IT professional zit omgedraaid op de stoel

Information security officer Remco

Ik draag bij aan het beschermen van gegevens van onze inwoners en van de kritische processen tegen cyberaanvallen.”

Na het behalen van zijn diploma security management, besluit Remco te gaan reizen om meer van de wereld te zien. Als hij na een half jaar terugkomt in Nederland, gaat hij op zoek naar een baan waar hij zijn kennis in de praktijk kan brengen. Omdat hij tijdens zijn studie al eens stage liep bij een gemeente, wat hem heel goed beviel, ging hij binnen dit veld op zoek naar interessante vacatures. “Hele commerciële bedrijven hebben mij nooit aangesproken. Waarschijnlijk omdat ik het bij mijn stage ook zo naar mijn zin had en ik echt het idee had dat ik nuttig werk deed. Ik kwam bij de gemeente Utrecht de vacature tegen en ik was direct geïnteresseerd. Ook na de gesprekken voelde het goed en daarom ben ik in augustus 2023 gestart als medewerkerker information security officer.”

“Als information security officer werk ik bij het organisatieonderdeel Stadsbedrijven. Bij Stadsbedrijven houden we ons bezig met een groot deel van wat zich in de buitenruimte afspeelt. Denk bijvoorbeeld aan afvalinzameling, het beheren van groen en het beheer van objecten zoals bruggen, gemalen en sluizen. Dat laatste komt ook terug in mijn functie, aangezien deze objecten steeds vaker het IT-domein beginnen te raken. Zo kunnen we veel van deze objecten bijvoorbeeld van afstand besturen. Ik geef advies over gegevensbescherming met als doel de gegevens van onze inwoners, bedrijven, samenwerkingspartners en de gemeente zelf te beveiligen. En bovendien beschermen we kritische processen tegen cyberaanvallen.”

Veelzijdig werkveld

“Ik vind het fantastisch dat ik met mijn werk bijdraag aan een veiligere gemeente. Er gebeurt zoveel binnen de gemeente. Toen ik solliciteerde, trok de inhoud van het werk mij direct aan. In combinatie met de veelzijdige werkplek maakte dit voor mij de perfecte baan, waarin ik nog veel kan en mag leren. Samen met collega’s verdiep ik mij elke dag in nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, wat essentieel is omdat deze sector voortdurend in ontwikkeling is. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van AI, een ontwikkeling die steeds belangrijker wordt in de toekomst. Om deze ontwikkelingen bij te houden, komen we regelmatig samen in de vakgroep Gegevensbescherming. Hier bespreken specialisten van verschillende organisatieonderdelen nieuwe ontwikkelingen en onderwerpen. Zo blijven we van elkaar leren.”

Een warme werkplek

“Ik krijg vragen op het gebied van gegevensbescherming en ondersteun hiermee de organisatie. Mijn werk omvat zowel privacy- als informatiebeveiligingsvraagstukken, wat voor variatie zorgt. Mijn adviezen worden serieus genomen en dragen bij aan de besluitvorming. Het is bijvoorbeeld leuk om de nieuwe ontwikkeling rond AI te volgen en welke invloed dit heeft op mijn vakgebied. We moeten ervoor zorgen dat deze nieuwe ontwikkelingen binnen de kaders van gegevensbescherming passen. Het is geweldig om betrokken te zijn bij zulke vooruitstrevende ontwikkelingen. Bovendien ben ik blij met het warme team waarin ik terecht ben gekomen. De diversiteit binnen de teams en de informele sfeer maken dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga.”

Wil je net als Remco bijdragen aan de toekomstbestendige IT-processen van Utrecht? Zet jouw talent in, we hebben je nodig. Bekijk hieronder de actuele vacatures.

Uitgelichte it vacatures

Teamleider Georegistraties

Ben jij klaar om Utrecht naar een hoger niveau te tillen met jouw leiderschapskwaliteiten en geo-expertise?

  • hbo, wo
  • 32 - 36 uur
  • 5561 - € 7325
  • Solliciteer vóór 7 juni 2024
Bekijk vacature