een vuilnisman loopt op straat achter een vuilnisauto waar twee kliko’s aan hangen. Op de achtergrond zijn rijtjeshuizen en geparkeerde auto’s.

Afvalcoaches

Je komt een hele hoop verschillende culturen tegen in onze wijk.”

Twee collega’s staan bij een speeltuin en steken hun duim op. Op de achtergrond staat een houten speeltoestel met twee houten plateaus en daartussen een brug van touw. In de foto staat de tekst: “Door te snappen waarom mensen afval dumpen, kun je beter met ze in gesprek gaan”.

Om de hoeveelheid zwerfafval en foutieve plaatsingen van afval bij ondergrondse containers te verminderen, loopt vanaf het begin van 2018 een pilot met 5 afvalcoaches in Utrecht.

Twee van deze coaches zijn Farid Chami en Ben Goes. Zij lopen regelmatig door Kanaleneiland om daar mensen uit de wijk uit te leggen hoe ze hun afval het beste kunnen weggooien. Op een juiste manier de boodschap overbrengen bij de mensen in de wijk is daarin belangrijk, aldus Ben. “Je komt een hele hoop verschillende culturen tegen in onze wijk. En die gaan op verschillende manieren met afval om.” Is dat, zeker gezien de verschillende talen die er gesproken worden, dan geen barrière? Ben: “Soms spreken de mensen die afval op straat achterlaten inderdaad geen goed Nederlands. Dan helpt het heel erg dat Farid ook Marokkaans spreekt.” Farid: “Maar ik vertaal het altijd wel even hoor! Dan weten we allebei wat er gezegd is.”

Het dumpen van brood in het park is een van de andere problemen waar de afvalcoaches tegenaan lopen. Om dat aan te pakken, is begrip van andere culturen erg handig.

Farid: “In de Koran staat dat je geen eten bij het vuilnis mag gooien omdat dat verspilling is. Wij proberen de mensen uit te leggen dat we compost maken van GFT afval en dat dat nuttig is voor het verbouwen van grondstoffen voor nieuw brood.”

Ben: “Door te snappen waarom mensen afval dumpen kun je beter met ze in gesprek gaan over hoe ze met hun afval moeten omgaan. Zo houden we samen de stad schoon!”