René en Dion, landschapcarchtecten kijken samen in park naar een plan

Landschapsarchitecten René en Dion

“Als landschapsarchitect heb je direct invloed op het decor waarin mensen zich bewegen en hun leven vormgeven.”

Landschapsarchitecten René en Dion studeerden in hetzelfde jaar af aan de Wageningen Universiteit. Inmiddels zijn ze naast oud-studiegenoten ook collega’s. René houdt zich vooral bezig met de inrichting van de openbare ruimte in de binnenstad. Het werk van Dion ligt meer op strategisch en beleidsmatig vlak. Zo werkte hij mee aan de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040, waarin de ambities en opgaven in de stad rondom verdichting en vergroening van de stad samenkomen.

“De combinatie van landschapsarchitectuur en stedenbouw is iets wat mij altijd getrokken heeft”, vertelt René. “Ik houd ervan de woon- en werkomgeving van mensen mooier, groener en aangenamer te maken. Als landschapsarchitect heb je direct invloed op het decor waarin mensen zich bewegen en hun leven vormgeven. Bovendien werk ik graag met natuurlijke elementen. Dat is de reden waarom ik voor landschapsarchitectuur heb gekozen en niet voor architectuur.” Dit geldt ook voor Dion: “Ik zoek graag naar de best mogelijke interactie tussen mens en natuur. Welke functie heeft een plek? Hoe maken mensen er gebruik van? Welke uitstraling moet het hebben? Een park, plein of straat moet toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor een brede doelgroep. Van ouderen en gezinnen tot recreanten, sporters, jongeren en mensen met een beperking.”

Bijdragen aan een gezonde stad

René: “Ik vind het een mooie uitdaging bij te dragen aan een gezonde stad met meer groen. Je ziet de stad letterlijk onder je ogen veranderen. Een bekend voorbeeld is de terugkeer van het water in de singel. Ook klimaatverandering en de veranderende mobiliteit zijn thema’s waar we ons mee bezig houden.” Dion vult aan: “Daarbij kunnen we niet zonder specialistische kennis van andere disciplines. Denk bijvoorbeeld aan de civieltechnische bijdrage van ons ingenieursbureau. Verder speelt de inbreng van inwoners en andere betrokkenen een belangrijke rol in ons werk. Het is ons vak om door middel van ontwerp alle wensen en belangen af te wegen en een integraal plan te maken, als het lukt dan geeft dat voldoening.” René is het daarmee eens: “Ik ben er trots op als we kunnen laten zien dat we in een ontwerp met verschillende belangen rekening hebben gehouden. Ook als dat soms op een andere manier is dan mensen verwachten. Zo kan het weghalen van parkeerplaatsen tot weerstand leiden, maar is er na realisatie toch vaak enthousiasme over de extra ruimte voor de voetganger, groen en spelen.”

Elkaar inspireren en versterken

“De werksfeer binnen het team van landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen is sociaal en betrokken”, vertelt Dion. “We ontwerpen en brainstormen samen en inspireren elkaar.” René: “Dit doen we niet alleen projectmatig. Regelmatig organiseren we een middag rondom een bepaald thema, gebied in de stad of onderwerp waarbij we kennis delen.” Dion: “We zijn echt een team van doeners met liefde voor de grootstedelijke openbare ruimte. Utrecht is wat dat betreft de ideale werkplek. De stad is volop in ontwikkeling met genoeg mogelijkheden om je eigen interesses te volgen en te ontwikkelen. Ik vind bijvoorbeeld de strategische kant interessant. Door hier zelf initiatief in te nemen, krijg ik de ruimte om mijzelf verder te ontwikkelen op dit vlak.” René: “Naast je projecten is er alle ruimte om je te verdiepen in een specifiek thema, of je persoonlijke vaardigheden verder te ontwikkelen. Mogelijkheden genoeg bij de gemeente!”

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Medewerker Grondbank

Medewerker grondbank, een uitdaging in een stad als Utrecht. Kom jij ons helpen?

 • mbo
 • 32 - 36 uur
 • 3558 - € 5247
 • Solliciteer vóór 8 juli 2024
Bekijk vacature

Assetbeheerder Civiel Erfgoed

Ben jij de adviseur die bijdraagt aan het wervengebied in Utrecht?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 26 juni 2024
Bekijk vacature

Senior constructeur

Ga jij complexe vraagstukken niet uit de weg en krijg jij energie van het werken aan een historische stad die sterk groeit?

 • wo
 • 32 - 36 uur
 • 4211 - € 5997
 • Solliciteer vóór 1 juli 2024
Bekijk vacature