Technisch Adviseur staat langs het water voor de Nelson Mandelabrug

Beleidsadviseur Els

Ik voel een enorme urgentie als het gaat om de klimaatcrisis en de energietransitie.”

Els startte oktober 2023 bij de gemeente Utrecht om mee te denken over de energietransitie en duurzame manieren van verwarmen. Na het behalen van haar masterdiploma energiewetenschappen, ging ze aan de slag als onderzoeker op het gebied van duurzame energie- en watersystemen en rondde ze een promotietraject af. Met veel kennis op zak ging ze op zoek naar een plek waar ze die kennis ook echt in de praktijk kon inzetten. Van cijfers en modellen naar praktijkgerichte opgaven die direct invloed hebben op de samenleving. “Bij de gemeente Utrecht mag ik meedenken over veel verschillende opgaven, klein en groot. Dat ik mijn kennis nu in de praktijk kan inzetten, vind ik heel mooi.” 

Toen ik op zoek ging naar een nieuwe baan, zocht ik naar een functie waarbij ik met mijn kennis impact kon maken. Nadat ik wat had rondgekeken, vond ik de vacature bij de gemeente Utrecht. Na het eerste gesprek had ik wel zo mijn twijfels of de baan bij me zou passen, maar ik wilde toch kijken of een tweede gesprek dit zou veranderen. Wat ik heel fijn vond, is dat ik tijdens dit gesprek gewoon de ruimte kreeg om deze twijfels uit te spreken en om het gesprek hierover aan te gaan. Uiteindelijk bleken sommige twijfels niet nodig en kwam ik heel enthousiast uit het tweede gesprek. En nu, 4 maanden later, ben ik nog steeds blij met mijn keuze.” 

Werken aan de stad

“Bij de gemeente liggen grote verantwoordelijkheden op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie. Daarom is het ook zo´n geschikte plek om echt iets te kunnen betekenen voor de stad. Omdat er binnen de gemeente zoveel speelt, is het ook belangrijk dat we integrale afwegingen maken. Ik werk op dit moment mee aan 3 overkoepelende projecten binnen de gemeente. Zo werk ik mee aan het warmteprogramma. Hier denken we bijvoorbeeld na over wanneer welke wijk overgaat op nieuwe manieren van verwarmen. Ook denk ik mee over de bronnenstrategie, want welke duurzame warmtebronnen hebben we tot onze beschikking en hoe zetten we die zo goed mogelijk in? En tot slot kijk ik hoe we energie uit water kunnen halen: oftewel aquathermie. Om aquathermie te mogen faciliteren en aanjagen binnen de energietransitie is een mooi onderdeel van mijn werk.” 

Afstemmen en overleggen 

Als je bij gemeente Utrecht werkt, moet je echt zin hebben in de afwisseling in vraagstukken en de verschillende belangen waarmee je te maken krijgt. En ook het afstemmen met verschillende mensen moet je leuk vinden. Een groot gedeelte van mijn dag ben ik bezig met overleggen en afstemmen met anderen. Want dat is bij dit soort vraagstukken van groot belang. Binnen de 4 maanden dat ik hier werk, merk ik aan alles dat de gemeente vooruitstrevend is. Ik werk in een grote organisatie met alleen maar gedreven en gemotiveerde mensen. Wat ik ook mooi vind om te zien, is dat we samenwerken met externe partners en andere grote steden.  Zo slaan we de handen ineen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Samen pionieren we en kijken we hoe we elkaar kunnen blijven stimuleren om ons in te zetten voor een duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar energiesysteem.” 

Wil je net als Els bijdragen aan een toekomstbestendig energiebeleid van Utrecht? Zet jouw talent in en groei mee met de ambities van de stad. Want Utrecht heeft jou nodig!

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan