collega Maarten staat op brug in Utrecht

Programmamanager Investeringsklimaat Maarten

We creëren relevante banen waar de stad beter van wordt.”

Maarten werkt sinds 2020 voor de gemeente Utrecht. Hij zet zich dagelijks in voor een duurzaam ondernemersklimaat en voldoende bedrijvigheid in de stad. Dat doet hij met een enthousiast en divers team in expertise en ervaring. De gemeente Utrecht groeit qua inwoners. De werkgelegenheid moet nét zo hard meegroeien. Bij voorkeur met banen die maatschappelijk bijdragen aan de stad. Zoals een instituut dat een medicijn ontwikkelt voor een levensbedreigende ziekte of een innovatief bedrijf dat experimenteert met nieuwe technologieën.

“Werken bij de gemeente Utrecht is écht anders dan bij andere gemeentes. De stad groeit het snelst van Nederland. Het is een flinke, uitdagende klus om de beperkte ruimte in de stad optimaal te benutten en als fijne, leefbare stad in te richten. Daarom werken we opgavegericht. Je wordt op basis van je vaardigheden, interesses en inhoudelijke kennis ingedeeld bij een opgave. Samen met collega’s die ook een passie voor economie én de ondernemers in de stad hebben, werk ik aan de opgave Werk voor Iedereen. Het is een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er over 20 jaar nog steeds voldoende werk is voor de inwoners van deze groeiende stad.”

De inwoners centraal stellen

“Werken is belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Bij de gemeente Utrecht stellen we de inwoners centraal. We proberen iedereen in de stad in de gelegenheid te stellen om te werken. Door bijvoorbeeld inwoners de juiste vaardigheden te leren die matchen met het werk in de toekomst. Of ervoor te zorgen dat ze banen kiezen die over 5 tot 10 jaar nog steeds bestaan, zoals in de IT-, zorg-, energie- of bouwsector. Er zijn banen die door robotisering verdwijnen. Wij denken na over hoe deze mensen kunnen doorstromen naar een baan waar vraag naar is. Zo komen we ook tegemoet aan de vraag van werkgevers naar personeel. Een win-winsituatie dus, met aandacht voor inclusiviteit. Want ook alle inwoners die nu aan de zijlijn staan door een afstand tot de arbeidsmarkt, moeten een kans krijgen op passend werk. Vrij idealistisch misschien, maar zo’n visie past bij de gemeente Utrecht.”

Een goed investeringsklimaat

“Het ene project gaat over innovatief ondernemerschap. Een ander project over de ontwikkeling van een bedrijventerrein. Dit maakt het werk afwisselend en je leert van verschillende disciplines. Als de stad groeit met 100.000 inwoners, betekent dit dat er zo’n 70.000 extra banen nodig zijn. Het gaat niet alleen om de economische groei, de stad moet in balans zijn. We verwelkomen liever bedrijven die een maatschappelijke uitdaging aanpakken en een bijdrage leveren aan gezond stedelijk leven voor iedereen. Bijvoorbeeld bedrijven die bezig zijn met duurzame mobiliteit, het hergebruik van restafval of de ontwikkeling van nieuwe gezondheidstherapieën.
Ik heb meegeholpen aan het oprichten van een fonds dat investeert in innovatieve start-ups en scale-ups. Dit fonds hebben we dezelfde ambitie meegegeven om de maatschappelijke doelen centraal te stellen. Zo creëren we relevante banen waar de stad beter van wordt.”

Actuele vacatures

Zin om bij te dragen aan dit belangrijke thema voor de gemeente Utrecht? Solliciteer dan hieronder op één van de vacatures. De gemeente Utrecht kijkt niet alleen naar je opleiding en werkervaring, we kijken vooral naar wie je bent en waar je voor staat. Werken aan gezamenlijke idealen maakt ons als gemeente steeds beter.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan