Een medewerker op een straat in Utrecht. Op de achtergrond is een stukje van de domtoren te zien.

Projectleider Ezra

Dit werk is enorm waardevol. Het gaat om een betere stad voor onze kinderen.”

Ezra studeerde technische bestuurskunde in Delft. Hoewel duurzaamheid nog niet zoveel aandacht kreeg als nu, was hij op de universiteit al veel bezig met dit thema. Zoals projecten over waterstofauto’s of oplossingen voor smog in grote steden. Het onderwerp bleef hem al die jaren interesseren. Inmiddels is de energietransitie één van de belangrijkste opgaves binnen gemeenten en overheden. Vanuit het bedrijfsleven solliciteerde Ezra in 2022 op de functie projectleider voor een deelopgave van de energietransitie bij het ambitieuze Utrecht. In eerste instantie spraken de technische aspecten van de functie hem aan. Maar er komt veel meer bij kijken in deze veelzijdige rol. “Deze baan heeft alles wat ik zocht.”

“Vanuit de deelopgave bedrijven en maatschappelijke organisaties werken we met een team van zo’n 7 mensen aan de uitvoering van de verduurzamingsagenda van de stad. Naast het schrijven van beleidsadviezen is het mijn taak ondernemers te helpen met stappen zetten. Denk aan bedrijventerreinen, kapperszaken en winkeliers. Van klein tot groot. Dat kan gaan over de overstap naar aardgasvrij in hun pand en maatregelen voor hernieuwbare energie, bijvoorbeeld zonnepanelen. We hebben zelf ook vastgoed en daarin een voorbeeldfunctie. We kunnen als gemeente niet zeggen dat jij moet veranderen en dat we het dan zelf níet doen.”

 

Moreel kompas

“Naast het technische fascineert ook het menselijke aspect. De sociale factoren, het gedrag. Wat beweegt mensen om te verduurzamen, waarom wil de één mee en de ander niet? En welke instanties kunnen daarbij helpen? We zijn daarin ook echt de schakel tussen ondernemers met vragen en partijen die hen daarmee kunnen helpen. Het blijft een uitdaging om alles te laten slagen, maar ik heb er geen dag spijt van gehad. Als professional in het bedrijfsleven werk je vaak voor iemand die let op je productiviteit, of urenomzet. Hier is de inwoner van Utrecht in feite mijn opdrachtgever. En ben ik met mijn team op een heel andere manier waardevol. We kijken uiteraard ook hoe dingen efficiënt en goed kunnen, maar we focussen ons op het luisteren naar mensen. En hen begrijpen en helpen. Ondertussen maak je het verschil voor de stad en de toekomst. Ik heb deze baan gekozen omdat ik een betere stad, een mooiere wereld wil achterlaten voor onze kinderen.”

Vooroordelen

“De vooroordelen die het bedrijfsleven soms heeft over ambtenaren, kloppen hier volstrekt niet. Het team dat aan de energietransitie staat is dynamisch, heel gemotiveerd en werkt keihard. Er is geen sprake van starheid en we doen niet aan micro managen. Je loopt overal binnen, overlegt met iedereen, in welke laag dan ook. Als je het vraagt, krijg je hulp. En als je zegt dat het goed gaat, krijg je de vrijheid om het zelf te doen. Bovendien kan je naast je hoofdtaken ook eens een ander project oppakken dat je interesseert. Het houdt hier werken fluïde, dat interesseert me. Voor een project heb ik een samenwerking met studenten opgezet, dat geeft veel energie. Utrecht schakelt hen in rond bijvoorbeeld het verbeteren van het energieloket of promotie van de subsidieregeling voor kleine ondernemers. Zij bellen de bedrijven daarover. Erg leuk om met zo’n superfanatieke groep te werken!”

 

Wil je net als Ezra van waarde zijn voor de inwoners en ondernemers van de stad bij de energietransitie in Utrecht? Zet jouw talent in, we hebben je nodig. Klik hier voor meer informatie over de opgave Energietransitie.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan