Technisch adviseur die staat langs het kanaal bij het Demkapunt, Utrecht

Beleidsadviseur Sjors

“De resultaten van mijn eigen advies kan ik over een paar jaar echt terugzien in de stad.”

Na het afronden van zijn studie aardwetenschappen kwam Sjors Essers terecht bij een klein adviesbureau in Utrecht. Van veldwerk tot aan het geven van advies, Sjors leerde hier alles op het gebied van bodemonderzoek. Na 6 jaar de verdieping te hebben opgezocht was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Een breder speelveld met grotere opgaven. En eigenlijk wist hij al een hele tijd wat de volgende stap zou zijn: werken bij de gemeente Utrecht. In zijn rol als beleidsadviseur en projectleider bij Bodem en Ondergrond zit hij nu helemaal op zijn plek. En het mooiste aan zijn baan? De afwisseling in het werk, de maatschappelijke impact én de gezellige collega’s.

“Toen ik bij de gemeente Utrecht startte was ik vooral bezig met het beoordelen van adviezen. Als junior liep ik eerst met meer ervaren collega’s mee en leerde ik hoe het is om te werken in een bestuurlijke omgeving. Nu ik zelf leiding geef aan verschillende projecten, zijn mijn werkzaamheden heel divers. Ik zorg bij deze projecten voor een heldere strategie en voor sturing. Daardoor mag ik meedenken over heel uiteenlopende vraagstukken. Binnen het team krijg je veel ruimte om aan te geven welke onderwerpen je interessant vindt en waar jij je graag mee bezig houdt. Zo beantwoord ik bijvoorbeeld vragen van inwoners op het gebied van bodem en ondergrond, omdat ik dat een mooie afwisseling vind. Doordat je hier veel inspraak in hebt, ben ik altijd bezig met dingen die ik echt leuk vind”

Een zichtbare ondergrond

“Wat werken bij de gemeente Utrecht zo uitdagend maakt? De grote opgaven waarmee we te maken krijgen op een relatief klein stuk grond. De combinatie van dit ruimtegebrek en een historische binnenstad zorgt voor veel afwisseling in de ondergrond. En dat maakt ons werk alleen maar uitdagender. In een gezellig en gevarieerd team werken we aan verschillende projecten. Allemaal vanuit een eigen expertise. Heb je iets nog nooit gedaan? Dan krijg je al snel het vertrouwen om het gewoon te proberen. Samen kijken we naar hoe we het belang van de ondergrond meer zichtbaar maken. En dat promoten we binnen de gemeente. Er zijn ontzettend veel plannen voor hoe we plekken boven de grond inrichten, maar de ondergrond is verstopt en is minder zichtbaar. Met ons team willen we meer naamsbekendheid creëren en het belang van een goede bodemkwaliteit aankaarten.

 

Innovatieve ontwikkelingen

“Om de bodem inzichtelijk te maken, werk ik bijvoorbeeld mee aan een 3D-model van de ondergrond. En hier zijn we als gemeente één van de eersten mee. Door middel van dit 3D-model laten we op een beeldende manier zien wat er zich allemaal in die ondergrond afspeelt. Denk aan het inzichtelijk maken van ondergrondse objecten, chemische bodemkwaliteit, bodemverontreiniging en grondwaterproblematiek. Door dit soort innovatieve projecten hoop ik dat we in de toekomst anders gaan denken. Stel we willen in de polder bouwen, dan moeten we kijken welke bodem dat aan kan en welke bodem misschien eerder geschikt is als park. De belangen van de bodemkwaliteit worden zo al eerder meegenomen in plannen.  Een integrale  werkwijze is hierbij belangrijk, waarbij we alle verschillende aspecten afwegen én meenemen in besluitvorming.

Wil je net als Sjors bijdragen aan een toekomstbestendige bodem van Utrecht? Zet jouw talent in, we hebben je nodig. Bekijk hier de vacatures voor Bodem en Ondergrond.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan