Technisch Adviseur staat onder het bollendak op het stationsplein van Utrecht.

Beleidsadviseur Astrid

“Het is noodzaak om integraal te werken, wat vraagt om een creatieve en innovatieve manier van denken.”

De druk op de ruimte in Utrecht is hoog en zal alleen nog maar toenemen. En dat is nu precies wat Astrid Renne haar baan zo interessant maakt. Met een diploma economische geografie op zak en enige ervaring als adviseur, begon ze bijna 23 jaar geleden haar loopbaan bij de gemeente Utrecht. Want meewerken aan de stad waar je ook woont, leek haar een mooie uitdaging. “Bij de gemeente Utrecht speelt er ontzettend veel op het gebied van economische zaken en bedrijventerreinen. Het ene moment zit ik in overleg met collega’s van mobiliteit of milieu binnen de gemeente en het andere moment sta ik op een bouwkavel met een projectontwikkelaar. De veelzijdigheid in de projecten waar ik aan meewerk maakt dat ik met veel plezier aan mijn werkdag begin.”

Grote werkgelegenheidsopgave

“Ik houd me als adviseur bij Economie bezig met opgaven variërend van ontwikkeling van nieuw bedrijventerrein tot het herontwikkeling van bestaande bedrijfskavels. Hierbij speelt de beperkte ruimte een grote rol. De belangrijkste opgave op dit moment? Ervoor zorgen dat de groei van de werkgelegenheid, zowel qua aantal banen alsook het soort banen, gelijk op gaat met die van de beroepsbevolking. We hebben namelijk een beroepsbevolking die blijft groeien. En hoe zorgen we er nu voor dat ook de werkgelegenheid daarin meegroeit? Om passende werkgelegenheid te realiseren  kijken we bijvoorbeeld naar de herinrichting van bestaande bedrijventerreinen én hoe we nieuwe terreinen zo optimaal mogelijk en toekomstgericht inrichten. Denk bijvoorbeeld aan gestapelde en circulaire bouw. Dit is een intensieve en duurzame manier van bouwen, en voor veel projectontwikkelaars nog een grote uitdaging. Utrecht zet graag een extra stap vooruit om samen toch deze ambities waar te maken.

Integrale samenwerking

“Samen met verschillende afdelingen en sectoren  binnen de gemeente werk ik nu aan het nieuwe bedrijventerrein Strijkviertel. We kijken wat voor bedrijven de stad nodig heeft en maken daarin ook keuzes. Dus welke bedrijven zien we hier graag vestigen en ook welke niet? Zo zagen we de afgelopen jaren bijvoorbeeld dat het midden- en kleinbedrijf (mkb) verdrongen werd als gevolg van de druk op de ruimte en de stijgende grondprijzen. Met de ontwikkeling van strijkviertel leggen we  specifiek het accent op het mkb. Een ander mooi project waar ik nu aan meewerk is de Merwedekanaalzone. Dit is een gebied dat herontwikkeld wordt als woongebied in combinatie met ruimte voor werken, horeca en andere voorzieningen.  Het is belangrijk dat ook in woonwijken voldoende ruimte wordt geboden voor werkgelegenheid. Een integrale samenwerking is hierbij cruciaal. Utrecht is continu aan het groeien én ontwikkelen. En juist dat maakt mijn werk ook zo afwisselend.

Wil je net als Astrid bijdragen aan toekomstbestendige bedrijventerreinen? Zet jouw talent in, we hebben je nodig. Bekijk hier de vacatures voor Economische Zaken.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan