Omgevingsmanager Teun
We zorgen dat iedereen in het team gehoord wordt – precies zoals we ook met inwoners omgaan.”
Tijdens zijn studie Sociale geografie en planologie verruilde Teun Rotterdam voor Utrecht. En al snel werd dat echt zijn ‘stadsie’. Eerst als inwoner, nu als omgevingsmanager. Inmiddels woont hij met zijn partner net buiten de stad, maar zijn liefde voor Utrecht is gebleven. Iedere dag komt hij op de elektrische fiets naar zijn werk. “Ik dacht altijd mee over hoe dingen in de buurt beter konden. Puur uit liefde voor de stad.” En nu, als omgevingsmanager, mag hij écht meebouwen aan de toekomst van zijn Utrecht.
Teun focust zich op het gebied rond de Kromme Nieuwegracht, Drift en Plompetorengracht: eeuwenoude grachten met historische werfkelders. Prachtig, maar ook complex: “Die kelders zijn privébezit. Dus als er iets aan moet gebeuren, moet je goed samenwerken met de eigenaren.” En dat is precies waar Teun in uitblinkt: verbinden, luisteren en zorgen dat bewoners zich gehoord en gezien voelen. Of dat nu is via een brief, bewonersavond of keukentafelgesprek – hij zoekt altijd de juiste toon en vorm. En andersom geldt ook: Teun legt zijn oor te luister bij bewoners. Wat speelt er in de buurt en hoe kan de gemeente daar een oplossing voor bieden? “En dat menselijke contact: dát is waar ik energie van krijg.”
Oog voor inwoners én natuur
“Als we onderhoud plegen in de stad, gaat dat nu eenmaal gepaard met hinder”, vertelt Teun. “Soms moet de straat open, is er veel herrie of is er een wegomleiding. Als omgevingsmanager is het mijn taak om bewoners en andere stakeholders zo goed mogelijk te informeren. Ik denk ook mee over de veiligheid van de leefomgeving tijdens werkzaamheden. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat evenementen zoals Koningsdag en Utrecht Pride zo veilig mogelijk kunnen plaatsvinden ondanks de bouwwerkzaamheden?” Kortom: Teun stelt voor ieder bouwproject een plan op waarin hij maatregelen rondom bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie beschrijft. Daarbij is het belangrijkste aspect: écht persoonlijk contact. “Want als mensen zich gehoord en gezien voelen, is er meer begrip voor wat we als gemeente doen”, zegt Teun. En trouwens: Teun draagt niet alleen bij aan een betere omgeving voor mensen, maar ook voor de natuur in de stad. Zo werkt hij op dit moment mee aan het creëren van natuurvriendelijke oevers.
Een echt familiegevoel
Het team van omgevingsmanagers heeft een eigen kantoor op de Kromme Nieuwegracht. Teun: “Het is een redelijk klein kantoor waardoor ik echt een familiegevoel heb. Je ziet het meteen als iemand niet zo lekker in zijn vel zit of als er thuis iets speelt. We letten echt een beetje op elkaar en zorgen dat iedereen in het team gehoord wordt – precies zoals we ook met inwoners omgaan. Je krijgt hier alle ruimte om jouw ideeën en suggesties te delen. Er wordt écht naar je geluisterd.” Daarnaast waardeert Teun de flexibiliteit van zijn werk. Lekker op de fiets naar kantoor, af en toe een dag thuiswerken of 4×9 uur draaien – het kan allemaal. “Ook krijg je de vrijheid om projecten te kiezen waar je echt energie van krijgt. Fijn, want sommige projecten lopen wel een paar jaar door”, vertelt Teun. “Al met al vind ik heel tof om écht een bijdrage te leveren aan onze mooie, historische stad, zodat volgende generaties er ook van kunnen genieten.”
Wil jij net als Teun bijdragen aan het behoud van de historische Utrechtse binnenstad? Zet jouw talent in en groei mee met de ambities van de stad. Want Utrecht heeft jou nodig!
Uitgelichte bouw en techniek vacatures
Senior projectmanager
Geef jij leiding aan het toekomstbestendig ontwerpen en realiseren van de openbare ruimte in onze stad Utrecht?
- 36 uur
- 5070 - € 6862
- Solliciteer vóór 1 juli 2025
Technisch Projectmanager Openbare Ruimte
Wil jij als projectmanager bijdragen aan de openbare ruimte van onze stad Utrecht?
- 36 uur
- 4264 - € 6072
- Solliciteer vóór 1 juli 2025