Twee handhavers aan het werk in een boot op het water van de Oudegracht

Toezicht en Handhaving

Gezond stedelijk leven voor iedereen betekent ook een leefbare en veilige stad waar iedereen zich prettig en welkom voelt. Onze handhavers en inspecteurs leveren daar een onmisbare bijdrage aan. Werk je binnen het vakgebied handhaving, dan doet je werk ertoe. Zo ben je er als handhaver om de stad leefbaar en veilig te houden. Je luistert, geeft informatie en spreekt mensen aan. Je lost veelvoorkomende ergernissen en overlast op. Denk aan geluids- en parkeeroverlast, klachten over vuilnis en hondenpoep en vragen over vergunningen of regels. Soms geef je een waarschuwing of leg je een boete op. Een belangrijke taak dus. Voor de stad, de wijk en de buurt. Dit vraagt om een persoonlijke benadering en een flinke dosis mensenkennis. Je hebt namelijk veel contact met bewoners en ondernemers. Dan is het handig als je mensen en situaties goed kunt inschatten.

Zo weet je precies wanneer je vastberaden moet optreden. En wanneer niet. Met een sterk staaltje humor bereik je soms net zoveel. Zeker als jij de veiligheid en goede sfeer bewaakt tijdens een groot evenement zoals Koningsdag. Of zoals in coronatijd mensen wijst op het belang van de coronaregels. Wat dat betreft is het werk van een handhaver of inspecteur in Utrecht geen dag hetzelfde. Je weet nooit wat de dag brengt. Ook de ontwikkelingen staan niet stil. Zo werken we met bodycams en onze scanauto’s worden voor steeds meer zaken ingezet.

Ook heeft Handhaving een belangrijke rol tijdens grote evenementen, zoals dit jaar bij de Vuelta. Lees bijvoorbeeld dit artikel over de rol van handhaving tijdens de Vuelta.

Diverse collega’s laten op Instagram zien wat ze doen. Nieuwsgierig? Neem een kijkje op @handhavingutrecht en @toezichtutrecht of op onze website.

"Samen met een hecht team zorgen dat Utrecht veilig blijft. Daar doe je het voor"

Carst, hoofdinspecteur Handhaving

"Samen met een hecht team zorgen dat Utrecht veilig blijft. Daar doe je het voor"

Carst, hoofdinspecteur Handhaving

"Je maakt echt het verschil voor mensen."

Pammy en Anil, BOA

"Je maakt echt het verschil voor mensen."

Pammy en Anil, BOA

Als handhaver zorg jij samen met je collega’s dat Utrecht een van de meest aantrekkelijke steden van Nederland is én blijft. Door te zorgen dat inwoners, organisaties, bedrijven en bezoekers de regels naleven, houd jij de stad leefbaar en veilig. Je werkt daarbij:

  • aan verschillende opdrachten met een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid;
  • met de gezelligste collega’s van Nederland;
  • aan je eigen ontwikkeling;
  • in wisselende diensten waarbij geen dag op straat hetzelfde is.

Als handhaver doe je dit voornamelijk op straat. Als inspecteur ga je langs bij inwoners en ondernemers voor controles van bouw, horeca, milieu en wonen. Verder vind je de collega’s van toezicht en handhaving ook in ons unieke kantoor vlak naast het centraal station. Waar je ook werkt, je collega’s geven je graag een warm welkom. Je krijgt bij ons mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en te groeien in je rol. Omdat we zo’n grote organisatie zijn, kun je bij ons alle kanten op. Of je je nu wilt specialiseren of liever de leiding pakt. Zet jouw talent in en groei mee met de ambities van de stad. Want Utrecht heeft jou nodig.

Enthousiast geworden? Kijk bij de vacatures onderaan deze pagina.

Werken als handhaver (BOA)

Bekijk hier de video waarin onze handhavers vertellen over hun werk voor de stad:

Inspecteur toezicht en handhaving

Vier inspecteurs van toezicht en handhaving geven een inkijkje in hun dagelijkse werk en vertellen wat hun baan zo leuk en bijzonder maakt: Destan (inspecteur milieu), Peter (inpecteur bouw), Mounir (inspecteur horeca) en Corianne (inspecteur wonen).

Beluister hier de video met audiodescriptie.

BOA Jasmijn houdt Utrecht netjes

In de Youtube-serie ‘Later als ik groot ben’ loopt de 11-jarige Jasmijn mee als BOA. Het lijkt Jasmijn hartstikke gaaf om een beroep uit te oefenen waarbij elke dag anders is. Daarnaast wil ze graag mensen arresteren en boetes uitdelen, bijvoorbeeld als iemand te hard rijdt of iets steelt. Daarom loopt ze een dagje mee als BOA bij de gemeente Utrecht.

Toezicht op de oude werven

Twee collega’s vertellen wat ze tegenkomen bij hun werk aan de unieke en oude werven van Utrecht: Jitske Kuperus (vakspecialist bouwtechniek) en Carst Hoppenbrouwer (hoofdinspecteur handhaving).

Uitgelichte handhaving vacatures

Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)

Jij draagt een steentje bij aan de veiligheid en leefbaarheid in de stad Utrecht!

  • mbo
  • 36 uur
  • 2404 - € 3481
  • Solliciteer vóór 2 juli 2024
Bekijk vacature