van elkaar.  

 

Hoe word ik begeleid? 

Een ding staat vast: als trainee sta jij zelf aan het roer van jouw ontwikkeling. In ons traineeprogramma start je direct in jouw startfunctie. Jouw leidinggevende en mentor zorgen voor een steile leercurve en zorgen dat je snel je plek vindt op de afdeling. Daarnaast word je tijdens het programma begeleid en gecoacht door onze traineecoördinatoren. 

 

Kan ik ook een aantal maanden werken bij een andere afdeling gedurende mijn traineeprogramma?

Binnen ons traineeprogramma kies je bewust voor jouw eerste baan. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat je gedetacheerd wordt op een andere afdeling. Dit gebeurt alleen als het toegevoegde waarde heeft voor het uitvoeren van jouw functie.  

 

Wat is de verhouding tussen werken en het ontwikkelprogramma?

Jouw werkweek is 36 uur. Je werkt 32 uur in jouw functie en 4 uur per week besteed je aan je ontwikkelprogramma.  

 

Mijn traineeprogramma zit erop? Wat kan ik daarna verwachten?

Wanneer je het traineeprogramma goed doorlopen hebt, wordt jouw tijdelijke dienstverband omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Je kunt je binnen jouw afdeling verder doorontwikkelen, maar kunt je ook binnen een andere afdeling van de gemeente ervaring opdoen. 

 

Is er naast het opleidingsprogramma ook een opleidingsbudget?

Wij gaan ervan uit dat we je een uitdagend leeraanbod bieden. Mocht je toch nog iets missen dan kan je eventueel je Individueel Keuzebudget (IKB) inzetten. De hoogte hiervan is 17,05% van je salaris. Stem dit goed af met je leidinggevende en/of traineecoördinator. 

Aanmeldingseisen  

Ik heb al werkervaring. Kom ik in aanmerking voor een traineeprogramma?

Ons traineeprogramma is ingericht voor pas afgestudeerd talent met maximaal 2 jaar werkervaring. Als je meer werkervaring hebt, zijn we bang dat jij jezelf te kort doet met dit traineeprogramma. Bekijk dan onze vacatures op deze site voor interessante functies of maak een Jobalert aan. 

  

Ik ben geen starter, mag ik solliciteren?

Ja, als je nog valt binnen de kaders van maximaal 2 jaar afgestudeerd op 1 september van het startjaar. 

 

Ik ben bijna afgestudeerd, kan ik dan solliciteren?

Ja dat kan. Echter moet je kunnen aantonen met een verklaring van de hogeschool of universiteit dat je op 1 augustus 2023 klaar bent. Dat je voor de vorm je verdediging nog moet doen in september is geen belemmering. 

 

Welke studieachtergrond heb je nodig voor het traineeprogramma?

Je kan met iedere studieachtergrond (hbo-/wo-opleiding) solliciteren op ons traineeship. In sommige gevallen zullen we gerichte studieachtergrond vragen.  

 

Moet ik de Nederlandse taal beheersen?

Ja, je moet een goede beheersing hebben van de Nederlandse taal in woord en geschrift. 

Sollicitatieprocedure 

Wanneer kan ik solliciteren en starten in het traineeprogramma?

Je kan solliciteren van 17 tot 30 april 2023. Wij adviseren je alvast een jobalert aan te maken zodat je direct op de hoogte bent. 

 

Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?

Solliciteren kan van maandag 17 april 2023 om 10.00 uur tot en met zondag 30 april 2023 om 23.59 uur. 

Meer informatie over de selectieprocedure vind je hier.

 

Als twee traineefuncties me erg aanspreken, kan ik dan op beide solliciteren?

We adviseren je dat je bewust kiest voor de functie waarvan jij denkt dat deze het beste bij je past. Heb je twijfels of kan je echt niet kiezen, laat het dan weten. Daarnaast willen we ook andere enthousiaste kandidaten een eerlijke kans bieden.   

We geven je wel de mogelijkheid om jouw tweede keuze aan te geven in de sollicitatieportal. Je krijgt toegang tot deze portal op het moment dat je wordt uitgenodigd tot het maken van de opdrachten.

Algemeen 

Zoeken jullie een vast aantal trainees per traineeprogramma?

Dit jaar willen wij 24 enthousiaste trainees aannemen.  

 

Jullie hebben veel verschillende functies. Hoe kan ik de juiste keuze maken?

De recruiters, Marielle en Irina, kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze. Indien je nog inhoudelijke vragen hebt over de vacature dan kun je contact opnemen met de contactpersoon in de vacature.  

 

Hoe omschrijf je de cultuur binnen de gemeente?

Utrecht staat voor een stad waar we naar elkaar omkijken, waar iedereen zich thuis voelt en waar iedereen mee kan doen. Dit is ook zo binnen onze organisatie. Samenwerken zit ons DNA. Met elkaar maken we er werk van. Uiteraard heeft ieder onderdeel specifieke kenmerken die de afdeling typeren. 

 

Waar ga ik werken? Werk je daar ook (deels) vanuit huis?

Je gaat werken op ons Stadskantoor. Er wordt ook thuisgewerkt. Je hebt de mogelijkheid om werk en privé op elkaar af te stemmen. In overleg maak je afspraken over je werkplek en werktijden. Dit kan per onderdeel verschillen. Wat we je wel kunnen vertellen is dat je elke woensdagochtend samen komt met je traineegroep. 

 

Hoe kijkt de gemeente naar diversiteit en inclusie?

Als organisatie willen we een afspiegeling zijn van de bewoners in onze stad. Het maakt ons dus niet uit waar je bent geboren, wat je gelooft of van wie je houdt, maar wél of je maatschappelijk betrokken bent. We (h)erkennen, waarderen en benutten onze verschillen. We bieden ruimte aan iedereen, met talent als basis en diversiteit als kracht. Bovendien zorgen verschillen tussen collega’s voor variatie in bijvoorbeeld kennis, ervaring en kwaliteiten maar ook voor verschillende denk- en werkwijzen. Hierdoor vullen we elkaar goed aan, zijn we creatiever en kunnen we problemen beter oplossen. Zo kunnen we het werk in, met én voor de stad Utrecht nog beter doen. Lees hier meer over diverse en inclusieve organisatie. 

 

Moet ik benadrukken dat ik sociaal maatschappelijk betrokken ben?

Ja, wij vinden dit belangrijk bij gemeente Utrecht en lezen dit graag terug in je cv en/of motivatie.  

 

Moet ik in mijn sollicitatie melden dat ik een (arbeids)beperking heb?

We willen iedereen dezelfde kansen bieden. Als je denkt dat het de selectieprocedure kan beïnvloeden dan kun je dit delen met onze recruiters. Zij gaan vertrouwelijk met jouw informatie om en indien jij daar toestemming voor geeft, bespreken zij dit met de leidinggevenden of de selectieprocedure moet worden aangepast. Ook als je beperking effect heeft op je werk/werkplek is het wellicht handig om het te vermelden.