Een vrouw in een straat waar wordt gewerkt aan een aardgasvrije straat.

Projectmanager Aardgasvrije wijken Mila

De gemeente wil echt vooruit’’

De energietransitie. Dat onderwerp houdt Mila al een aantal jaar bezig. Ze vindt het leuk omdat het zo nieuw is; veel pionieren dus. Met al flink wat gemeentelijke ervaring op zak startte ze begin 2023 als projectmanager aardgasvrije wijken bij de gemeente Utrecht. Een baan met veel contact met mensen, binnen en buiten organisatie. De energietransitie biedt veel kansen om het samen duurzamer en beter te maken, maar brengt vraagt ook om risicobeheersing. De planningsvraagstukken zijn complex. Voor één van de grootste gemeenten van Nederland een enorm project. Een mooie uitdaging voor Mila en haar team.

“Iedere projectmanager heeft eigen buurten. Kanaleneiland-Zuid en Oog en Al horen bij mij. Het gaat om duizenden huizen die de komende 10 jaar aardgasvrij moeten worden. De techniek, maar ook het wettelijke kader is nog volop in ontwikkeling. De gemeente wil vooruit, het college heeft een hoge ambitie. Aan de andere kant moet de nieuwe warmtevoorziening wel passen bij de buurt, inwoners en ondernemers. Ik kijk welke stappen we moeten zetten om dat te bereiken. Samen met de buurt werken we aan een uitvoeringsplan. Dit is geen solo-functie, ik heb naast de contacten buiten een onwijs gezellig team. Met de omgevingsmanager, projectondersteuner en junior projectmanager werken we aan de buurtaanpak. Daaromheen heeft de gemeente een enorm intern netwerk van technische experts die helpen. De energietransitie is vooral ook een sociale transitie, want iedereen moet mee.”

Grote puzzel

“In deze opstartfase van het project is het veel verkennen en uitzoeken. Samen met de communicatieadviseurs en omgevingsmanagers, die écht veel in de buurt zijn, bedenken we hoe we bewoners het best kunnen bereiken.. We betrekken ook de woningcorporaties, welzijnsorganisaties, de netbeheerder, warmteleveranciers en andere partijen. De schaal is bij dit project heel anders dan in kleinere gemeenten. We werken met ons team weliswaar in één of twee buurten, maar denken veel groter. Als je in de ene wijk iets aanlegt, kan dat gevolgen hebben voor de hele stad. Die grote puzzel maakt het interessant. Ik overleg ook veel met projectmanagers die andere onderwerpen aanpakken, bijvoorbeeld de riolering. Als de straat toch open ligt willen we dat combineren met de aanleg van een warmtenet.. Je hebt veel afwisseling tussen het verbinden van partijen, praktisch denkwerk en strategische keuzes. Heel praktisch: Kan een kookcursus mensen helpen om elektrisch te gaan koken? En strategie: Wat is er nodig om in de hele stad het kookgas af te sluiten?”

Inspireren en sparren

“Op stedelijk niveau is alles voorbereid, op buurtniveau moet je als je projectmanager aardgasvrij maatwerk bieden. Zaken zijn daarbinnen vaak nog onduidelijk en de reacties van de bewoners heel verschillend. Het is jouw taak de buurten te leren kennen en alles met elkaar vorm te geven. Daarvoor hebben we binnen Utrecht veel hulp en ruimte. Er is wekelijks overleg met het hele energieteam van de gemeente. Als je ergens tegenaan loopt zijn er altijd ervaren collega’s om mee te sparren. Als je nieuw bent, is dat heel fijn. En elk jaar bezoeken we met alle projectmanagers van ruimte een andere stad om te kijken hoe zij omgevingsvraagstukken aanpakken. In oktober gaan we naar Dortmund. . Mooi om het werk te combineren met elkaar beter leren kennen. Zo is hier altijd aandacht voor elkaar, voor je ontwikkeling, kennisdeling en inspiratie. Je kunt bovendien je dag zelf indelen en er is een goede ICT-afdeling die zorgt dat alles werkt. Nog een pluspunt: de koffie en het aanbod in de kantine is hier héél goed!” Lachend: ”Echt, dat heb je niet overal.”

Wil je net als Mila van betekenis zijn voor het klimaat en voor de warmtetransitie in Utrecht? Bekijk hier de vacatures rond project Utrecht aardgasvrij.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan