Mensen lopen over een regenboog zebrapad. In beeld staat de tekst Utrecht heeft jou nodig.

Diverse en inclusieve organisatie

Utrecht heeft jou nodig

Onze stad is divers en dat zie je terug in onze organisatie. We willen een organisatie zijn met medewerkers verschillend in werk, leeftijd, gender, manieren van denken, achtergrond en (levens-)ervaring. Want we vinden het belangrijk dat bewoners zich in ons herkennen en dat wij bewoners goed begrijpen.

Bovendien zorgen verschillen tussen collega’s voor variatie in bijvoorbeeld kennis, ervaring en kwaliteiten maar ook voor verschillende denk- en werkwijzen. Hierdoor vullen we elkaar goed aan, zijn we creatiever en kunnen we problemen beter oplossen. Zo kunnen we het werk in, met én voor de stad Utrecht nog beter doen.

Het maakt ons dus niet uit waar je bent geboren, of je een (arbeids-)beperking hebt, wat je gelooft of van wie je houdt, maar wél of je maatschappelijk betrokken bent. We (h)erkennen, waarderen en benutten onze verschillen.

Heb je een arbeidsbeperking, dan kun je gewoon reageren op al onze vacatures. Solliciteer op de vacature volgens de aanwijzingen die je in de vacaturetekst vindt. Geef in je sollicitatie aan dat je een arbeidsbeperking hebt. Je bent van harte welkom. Want wat jij kan, heeft Utrecht nodig.

1 vrouw staat in beeld met achter haar 4 medewerkers, 2 mannen en een vrouw

Onze ambitie

We hebben in 2020 meegedaan aan een onderzoek naar diversiteit binnen de organisatie. Uit het onderzoek blijkt dat 77 procent van onze werknemers een Nederlandse achtergrond heeft. 9 procent heeft een westerse immigratie-achtergrond en 14 procent heeft een niet-westerse achtergrond. Dat komt redelijk overeen met de hele werkende beroepsbevolking in Utrecht: 68 procent heeft een Nederlandse achtergrond, tegenover 12 procent werknemers met een westerse achtergrond en 19 procent met een niet-westerse achtergrond. We hebben de ambitie om de organisatie nog diverser te maken en te zorgen dat meer mensen kunnen doorstromen naar hogere functies.

Lees de brief die we de gemeenteraad hebben gestuurd met acties voor onze interne organisatie. Of kijk eens op onze website wat we doen om te zorgen dat Utrecht een stad is en blijft waar iedereen zich thuis voelt. Hier vind je ook de Regenboogagenda, de Antidiscriminatie-agenda en informatie over hoe wij werken aan toegankelijkheid.

Wat jij meebrengt, heeft Utrecht nodig

Bij de gemeente Utrecht streven we ernaar een afspiegeling te zijn van onze prachtige stad. Hierbij draait het naast je talent en kennis ook om wie jij bent en wat jij meebrengt. In deze video hieronder vertellen vier medewerkers hoe hun diverse levenservaringen en achtergronden van onschatbare meerwaarde zijn voor onze organisatie en onze prachtige stad. En wat breng jij mee voor Utrecht?

Externe netwerken

We wisselen kennis en ervaring uit met een aantal regionale en landelijke externe netwerken, zoals de G4, PACT Utrecht (gericht op de culturele sector) en Dutch Government Pride (het roze platform voor rijksoverheid, provincies en gemeenten). Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende gemeentes en partners is het e-learningprogramma ‘contact met transgender personen in de publieksdienstverlening’. Deze e-learning is voor iedereen gratis beschikbaar.

Interne netwerken

Binnen de gemeente kennen we verschillende netwerken waar je als collega aan kan deelnemen. Hierdoor vergroot je je netwerk, leer je collega’s kennen en kan je interessante activiteiten ondernemen. De netwerken worden georganiseerd met en door collega’s.

Het logo van de personeelsverenging Gemeente Utrecht P.V.U.

Personeelsvereniging Utrecht (PVU)

De personeelsvereniging PVU is er voor iedereen die bij de gemeente Utrecht werkt. Dus ook voor tijdelijke collega’s en stagiairs. Hier leer je collega’s op een ongedwongen manier kennen bij een gezellige of sportieve activiteit. Denk bijvoorbeeld aan zweefvliegen of een theaterbezoek. De collega’s die je op deze manier tegenkomt, zijn later geen vreemden meer voor je. Handig, voor als je elkaar treft bij een project of een nieuwe klus.

Het logo van het JAU (Netwerk Jonge Ambtenaren Utrecht)

Netwerk Jonge Ambtenaren Utrecht (JAU)

Op dit moment werken er ruim 1.000 jonge ambtenaren bij de gemeente Utrecht. Iedere collega onder de 36 jaar is automatisch lid van het Netwerk Jonge Ambtenaren, kortweg JAU. Het netwerk brengt een hoop enthousiasme, nieuwe ervaringen en frisse ideeën mee. We organiseren activiteiten variërend van bijeenkomsten over inhoudelijke onderwerpen, maandelijkse borrels, de ‘jonge ambtenaar van het jaar’-verkiezing en bezoeken aan andere organisaties.

Het logo van de U-Pride

U-pride

U-pride is het netwerk voor alle medewerkers bij de gemeente Utrecht en richt zich met name op seksuele diversiteit en genderidentiteit. Het doel van U-pride is het bevorderen van een sociaal veilige en stimulerende werkomgeving voor alle medewerkers: lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders in het bijzonder.

U-pride doet dit door zichtbaar te zijn bij vergaderingen en bijeenkomsten en te communiceren over het netwerk. Ook is het netwerk een vraagbaak voor alle medewerkers en wordt er samengewerkt met de andere interne netwerken, externe roze netwerken en roze organisaties. Binnen én buiten de stad.

Ontdek meer

Utrecht in cijfers

Ben je benieuwd naar leuke Utrechtse feitjes? Lees gauw verder.

Werken als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)

Wat je achtergrond ook is, bij de Gemeente Utrecht maak je het verschil en krijg je kansen om door te groeien. Lees het verhaal van Anil en Pammy.

Utrecht in top 100 favoriete werkgevers

Utrecht staat op plaats 61 in de top 100 favoriete werkgevers van Nederland. We vertellen je graag waarom…