Vrouw zit langs de kade. In beeld staat de tekst Utrecht heeft jou nodig.

Wervengebied

Het erfgoed van Utrecht rekent op je

Leer van het verleden en bouw, controleer, schakel of manage voor de toekomst. Het kan in het meest unieke programma in het hartje van één van de grootste steden van Nederland: de werven van Utrecht. De werven van de mooie Oudegracht, Nieuwegracht en Choorstraat schitteren al zo’n 900 jaar in volle glorie voor ontelbare bezoekers, bewoners en bedrijven. Het zijn letterlijk de levende sporen van de bedrijvigheid van onze stad. En daar zijn we trots op, net als jij.

Om deze werven voor de toekomst te behouden, moeten we er goed voor zorgen. En daar hebben we jou bij nodig!  Aan jou en je team van zo’n 75 collega’s om goed voor dit erfgoed te zorgen. Voor de komende 30 jaar ligt er een budget klaar voor het programma voor het hele wervengebied. Een half miljard om precies te zijn. Je werkt continu samen met de collega’s die veel verstand hebben van techniek, programmabeheer, omgevingsbeheer, communicatie én projectmanagement aan het herstel van de werven. Dus waar voel jij je het meest in thuis?

De uitdaging binnen jouw vakgebied

Het programmaplan voor dit wervengebied is in één woord: enorm. En dat vraagt om focus. Om het middeleeuwse havencomplex van werven, werfkelders en opslagkelders te onderhouden blink je vooral uit binnen een van deze vakgebieden:

 • Programmabeheersing
 • Techniek
 • Omgevingsmanagement en communicatie.
 • Projectmanagement

Uitgelichte wervengebied vacatures

Assetbeheerder Civiel Erfgoed

Ben jij de adviseur die bijdraagt aan het wervengebied in Utrecht?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 1 juni 2024
Bekijk vacature

Het wervengebied in het nieuws

1. Documentaire Utrechtse werven

Meer weten over de werven? Bekijk hier de driedelige documentaireserie van RTV Utrecht over ‘De werven van Utrecht, leven aan de grachten’.

2. Magazine

Lees het verhaal van collega’s Jitske en Alex die werken voor het wervengebied in het magazine ‘Jobs in the City’ van juli 2023.

3. Spookkelder ontdekt!

Bij werkzaamheden aan het herstel van de werfkelders stuitten we op een kelder waarvan we het bestaan niet afwisten…Bekijk de video!

Vakgebieden in het wervengebied

Techniek

Engineers, constructeurs en andere techneuten opgelet. Zie je het voor je om te werken met vastgoed van 900 jaar oud waar je regelmatig historische verrassingen tegenkomt?

Als een ware ontdekker kom je namelijk nog wel eens voor verrassingen te staan binnen het wervengebied. Bijvoorbeeld een eeuwenoude werfkelder die niet op de tekening staat. En tegelijkertijd:

 • werk je samen met allerlei specialisten aan de meest unieke klus binnen Utrecht;
 • maak je gebruik van de nieuwste technieken;
 • inspireren de eeuwenoude werven, kelders, muren en wegen je elke dag opnieuw.

Het erfgoed herstellen gaat in combinatie met ontelbare technische uitdagingen. Van de stabiliteit meten tot de veiligheid bij het boren in de muren. Of onverwachte bewegingen constateren in de grachten waar vervolgens voor geschakeld moet worden. Je snapt het, elke centimeter van het wervengebied heeft aandacht nodig op technisch vlak. En dat doe je dus samen met andere experts binnen dit vakgebied. Een project waar je met trots aan werkt en straks voldaan op terugkijkt.

Werk in alle vrijheid aan dit historische stukje van Utrecht. Laat je kennis los op allerlei technische elementen en groei ondertussen als professional. Dat zie je helemaal zitten!

 

“Er is bijna niets leukers dan werken aan het wervengebied. De werfkelders zijn bouwkundig zo bijzonder in hun structuur en constructie. Dat maakt mijn werk extra interessant.”

Jitske Kuperus, vakspecialist bouwtechniek

 

Programmabeheersing

Het hele programma wervengebied onder controle houden. Van begin tot eind. Met alle bijbehorende risico-, plannings- en financiële managementwerkzaamheden die daarbij komen kijken. Een belangrijke taak waar je bezig bent met het:

 • leggen van een stevige fundering voor het hele programmaplan;
 • bewaken van het grote budget van 550 miljoen euro;
 • creëren van overzicht tussen alle lopende zaken.

