Twee technisch adviseurs staan in de opengebroken grond voor de watertoren bij Rotsoord, Utrecht.

Bodemadviseurs Frank en Sebastiaan

In de ochtend weten we nog niet met wie we die dag aan tafel zitten. Dat maakt ons werk afwisselend én interessant.”

In 2003 beginnen Frank en Sebastiaan allebei bij de Gemeente Utrecht als bodemadviseur. Frank vanuit het bedrijfsleven bij adviesbureaus en Sebastiaan als milieukundig veldwerker. En ook al zijn ze allebei bodemadviseur, toch zien hun werkdagen er nu heel anders uit. Waar Sebastiaan nu ook coördinator is bij de grondbank, houdt Frank zich naast zijn werkzaamheden als bodemadviseur bezig met veilig werken bij de uitvoering van projecten en ook met bommen en granaten in de bodem bij andere projecten. En wat ze het mooiste vinden aan het werken bij Utrecht? Dat zijn de fijne collega’s, de afwisselende projecten en het vertrouwen dat je krijgt.

Frank: “Als je bij de gemeente Utrecht iets wil doen, dan is dat bijna altijd mogelijk. Of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling en het volgen van cursussen, of het meewerken aan bepaalde thema’s en onderwerpen waar je interesse in hebt. Als je hierin zelf de leiding neemt en dit aangeeft, dan zijn er echt heel veel mogelijkheden.”
Sebastiaan: “Bij Utrecht heb ik al mooie stappen mogen maken. Als milieukundig veldwerker ben ik doorgegroeid naar de grondbank, waar ik in 2006 ben begonnen. Hier heb ik verschillende cursussen gevolgd en ben ik opgeklommen tot coördinator en bodemadviseur. Bij de grondbank kijken we onder andere naar wat er met uitkomende grond moet gebeuren. Zo kunnen we zand of klei optimaal hergebruiken. Zo leveren we ook een bijdrage aan een duurzaam Utrecht.”

Trots op Utrecht

Frank: “Sebastiaan en ik werken allebei samen met verschillende projectleiders. Zij benaderen ons als ze advies nodig hebben op het gebied van de bodem en ondergrond. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar in verontreinigde grond graven. Wij brengen de risico’s in kaart en geven vanuit onze kennis advies. Hierbij zijn we van begin tot eind betrokken bij deze projecten. Denk bijvoorbeeld aan de historische grachten en werven in de binnenstad. Die moeten onderhouden worden, zodat we er ook in de toekomst nog van kunnen genieten. Zonder onze input kan zo´n project niet verder. Omdat we meewerken aan grote en kleine projecten biedt dit veel afwisseling. Zo werd ik laatst gebeld omdat er waarschijnlijk een granaat uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden. Hoe je een dag ook plant, er komen altijd onverwachte en interessante dingen tussendoor. Ik vind het mooi dat ik ook voor dat soort dingen tijd vrij mag maken.”

Duurzame oplossingen

Sebastiaan: “Naast de projectleiders die ik elke dag adviseer, ben ik ook coördinator bij de grondbank. Bij de grondbank geven we advies over hoe we grond duurzaam kunnen hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan verschillende  gemeentelijke projecten, zoals het leveren van zand voor rioolklussen, het verondiepen van plassen of het ophogen van kavels. Daar komt grond vrij en is grond voor nodig. De grondbank keurt deze grond en adviseert over het (her)gebruik ervan. Mooie voorbeelden zijn de ophoging van kavels in Leidsche Rijn en daarnaast het project de Hoogse Kampse Plas. In samenwerking met een aannemer hebben we die plas ondieper gemaakt en de grondstromen verzorgd. Het is nu een prachtig natuurgebied met eilandjes en een belangrijk leefgebied voor veel verschillende vogels. Wat ik daarnaast mooi vind aan de gemeente Utrecht, is dat we elkaar echt verder helpen en ondersteunen. Door deze goede samenwerking kom je altijd weer tot goede en weloverwogen besluiten.”

Wil je net zoals Frank en Sebastiaan bijdragen aan een toekomstbestendige bodem van Utrecht? Zet jouw talent in, we hebben je nodig. Bekijk hier de vacatures voor Bodem en Ondergrond.

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Landschapsontwerper / Ontwerper openbare ruimte

Help jij mee met het ontwerpen van de Utrechtse Openbare Ruimtes?

 • hbo, wo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 5 augustus 2024
Bekijk vacature

Assetbeheerder Civiel Erfgoed

Ben jij de adviseur die bijdraagt aan het wervengebied in Utrecht?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 1 oktober 2024
Bekijk vacature

Adviseur Rioolgemalen

Ben jij de Adviseur Rioolgemalen die graag meehelpt onze openbare buitenruimte duurzaam en klimaatneutraal in te richten?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 1 oktober 2024
Bekijk vacature