Publieks- en Burgerzaken

Publiekszaken: hét visitekaartje van de gemeente Utrecht 

Publiekszaken is verantwoordelijk voor de publieksdienstverlening van de gemeente Utrecht. Publiekszaken bestaat uit de onderdelen Burgerzaken, het Klantcontactcentrum, het Bedrijfsbureau, het Programma Publieksdienstverlening en het International Welcome Centre Utrecht Region.  

 Utrecht groeit, waardoor het aantal aanvragen van inwoners stijgt. Om Utrechters zo goed mogelijk van dienst te zijn we regelmatig op zoek naar baliemedewerkers bij Burgerzaken en klantadviseurs bij het Klantcontactcentrum.  

“Wat werken voor Burgerzaken in Utrecht extra boeiend maakt? Dat er veel variatie is. Je helpt veel verschillende mensen met allemaal verschillende vragen. ”
Bert, medewerker Burgerzaken 

 

Burgerzaken

Burgerzaken speelt een centrale rol bij belangrijke momenten voor Utrechters. Inwoners willen bijvoorbeeld op tijd hun paspoort of rijbewijs kunnen ophalen. Of ze komen aan de balie bij belangrijke momenten in hun leven. 

Bijvoorbeeld als iemand een rijbewijs haalt, gaat trouwen, of een pasgeboren kind wil inschrijven. Of als een inwoner verhuisd is of een nieuw paspoort nodig heeft: bij Burgerzaken kunnen inwoners terecht.   

Daarbij heeft de afdeling een belangrijke controlefunctie. Een goede check op documenten zorgt voor een correcte uitvoering van de wet en voorkomt fraude. Wij leggen alles administratief goed vast, bieden een luisterend oor en denken mee als het nieuws aan de balie niet zo rooskleurig is. Binnen de mogelijkheden van de regels natuurlijk. En met oog op de veranderingen in het Nederlandse en internationale recht. 

Binnen Burgerzaken zij we trots op onze diversiteit en leren we van elkaars uiteenlopende culturen en ervaringsjaren. Met een voorliefde voor culinaire gezelligheid, delen we ook onze kookkunsten graag met het team. Voor wie dat wil, natuurlijk. Ben je eenmaal bij Burgerzaken, dan wil je meestal niet meer weg.”
Esther, medewerker Burgerzaken 

Klantcontactcentrum 

Bij het klantcontactcentrum komen honderden telefoontjes en chatberichten per dag binnen. Over het paspoort, een uitkering of de vergunning voor het verbouwen van een huis. Over de meest verrassende dingen. Van oude dame, ondernemer tot nieuwkomer, jij spreekt ze allemaal. Als klantadviseur behandel je vragen, verzoeken en meldingen die per telefoon, e-mail of social media binnenkomen. Je denkt mee en kijkt of je meteen met de juiste informatie de vraag kunt beantwoorden. Heb je niet direct een antwoord, dan krijg je hulp van een collega Ook verwijs je mensen door naar de juiste contactpersoon binnen de gemeente. 

“Als klantadviseur hoor je echt wat er leeft in de stad en bij de inwoners, waardoor je de inwoner gerichter kan helpen”.  
Taimie, klantadviseur 

Utrecht biedt jou: 

  • een werkgever die met je meedenkt en waar het kan, helpt bij een goede werk-privé-balans; 
  • een hecht, collegiaal team dat net zo divers is als de Utrechtse samenleving; 
  • een werkplek die goed bereikbaar is vanuit alle delen van het land;  
  • goede begeleiding en een inwerkprogramma op maat, dat past bij jouw ervaring en talent;  
  • de kans via onze interne ‘klussenbank’ te reageren op leuke projecten, zoals meewerken aan de verkiezingen; 

Of je nu ervaren bent of niet, jij helpt inwoners en je collega’s van Publiekszaken met uiteenlopende vragen. Utrecht heeft jou nodig. Zet jouw talent in en groei mee met de ambities van de stad. 

De 10-jarige Fay loopt mee bij Publiekszaken

Welke opleiding heb je nodig om te werken bij Burgerzaken? Mag je zomaar een huwelijk voltrekken of gaat daar iets speciaals aan vooraf? Waar moet je op letten als je een aanvraag voor een paspoort behandelt? Over welke onderwerpen nemen inwoners contact op met het Klantcontactcentrum? De 10-jarige Fay loopt mee op bij Publiekszaken bij de gemeente Utrecht. En zij krijgt antwoord op deze en andere vragen in deze video van de serie ‘Later als ik groot ben. 

Bekijk hier de video op Youtube over werken bij de afdeling Publieks- en Burgerzaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan