Assetbeheerder civiele constructies Jalal

Utrecht is op civieltechnisch gebied heel interessant vanwege haar diverse infrastructuur.”

Toen Jalal op 14-jarige leeftijd van Afghanistan naar Nederland verhuisde, wist hij niet eens dat het vak ‘assetmanagement’ bestond. Hij dacht gewoon: je bouwt iets, je levert het op en dat was het. Nu weet ie wel beter. Als assetbeheerder is hij verantwoordelijk voor het in stand houden en onderhouden van de civiele constructies in de gemeente. Mede dankzij hem kun jij veilig gebruikmaken van onder andere de bruggen, kanalen en viaducten in Utrecht.

Jalal: “Utrecht is op civieltechnisch gebied heel interessant. Je hebt een prachtige binnenstad met historische grachten en kelders, maar ook juist jonge wijken zoals Leidsche Rijn. Het is echt een mix. Dus wat je ook interessant vindt binnen civiele techniek, Utrecht heeft het.” Maar die diversiteit brengt ook uitdagingen met zich mee. Door het groeiende inwoneraantal worden de assets (zoals wegen, bruggen, fietspaden en rioleringen) steeds intensiever gebruikt. “En de stad groeit alleen maar verder,” vertelt Jalal. “Daarom is het aan ons om de assets zo toekomstbestendig mogelijk te maken. Zo verwacht ik dat de stad steeds groener wordt, dat autoverkeer steeds verder uitdunt en dat fietspaden een steeds prominentere plek krijgen.”

 

Korte lijntjes en informele sfeer

Voorheen werkte Jalal als technisch projectleider bij ProRail. Een leuke functie, maar het nadeel was dat hij veel moest reizen naar de verschillende projectlocaties in heel het land. “Ik had behoefte aan een kleinschaliger werkgebied, zodat ik ook écht nauw betrokken kan zijn bij projecten.” Nou, zo’n baan vond hij bij Gemeente Utrecht. Hij coördineert het onderhoud en de monitoring van de assets – van het aansturen van onderhoudsplanningen tot het inplannen van periodieke keuringen. Moeten sommige kademuren worden geïnspecteerd? Zijn bepaalde vaarwegen toe aan een hydrografische meting? Of moet een betonnen brug worden gemonitord omdat er scheurtjes zijn ontdekt? Jalal regelt het. Hij schakelt met de juiste experts, zorgt voor inspectie en monitoring en bepaalt samen met de assetmanager of er actie nodig is. En als Jalal met een technisch vraagstuk zit, wint hij advies in bij zijn collega’s van de afdeling Stadsingenieurs. “De lijntjes zijn kort, het contact is informeel en soms springen we zelfs samen op de fiets om een probleem te inventariseren. Dat maakt het werk heel efficiënt.”

Mensen staan op #1

Periodiek onderhoud: dat is niet alleen belangrijk voor de civiele constructies in de stad, maar óók voor de medewerkers: “Er wordt regelmatig bij mij ingecheckt, over hoe het gaat en of ik mijn werk nog leuk vind. Ik krijg dan alle ruimte om te zeggen wat ik wel en niet leuk vind in mijn werk. En daar wordt dan ook echt naar geluisterd én gehandeld,” vertelt Jalal. “De gemeente vindt het erg belangrijk dat jij het naar je zin hebt. En oké, het werk is belangrijk, maar de mensen erachter zijn belangrijker. Je krijgt hier alle ruimte om te zeggen wat je denkt en vindt. Daardoor heb ik het gevoel dat ik echt mezelf kan zijn. We kijken echt naar elkaar om. En niet alleen naar elkaar, maar ook naar elkaars werk. We zitten zeker niet alleen op ons eigen eilandje, maar kijken naar het bredere plaatje. Zo zorgen we ervoor dat iedereen altijd veilig gebruik kan maken van alle assets in Utrecht.”

Wil jij je, net als Jalal, inzetten voor het beheer en onderhoud van de civiele constructies? Zet jouw talent in en groei mee met de ambities van de stad. Want Utrecht heeft jou nodig!

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Constructeur civiele techniek

Wil jij meewerken aan het toekomstbestendig renoveren van alle werfkelders in de binnenstad van de gemeente Utrecht?  

  • 32 - 36 uur
  • 3602 - € 5313
  • Solliciteer vóór 1 juni 2025
Bekijk vacature

Senior adviseur stedelijk water

Maak impact op de stad met jouw adviezen over stedelijk water, van eerste idee tot uitvoering!

  • 36 uur
  • 4667 - € 6465
  • Solliciteer vóór 19 mei 2025
Bekijk vacature