BOA fietsend door de stad terwijl zij een zilveren auto voorbij fietsen

Buitengewoon opsporingsambtenaar Daan (boa)

Veel mensen denken dat wij alleen maar bekeuringen uitschrijven, maar we doen veel meer dan dat.”

De stad leefbaar en veilig houden is een belangrijke taak. Boa Daan is er dagelijks mee bezig in ‘zijn wijk’ Zuidwest, die bestaat uit Kanaleneiland, Transwijk, Rivierenwijk en Dichterswijk. Ook het bedrijvengebied Kanaleneiland en de Merwedekanaalzone horen bij de wijk. Komt er een melding binnen over overlast, een aanrijding of bijvoorbeeld vernieling? Dan gaat Daan erachteraan. Hij lost problemen op, houdt toezicht en zorgt ervoor dat collega’s van politie, brandweer en ambulance hun werk kunnen doen.

“Ik wilde ooit politieagent worden. De opleiding tot handhaver leek mij een mooie basis om zo eerst als boa ervaring op te doen. Dit is nu 7 jaar geleden en het werk bevalt zo goed dat ik niet meer weg wil. Ik ben begonnen als parkeercontroleur en daarna doorgestroomd naar de functie van integrale boa. Inmiddels werk ik alweer ruim 3 jaar als wijkboa. Eerst in Overvecht en nu in Zuidwest. Er gebeurt veel in Utrecht. Dat maakt mijn werk boeiend. Soms rijd ik op mijn fiets van melding naar melding en andere dagen heb ik tijd om gesprekjes aan te knopen en contacten te onderhouden. Dat laatste is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik ben zichtbaar aanwezig op straat en ik zorg ervoor dat mensen mij kennen. Hierdoor verloopt het contact beter en weet ik wat er speelt. Veel mensen denken dat wij alleen maar bekeuringen uitschrijven, maar we doen veel meer dan dat. Zo ondersteunen we ook bij incidenten en ongevallen. We verlenen eerste hulp en regelen het verkeer.”

Echt het verschil maken

“Mijn werkdag is geslaagd als ik echt het verschil heb gemaakt. Door een probleem op te lossen of door ervoor te zorgen dat iemand de juiste hulp krijgt. Een mooi voorbeeld is een dakloze man met gezondheidsproblemen, die nu weer een woning heeft en meedoet in de maatschappij. Zoiets krijg je niet zomaar voor elkaar. Dat kost tijd en moeite. Door zijn vertrouwen te winnen en de juiste instanties te benaderen, heb ik uiteindelijk geregeld dat hij medische hulp krijgt en een dak boven zijn hoofd heeft. Als zoiets lukt, dan geeft dat voldoening. In dit werk moet je aan de ene kant dus stevig in je schoenen staan en stressbestendig zijn en aan de andere kant sociaal en behulpzaam.”

Een hecht team met fijne collega’s

“Ik werk in een hecht team met fijne collega’s. We nemen het werk serieus, maar er is ook genoeg ruimte voor lol en gezelligheid. Ik heb één vaste collega waarmee ik mijn diensten afwissel. Af en toe zorgen we ervoor dat we samen een dienst hebben, zodat we kunnen bijpraten. Hoe en wanneer we dit doen, bepalen we zelf. Ik vind het fijn dat ik die vrijheid heb. Dat geldt ook voor het werk op straat. Ik bepaal op basis van eigen inzicht wat de meeste aandacht nodig heeft in de wijk. Die verantwoordelijkheid krijg je natuurlijk niet meteen. Je begint als junior boa en vervolgens kun je door ervaring en training doorgroeien. Als medior boa krijg je extra taken en verantwoordelijkheden. Ik ben bijvoorbeeld ook reservecentralist voor de meldkamer en ik zit in het bedrijfsopvangteam dat nazorg biedt bij ingrijpende incidenten. Er zijn dus volop kansen om als boa verder te komen en jezelf te ontwikkelen.”