Je bent samen met je team dé opdrachtgever namens de gemeente. Een taak waar je continu voor verrassingen komt te staan? Ja. Een baan waar je overzicht moet houden over alle lopende zaken? Absoluut. En dat in een functie waar je werkt als risicomanager, planningsadviseur, financieel adviseur of finance controller. Met zo’n uitdaging van formaat krijg je de kans om vanuit jouw specialisme te werken aan hét erfgoed van Utrecht. Een kans die je natuurlijk aangrijpt met beide handen.

Duik samen met ons de inhoud in van dit 900 jaar oude werfgebied. En leg tegelijkertijd de verbindingen tussen de gemeente, bedrijfseigenaren en allerlei beheerders. Op die manier maken jullie de juiste keuzes die naadloos aansluiten bij de doelstellingen van dit project. Deel je kennis en laat gelijk zien dat je eigenaarschap toont door te reageren op een vacature binnen Programmabeheersing.

“Bewustzijn creëren binnen het team voor het belang van dit programma. Dat vind ik een uitdaging.”

Camilla, financieel adviseur & risicomanager

Omgevingsmanagement en communicatie

Als gemeente en opdrachtgever van dit grote project schakelen we continu met allerlei organisaties, ondernemers, burgers en andere belanghebbenden. Aan jou en je team om dit tot in de kleinste details te managen als omgevingsmanager. Of juist door de boodschap op de juiste manier te verwoorden als communicatieadviseur. Daarnaast:

 • schakel je met allerlei partijen binnen dit project;
 • creëer je verbinding in het complexe speelveld;
 • zorg je dat iedereen op één lijn zit met elkaar.

Het onderhouden van het wervengebied vraagt om veel veerkracht van bewoners, ondernemers en bezoekers. Soms moet er vanwege werkzaamheden bijvoorbeeld een hele straat open. Gelukkig weet jij je weg hierin te vinden, net zoals je collega’s! En door op de juiste manieren te handelen heeft iedereen straks hetzelfde doel voor ogen. Namelijk dat zij nog jaren kunnen genieten van het erfgoed in het hartje van Utrecht.

Schakelen doe je graag, goed en veel. Zeker wanneer je bijdraagt aan een belangrijk stuk historie van 1 van de grootste steden van Nederland. Daar krijg je pas energie van! Dus laat direct zien dat je ondernemend bent en beslissingen durft te nemen. Hoe? Door vandaag nog te reageren op een vacature binnen dit vakgebied.

 

“Je spreekt iedereen binnen deze functie. Dat vind ik het leukste aan mijn werk.”

Annemieke van Noort, omgevingsmanager

Projectmanagement

Als projectmanager ben je actief betrokken bij de projecten over de werfkelders, kluismuren of het (zware) verkeer wat eroverheen rijdt. Drie totaal verschillende focusgebieden met 1 gezamenlijk doel: het 900 jaar oude erfgoed onderhouden en behouden. Een functie waar je:

 • inspeelt op onverwachte situaties om te blijven groeien in je vak;
 • je elke dag opnieuw laat inspireren door de inhoud van je werk;
 • optimaal gebruikmaakt van een goede werk- en privébalans met een 36-urige werkweek.

Klinkt goed toch? Bedenk vervolgens dan eens waar jouw krachten liggen om bij te dragen aan het eeuwenoude wervengebied. Blink je bijvoorbeeld uit in zaken die te maken hebben met het verkeer? Of werk je liever met authentieke omgevingen, zoals de werfkelders of kluismuren? Sowieso ben je goed in het aansturen van (technische) professionals. Je brengt belangen bij elkaar en denkt continu 10 stappen vooruit. En dat allemaal op basis van de input die je krijgt van je collega’s. Dat is nog eens samenwerken.

Zie jij jezelf al werken binnen zo’n groot project in Utrecht? Reageer vandaag dan nog op 1 van de vacatures binnen dit vakgebied.

 

“Goed samenwerken met allerlei partijen en collega’s om de juiste maatregelen te treffen.  Daar krijg ik energie van.”

Joeri Ponten, projectleider Weren Zwaar Verkeer

Onze organisatie

Vanuit diverse organisatieonderdelen werken we samen aan de opgaven van de stad.

Lees meer over onze organisatie

Onze organisatie

Vanuit diverse organisatieonderdelen werken we samen aan de opgaven van de stad.

Lees meer

Leren en ontwikkelen

We geven je graag de ruimte om te groeien in je vak en als persoon.

Lees meer over jouw ontwikkeling

Leren en ontwikkelen

We geven je graag de ruimte om te groeien in je vak en als persoon.

Lees meer

Programma herstel Utrechtse werven

Werken aan behoud en herstel van de Utrechtse werven

Lees meer over het programma

Programma herstel Utrechtse werven

Werken aan behoud en herstel van de Utrechtse werven

Lees meer

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan