Twee medewerkers staan in het Stadskantoor van de gemeente Utrecht.

Keiko en Edwin van team Vestigingsklimaat

“We maken ruimte voor banen, voorzieningen en duurzaam ondernemerschap.’’

Utrecht staat in Europa op 1 als aantrekkelijkste plek voor bedrijven. Voor Edwin, Keiko en de collega’s van team Vestigingsklimaat bepaald geen reden om het rustig aan te doen. De snelst groeiende stad van Nederland moet werkgelegenheid bieden die met het inwonertal meegroeit. Dat vraagt om investeringen, het geven van kansen aan werkgevers en om ruimte. De beperkte ruimte effectief inzetten levert Utrecht ondernemerschap, banen en voorzieningen. Nu en voor de toekomst.

Keiko: “We hebben een bevlogen, collegiaal en divers team van zo’n 30 personen. De ambitie is 70.000 banen erbij in 2040. Deelprogramma Vestigingsklimaat helpt bij die groei. Zo groen en duurzaam mogelijk, voor de leefbaarheid én voor een circulaire economie. Een mooi voorbeeld is Strijkviertel, waar een milieuvriendelijk, circulair bedrijventerrein voor MKB’ers komt. Edwin: “Een goede baan voor iedereen. Waar je nu en later van kunt leven. Dat is het uitgangspunt van het arbeidsmarktbeleid en ook van ons vestigingsbeleid. Naast een baan moet iedere inwoner op 10 minuten loopafstand een supermarkt, kapper en school hebben. Die voorzieningen geven ook weer werkgelegenheid. Daarvoor heb je als ondernemer ruimte nodig. En die ruimte staat in Utrecht onder druk. Dat is de uitdaging.”

Wil jij net als Keiko en Edwin vol bevlogenheid meewerken aan een goed ondernemersklimaat, werkgelegenheid en voorzieningen in Utrecht? Bekijk de vacatures van team Vestigingsklimaat:

Werk voor het grote plaatje

Keiko: “Ik ging in 2013 aan de slag bij de bruisende gemeente Utrecht. Mooi om te werken voor de stad waar ik geboren en opgegroeid ben. Sinds een jaar werk ik bij team Vestigingsklimaat. Dit team werkt aan balans. Groeien is mooi, maar als je geen goede voorzieningen of werk in de omgeving hebt, is het geen prettige stad om te wonen. Beleidsadvies is een belangrijk onderdeel van die opgave. Net als een goed netwerk. Utrecht kijkt echt naar mogelijkheden in de ruimte voor ondernemers. Als deelprogramma-secretaris zorg ik dat we zaken op orde hebben. Op deze manier kunnen collega’s beleid, advies en uitvoering zo goed mogelijk oppakken. Dat is soms een puzzel. Veel kan niet meteen. Bepaalde trajecten kosten jaren. Je werkt dan ook voor iets groters, dat vind ik mooi. Een echte baan voor de stad en de samenleving. En je ziet uiteindelijk resultaat. Bijvoorbeeld Dotslash. Dat is het bedrijfsverzamelgebouw waar culturele en creatieve ondernemers een betaalbare plek hebben om te werken. Wij maken dat soort plekken mogelijk.”

Uitgesteld werkgeluk

Edwin: “Voordat ik bij Utrecht startte, was ik onder andere consultant voor verschillende gemeenten en overheidsinstanties. Inmiddels werk ik hier sinds 2010. Sinds 2018 help ik team Vestigingsklimaat als manager economie. We bouwen aan een systeem om ruimte te maken voor goede werkgelegenheid. Daarvoor overleg ik veel met de wethouder, de regio, andere betrokkenen en afdelingen. Het duurt even om slim ruimte te organiseren voor werkgelegenheid. Steeds werk je aan kleine processtappen. Zo komen veel maatschappelijke opgaven bij elkaar in de stad waar ik woon. We werken er echt sámen aan, de afdelingen, de hele organisatie. Midden op het stationsplein hebben we 15% betaalbare huur voor werkgevers voor elkaar gekregen. Daar hebben velen van ons aan meegewerkt. Voor bedrijven die creatief, duurzaam innovatief zijn, maar (nog) geen megawinsten halen. Iets om trots op te zijn ‘Wat jullie jaren geleden hebben ingezet, daar heb ik nu baat bij’, vertellen ondernemers me. En dat geeft voldoening. Een soort uitgesteld werkgeluk.”

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan