Beleidsadviseur Mandy op een bankje

Senior beleidsadviseur Mandy

Ik stel mezelf continu de vraag: zijn we een stad voor iedereen?’

Toen Mandy in 2009 startte bij de gemeente Utrecht wilde ze er 5 jaar blijven werken. Nu, vele jaren later, heeft ze zoveel kansen gekregen dat ze er nog steeds met plezier werkt. Haar baan als senior beleidsadviseur bij Maatschappelijke Ontwikkeling is breed en divers. Op een plek in de organisatie waar ze écht bijdraagt aan het geluk en de gezondheid van de stad en haar inwoners. 

“De gemeente Utrecht wil verbeteren en veranderen. En loopt ook vaak landelijk gezien voorop. Zoals in de manier waarop er in het sociaal domein wordt samengewerkt met partners. Of in de keuze om buurtgericht de specialistische jeugdhulp te organiseren. Binnen de gemeente Utrecht werken we opgavegericht. Zo’n opgave is breder dan alleen jeugdhulp. Bijvoorbeeld: hoe stimuleren we een eerlijke start voor jonge kinderen? Dat doe ik intern met verschillende teams in het sociaal domein. En in de stad met partners die dicht bij de inwoners staan, zoals buurtteams en jeugdgezondheidszorg. Maar soms ook juist met experts, zoals innovatiebureaus, bedrijven in de regio, maar ook kunstenaars en makers.”

Krijtclub

“Een project waar ik trots op ben is de Krijtclub. Tijdens corona merkten we aan de ene kant dat kinderen die in een pechsituatie opgroeiden het extra moeilijk hadden. Aan de andere kant zagen we dat partners steeds meer met elkaar samenwerkten. Never waste a good crisis, dus aan de slag! We zijn met krijt de straat op gegaan om met ouders te spreken: wat wens jij voor je kind? Wil je dat eens tekenen? We hebben twee wijken gekozen om open het gesprek te voeren en zo een ontwerpproces te starten, in plaats van gelijk met oplossingen aan te komen. In de wijk Overvecht bedachten we een ander project: iedere week werd er samen gekookt, gesproken over problemen die je tegenkomt als ouder en mogelijke oplossingen. Tegelijkertijd was er gratis oppas. Zo hebben verschillende wijken een andere aanpak nodig en investeren we ongelijk om aan gelijke kansen te werken.”

Een betere aanpak

“Ons doel is een gezond stedelijk leven voor iedereen. Vooral die laatste woorden zijn belangrijk: voor iedereen. We concluderen namelijk uit onderzoek en ervaringen dat we er niet voor iedereen zijn. Ondanks dat we er al jaren aan werken en er veel aandacht voor hebben. Uiteraard is de wereld niet maakbaar en kan ik die niet veranderen, maar wat ik probeer te doen met mijn collega’s is het gesprek aan te jagen. Hoe kunnen we de meer de tijd nemen om te luisteren naar de ervaringen van inwoners en professionals? En de standpunten nog beter begrijpen bij het ontwikkelen van beleid? Tijdens open gesprekken bieden we ruimte aan onze collega’s voor reflectie en daarmee voor verandering.”

Zin om bij te dragen aan deze belangrijke thema’s in het sociaal domein? Solliciteer dan op onze vacatures of maak een Jobalert aan. Je krijgt zo automatisch een seintje bij nieuwe vacatures die passen bij je interesses. We kijken niet alleen naar je opleiding en je werkervaring, we kijken vooral naar wie je bent en waar je voor staat. Werken aan gezamenlijke idealen maakt ons als gemeente steeds beter.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan