Twee zwembadmedewerkers naast een zwembad.

Zwembadmedewerkers Eva en Ronald

Dat ze dan door het gat durven zwemmen. Dat blijft geweldig.”

Het plezier spat ervan af bij Ronald en Eva, zwembadmedewerkers bij zwembad Fletiomare in Utrecht. Een typisch geval van echt werkgeluk. Dat is duidelijk te zien terwijl ze rondlopen in het zwembad. Volgens Ronald is dat niet gek: “Dat komt door de collegialiteit, de afwisseling in het werk, het persoonlijke contact met de badgasten en de onwijs goede sfeer in het zwembad in Vleuten.” Eva: En natuurlijk door de kinderen in de zwemles.”

Eva: “Mijn vader was badmeester en dat vond ik als kind heel leuk. Maar ik wist pas dat ik dat zelf ook echt wilde na een andere opleiding en een baan in de administratie. Na een omscholing, het zwem-ABC, de opleiding tot life guard en een stage in 2013 vroegen ze me of ik wilde blijven. En dat wilde ik graag .” Ronald: “Je moet al iets met water hebben, denk ik. En met werken met mensen. Ik zat al jong in het waterpoloteam dus was al regelmatig in het bad te vinden. Bij zwembad de Kwakel in Utrecht ben ik mijn stage begonnen. En nu alweer sinds 10 jaar voor Fletiomare. We zijn als zwembadmedewerkers niet alleen instructeurs. Wij doen hier met het hele team álles. Van openen van het zwembad, watermonsters nemen, tot helpen aan de kassa. Valt de schoonmaakploeg uit, dan maken we de boel schoon. Die betrokkenheid bij het zwembad hebben we hier allemaal.”

Trots

Eva: “De sfeer is hier altijd goed”. Lachend: “Maar dat komt ook door ons. Veel collega’s worden hier vrienden. Het prettige vind ik dat je bij de locatiemanagers je voorkeuren kunt aangeven. En waar je goed in bent. Het team houdt er dan zoveel mogelijk rekening mee. Ik houd zelf bijvoorbeeld het meeste van baby- en peuterzwemmen. Die kinderen, dat vind ik geweldig. Als je ze helpt met de ontwikkeling en ze ziet groeien. Toen mijn eerste groep kinderen hun diploma ging halen, was ik zó trots! En dan die blije ouders langs de kant. Dan krijg ik een tekening of een bedankje. Hoeft niet, maar de waardering is fijn. Over de gemeente Utrecht als werkgever hebben we ook helemaal niet te klagen, vind ik. Ze staan altijd open voor je ontwikkeling, voor opleidingen, ook als het niet meteen voor de hand ligt. Als de locatiemanager er niet is, kan je bij een ander terecht binnen de gemeente. Zo heeft een collega een cursus Engels aangevraagd, omdat steeds meer bezoekers een andere taal spreken. Dat kan gewoon. En ook belangrijk: je kunt naar de Dag van het Zwemonderwijs om collega’s te ontmoeten en de laatste ontwikkelingen te kunnen volgen.”

Creativiteit

Ronald: “We hebben een heel leuk team en draaien het zwembad echt samen. Je moet wel de flexibiliteit hebben om overal te willen inspringen. Dat hoort bij het vak. Zelf geef ik veel aquasport. Als de mensen na afloop moe zijn en zeggen: ‘dat was een pittig lesje’, dan vind ik het goed.” Lachend: “Dat was namelijk ook de bedoeling. Daarnaast ben je als zwembadmedewerker heel sociaal en werk je met allerlei soorten mensen. Fletiomare heeft een beetje het dorpsgevoel. Het voelt heel persoonlijk. Veel zwembadbezoekers komen altijd terug, kennen elkaar en willen het team ook leren kennen. Dat is fijn tijdens het toezicht. Creatief moet je ook zijn. En gek op kinderen. Ik maak er een sport van leuke spelletjes te verzinnen voor de zwemles, zodat dat het elke keer weer verrassend is. Soms vraag ik een collega even 1-op-1 begeleiding aan een kind te geven als die iets spannend vindt. Bijvoorbeeld met door het zeil met het gat zwemmen. Het is echt een succesmomentje als ze het dan toch durven. Dat blijft geweldig.”

Utrecht heeft jou nodig. Jij helpt als zweminstructeur Utrechtse kinderen op een veilige manier zwemmen, samen met je collega’s. Bekijk snel alle vacatures in de zwembaden van Utrecht.

 

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan