een man, een stedenbouwkundige ontwerper, staat op een bouwlocatie

Stedenbouwkundig ontwerper Kilian

“Door de afwisseling in mijn werkzaamheden leer ik alle kanten van mijn vakgebied kennen.”

Kilian is nu 2,5 jaar stedenbouwkundig ontwerper bij de gemeente Utrecht. Ondanks dat hij in Weesp woont, voelt hij zich net zo thuis in Utrecht. Dat is goed te begrijpen. Want in Utrecht is er voor een stedenbouwkundig ontwerper als Kilian meer dan genoeg te zien, te leren en te doen. 

“Het leukste aan mijn werk is de diversiteit van mijn taken. Het liefst houd ik me bezig met grote strategische opgaves. Dan kijken we naar de hele stad en de ontwikkelingen die op ons afkomen. Ik maak een ontwerp, stem dat af met de wensen van mijn projectgroep en verwerk de feedback. Ook reageer ik op ontwerpen van ontwikkelaars en initiatiefnemers. Ik probeer het plan zo goed mogelijk op de wijk aan te laten sluiten. Daarnaast werk ik ook voor de stad. Ik adviseer op de bouwplannen van inwoners, zoals bij de bouw van een dakterras of een dakopbouw. Hoe verandert daardoor het straatbeeld? En mag het wel volgens de voorwaarden van de gemeente? Soms zijn inwoners het niet eens met mijn beslissing. Dan gaan we in gesprek. Dat was in het begin natuurlijk wel spannend. Ik heb veel geleerd over het belang van helder communiceren.”

De toekomst van Utrecht

“Mijn favoriete project is RSU 2040: Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040. We ontwerpen een gezonde en duurzame stad van de toekomst. Waar komen de scholen en de supermarkten? Waar gaan Utrechters wonen, sporten en recreëren? Alles moet duurzaam gebouwd worden. Dus als er een boom wordt gekapt, dan moet er op een andere plek een boom teruggezet worden. Wat ik dan precies doe? Heel veel tekenen. Ik breng mijn ideeën en die van collega’s tot leven in mijn ontwerpen. We werken aan de ideale indeling van wijken in de stad, hoewel we in een ontwerp natuurlijk niet de toekomst kunnen voorspellen. Hoe tof is het dat ik daaraan meewerk!”

Werken bij de gemeente Utrecht

“Ik was nieuwsgierig naar de daadkracht van een grote stad als Utrecht. Gelukkig bevalt het supergoed. De werksfeer is top en het salaris ook – dat is zeker belangrijk. Ik ben heel blij met de flexibiliteit die ik krijg om zelf mijn uren in te delen. Ik werk 32 uur, daarnaast volg ik de master stedenbouw aan de Academie van Bouwkunst. Als ik ’s avonds naar school moet, dan begin ik de dag erna gewoon wat later. Doorgroeikansen zijn er genoeg. Ik wil graag de strategische kant op. Ik weet nu al dat mijn manager mij daarbij gaat helpen. Doordat we een klein team zijn, krijg je vanzelf meer verantwoordelijkheid. Ik ben niet alleen de junior tekenaar. Mijn mening wordt gevraagd en gerespecteerd. Ja, ik voel me echt thuis bij de gemeente Utrecht. Ik kan hier nog jaren werken.”

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Adviseur Rioolgemalen

Ben jij de Adviseur Rioolgemalen die graag meehelpt onze openbare buitenruimte duurzaam en klimaatneutraal in te richten?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 10 juni 2024
Bekijk vacature

Adviseur stedelijk water

Jij bent de adviseur die zorgt voor een water- en klimaatbestendig Utrecht!

 • wo
 • 36 uur
 • 4211 - € 5997
 • Solliciteer vóór 10 juni 2024
Bekijk vacature

Managementadviseur

Wil jij invloed hebben op het functioneren van de afdeling? Dat kan als managementadviseur bij Stadsingenieurs!

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 3 juni 2024
Bekijk vacature