Een medewerker voor het Stadskantoor.

Communicatieadviseur Marlon

Het is een uitdaging, maar steeds meer mensen zien ook het belang.”

Marlon werkte lange tijd bij verschillende organisaties aan de energietransitie. Onder andere bij Milieu Centraal en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds ze in januari 2023 startte als senior adviseur bij de gemeente Utrecht is ze vanuit het communicatieteam betrokken bij grote, uitdagende opwekprojecten. De juiste communicatie inzetten om de mensen te informeren, betrekken en mee te krijgen in de energietransitie. Dat is de uitdaging. Ze begrijpt de weerstand tegen verandering goed. Zeker als er zorgen zijn over de kosten. Of als het dichtbij komt. Maar mensen en ondernemers moeten mee. Omdat klimaatverandering tegengaan nodig is: “Ik voel dat er iets moet gebeuren.”

“We werken bij de deelopgave Duurzame opwekbronnen aan schone energie. Utrecht wil een duurzame stad zijn. Dat betekent dat we zoveel mogelijk zelf energie binnen de gemeente willen opwekken, met windmolens en zonnevelden. Er liggen al heel veel zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven, maar dat is niet genoeg. Daarom werken we ook aan wind- en zonne-energieprojecten in en rond de stad, waarmee we zorgen voor schone energie. Vanuit communicatie hebben we contact met onze inwoners en ook met bedrijven of andere partijen, zoals omliggende gemeenten.”

 

Eerste zonneveld

“Als Utrechter en als communicatieprofessional vond ik het heel bijzonder bij de opening van zonneveld Meijewetering te zijn. Dat is het eerste zonneveld in de gemeente. Omwonenden konden daar obligaties van kopen en zo komt een stuk opbrengst bij hen terug. Iets wat we als gemeente Utrecht heel belangrijk vinden. We stimuleren lokaal eigendom van de energie die we opwekken, zodat je er als inwoner ook direct van kan profiteren. Het team heeft hard aan het project gewerkt. In zo’n proces komt ook het belang van goede communicatie naar voren. Door iedereen in de omgeving te betrekken en te informeren. En waar het kan ook te laten meedenken.”

Verandering

“Van wethouder, beleidsmaker tot  communicatieadviseurs: mijn collega’s in Utrecht zijn enorm gepassioneerd over dit onderwerp. Samen zetten we de schouders eronder. Met creatieve oplossingen en omdenken. Dat motiveert me. Daarbij proberen we goed te luisteren naar de inwoners en waar hun belemmeringen liggen. Goede communicatie speelt hier een heel belangrijke rol. En ook aandacht voor wat de inwoners bezighoudt. Je ziet een verandering in het denken: ook als ze de ontwikkelingen lelijk of lastig vinden, begrijpen mensen steeds meer dat het nodig is. En sommigen investeren zelfs in een toekomstig wind- of zonnepark. Super!”

 

Ben je ook gepassioneerd over dit onderwerp en wil je net als Marlon met creatieve, daadkrachtige collega’s werken aan de energietransitie? Kom werken bij Utrecht, we hebben je nodig. Klik hier voor meer informatie over de opgave Energietransitie.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan