Een man staat voor een raam in het stadskantoor. In beeld staat de tekst Utrecht heeft jou nodig.

Jouw ontwikkeling

Als je bij Utrecht werkt, dan is de stad je leerschool. Projecten, taken, opdrachten of vraagstukken dagen je elke dag weer uit om het beste uit jezelf te halen. De grootte en diversiteit van onze organisatie bieden jou bovendien volop ontwikkelmogelijkheden. We geven je graag de ruimte om te groeien in je werk, jouw talenten en kwaliteiten tot hun recht te laten komen en door te groeien naar een andere rol of functie. Hiervoor bieden we opleidingen, trainingen en verschillende vormen van leren tijdens je werk. Ook kun je rekenen op professionele begeleiding als je wilt doorgroeien en nieuwe doelen wilt bereiken.
Regelmatig voer je gesprekken met je leidinggevende om te kijken hoe het nu gaat, waar je heen wilt en wat je daarvoor nodig hebt. Je kunt hierbij denken aan:

  • loopbaanoriëntatie en -begeleiding;
  • vakinhoudelijke cursussen en opleidingen;
  • persoonlijke ontwikkeling en coaching;
  • management development-programma’s (voor leidinggevenden);
  • assessments en intervisie

Ik groeide in 1,5 jaar van trainee naar adviseur strategie.”

Tarik, Adviseur strategie- en organisatieontwikkeling, begon zijn carrière bij gemeente Utrecht als 1 van 24 trainees. In het team Banenafspraken werkte hij als werkmatcher en zette hij zich in voor Utrechters met een chronische beperking. Terwijl hij inwoners met diverse achtergronden aan toekomstperspectief hielp, zag hij ook verbeterkansen. Samen met zijn toenmalige leidinggevende besloot hij het beleid te versterken. Eerst vanuit de uitvoering, vandaag als adviseur Strategie- en Organisatieontwikkeling.

“Mensen met elkaar verbinden; daar heb ik talent voor. Dat heeft me zeker geholpen bij mijn snelle carrièreontwikkeling: in 1,5 jaar ben ik gegroeid van trainee naar adviseur Strategie. Maar ik heb er ook heel hard voor gewerkt. Het is wat je er zelf van maakt. De kansen liggen er. Pak jij ze op? Ik geloof dat je je pas ontwikkelt als je uit je comfortzone stapt. Het begint met lef. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Vaak valt dat wel mee. Tel tot 3 en zet de stap.”

De aanhouder wint

“Beginnen in een uitvoerderspositie heeft naar mijn idee grote meerwaarde gehad. Ik leerde wat er écht speelt in de stad en aandacht nodig heeft van ons als gemeente. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar voor alle Utrechters die je ontmoet tijdens je werk. Dat gaf me de moed om als beginnende trainee op verschillende plekken in de organisatie kritische vragen te stellen. Natuurlijk kreeg ik eerst wat weerstand. Maar de aanhouder wint. De feedback zette ik om naar een kans om mijn houding te verbeteren bijvoorbeeld. Als adviseur strategie- en organisatieontwikkeling ondersteun ik bij strategisch gevoelige opdrachten. Mijn missie is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Daarbij is het de kunst om rekening te houden met verschillende belangen en krachtenvelden. Hoewel het werk in eerste instantie abstract is, zie ik het resultaat van wat ik doe vaak in korte tijd terug. Dit geeft mij energie. Je voegt constant waarde toe aan een team, een project en uiteindelijk aan de stad.”

Talenten en aandachtspunten

“Het traineeship heeft mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling versneld. Als trainee krijg je veel ruimte om op zowel zakelijk als persoonlijk vlak te groeien. Je leert wat jouw talenten en aandachtspunten zijn. Mijn grootste uitdaging nu is focus aanbrengen. Ik ben blij met waar ik ben, maar er is nog zoveel méér om te doen. Van nature weet ik heel goed wat ik vind en waar ik heen wil. Mijn kernwaarden, transparantie en rechtvaardigheid, bepalen mijn route en toekomst bij de gemeente.”

Ontdek meer

Werken als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)

Wat je achtergrond ook is, bij de Gemeente Utrecht maak je het verschil en krijg je kansen om door te groeien. Lees het verhaal van Anil en Pammy.

Utrecht in top 100 favoriete werkgevers

Utrecht staat op plaats 61 in de top 100 favoriete werkgevers van Nederland. We vertellen je graag waarom…

Utrecht in cijfers

Ben je benieuwd naar leuke Utrechtse feitjes? Lees gauw verder.