Drie trainees staan in het stadskantoor. Op de afbeelding staat de tekst 'Utrecht heeft jou nodig, word trainee'

Het programma en jouw carrière

Ons traineeprogramma: een kickstart voor je carrière bij de gemeente

Een aantrekkelijke stad waar gezond stedelijk leven voorop staat, maak je niet alleen. Ons belangrijkste doel is een gezonde en prettige leefomgeving voor iedereen. Ook als we groeien. En dat pakken we op z’n Utrechts aan: met elkaar. Als trainee krijg je de kans om 2 jaar waardevolle ervaring op te doen en te werken in, voor en met de stad. Jouw persoonlijke groei en ontwikkeling staan daarbij centraal. Ons traineeprogramma is een combinatie van werkend leren én lerend werken, waarbij jouw leervragen en ons werk samenkomen.  

Jij weet wat je wilt: maatschappelijk bijdragen. Als trainee start je direct in een functie waar jij je talenten en ambities kwijt kan. Je kiest bewust voor een specifieke richting en/of organisatieonderdeel. De gemeente kent vele mogelijkheden: van bedrijfsvoering en strategie tot verschillende operationele en beleidsmatige afdelingen. Afdelingen die zich bezighouden met volksgezondheid, cultuur, werk en inkomen, veiligheid, maatschappelijke ontwikkeling, ruimtelijke inrichting of publiekszaken. Zij zorgen er met hun unieke expertise voor dat wat ze doen, past bij de behoeften en het beleid voor de hele stad. 

Onze traineerollen variëren van strategisch-, juridisch- of beleidsadviseur tot secretaris, controller en projectleider. Het complete overzicht met alle traineerollen publiceren we rond half april op deze website.  

Wat werken als trainee bij gemeente Utrecht extra bijzonder maakt is dat je naast je baan, samen met een groep andere trainees deelneemt aan een uitdagend leer-en ontwikkelprogramma. Zo bouw je snel een netwerk op en maak je kennis met meerdere afdelingen. Hierdoor doe je ervaring op met verschillende beleidsterreinen en projecten. Je werkt en leert daarbij in groepsverband én individueel.  

Wil je weten hoe het is om als trainee bij de gemeente Utrecht te werken? Lees dan het verhaal van Iris en Roger. Zij zijn in september 2021 met hun traineeship gestart.

foto van twee medewerkers op een bankje in gesprek

Werkend leren: praktijkervaring (90% van de tijd) 

Tijdens het traineeprogramma leer je door ervaring op te doen tijdens je werk. Je werkt aan meerdere uitdagende opdrachten of opgaven binnen een van onze organisatieonderdelen. Afhankelijk van jouw leervraag, ambitie en ontwikkeling bepaal je samen met je leidinggevende en je mentor (een ervaren collega uit het team) hoe jullie jouw rol het beste kunnen indelen. 

 

Lerend werken: het ontwikkelprogramma (10% van de tijd)

Binnen het ontwikkelprogramma werk je samen met je collega-trainees aan persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeldoelen. Denk hierbij aan trainingen die bijdragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Doordat je regelmatig contact hebt met andere trainees kun je elkaar volgen, inspireren en verder helpen. Je leert in korte tijd veel mensen kennen en bouwt je eigen netwerk op. Binnen én buiten de gemeente. 

Hierbij kan je denken aan de thema’s persoonlijk leiderschap, kennismaken met de gemeente, kennis-en inspiratiesessies en intervisie. Tevens ga je met je groep aan de slag aan een actueel vraagstuk en gemeente brede projecten met een verander- of innovatiecomponent. Zo bouw je snel en effectief een mooi netwerk op. Zo hebben onze trainees bijgedragen aan projecten zoals Utrecht 900 jaar, de gemeenteraadverkiezingen en verschillende projecten op gebied van diversiteit en inclusie.  

 

Intensieve begeleiding

Natuurlijk gooien we je niet zomaar in het diepe. Je kunt bij ons rekenen op intensieve begeleiding tijdens het hele traject. Zo krijg je een mentor met wie je kunt sparren over het leertraject en je persoonlijke ontwikkeling en heb je tevens regelmatig gesprekken met een traineecoach. Je leidinggevende is eindverantwoordelijk en bekijkt en beoordeelt je functioneren. Samen met jou zorgen zij dat je het beste haalt uit jouw traineeprogramma.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan