Projectmanager Simon Baars staat voor het stadhuis Utrecht

Projectmanager Simon

Ik werk aan gebouwen waar anderen niet aan mogen komen.”

Utrecht is een stad met een rijke geschiedenis. Dat zie je terug in het grote aantal monumentale panden in de stad. Deze prachtige, maar kwetsbare gebouwen wil de gemeente Utrecht graag behouden voor toekomstige generaties. Daarom is het naast regelmatig onderhoud soms ook nodig om ingrijpend te restaureren en te verduurzamen. Daar houdt Simon Baars zich als projectmanager bij Vastgoedorganisatie Utrecht dagelijks mee bezig.

“Vastgoedorganisatie Utrecht is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en de verhuur van alle gebouwen van de gemeente Utrecht. Dit doen we in een team van ongeveer 140 collega’s binnen verschillende disciplines, waaronder vastgoed. Zelf ben ik sinds een aantal jaren betrokken bij de restauratie van monumentale panden. Hiervoor regel ik de voorbereiding, van het inschakelen van architecten en andere adviseurs tot aan de aanbesteding. Daarnaast mag ik als projectleider regelmatig meelopen tijdens de uitvoering. Zo krijg ik van heel dichtbij mee hoe wat we hebben ontwikkeld in de praktijk tot uitvoering komt.”

Invloed op resultaten

“Wat mijn werk heel bijzonder maakt, is dat ik werk aan gebouwen waar andere mensen niet aan mogen komen. Het zijn stuk voor stuk gebouwen met een grote geschiedenis, die erom vragen nog honderden jaren mee te gaan. Het is geweldig om daarbij betrokken te zijn. Zeker omdat je als projectmanager heel veel invloed hebt op de uiteindelijke resultaten. Zo ben ik op dit moment bezig met de afronding van de herinrichting van Fort de Gagel. Dat is een van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en bestaat al sinds 1820. We hebben de panden gerestaureerd en geschikt gemaakt om er een restaurant te openen. Daarbij hebben we dingen zichtbaar gemaakt die nooit eerder zichtbaar geweest zijn. Dat geeft echt een kick.”

Blijvende impact

“Een heel ander soort project was de verduurzaming van het oude stadhuis van Utrecht, een aantal jaar geleden. Daarbij was het juist niet de bedoeling om dingen zichtbaar te veranderen. Een flinke uitdaging, want we hebben best wel wat ingrijpende werkzaamheden verricht. Na afloop zei iemand die daar al jarenlang rondleidingen geeft tegen me: ‘Ik voel dat het pand beter is, maar ik zie niet wat jullie gedaan hebben.’ Dat zag ik als een heel groot compliment. Het werken aan zulke bijzondere gebouwen maakt mijn werk heel interessant. Daar komt bij dat het werk nooit echt af is. Zelfs als ik er niet meer bij betrokken ben, werken mijn collega’s over 80 jaar nog steeds aan het beheer en onderhoud van deze panden. Zo heeft ons werk een blijvende impact op de stad.”

Net als Simon bijdragen aan het behoud van (monumentale) panden in Utrecht? Bekijk snel onze vacatures hieronder.

Uitgelichte projectmanagement vacatures

Projectmanager

Maak maatschappelijk impact op Utrecht als Projectmanager!

  • mbo, hbo, wo
  • 24 - 36 uur
Bekijk vacature

Senior Projectmanager

Wil jij complexe projecten in Leidsche Rijn en Merwede managen?

  • wo
  • 36 uur
  • 5008 - € 6777
  • Solliciteer vóór 1 juli 2024
Bekijk vacature

Planningsadviseur en Risicomanager (Combinatiefunctie)

Speel een rol in het behoud van historisch erfgoed en gemeenschapsbanden als Planningsaviseur en Risicomanager

  • hbo
  • 32 - 36 uur
  • 4211 - € 5997
  • Solliciteer vóór 20 juni 2024
Bekijk vacature