Vier collega's wandelen over de moreelsebrug, met op de achtergrond het stadskantoor en Utrecht Centraal Station. In beeld staat de tekst Utrecht heeft jou nodig.

Annick, Jeugdarts

Ik vind het fijn als ouders mij vertrouwen en al hun grote en kleine zorgen durven delen.”

Jeugdarts Annick neemt uitgebreid de tijd voor de kleintjes in haar spreekkamer. Ze controleert de groei, ontwikkeling en gezondheid, geeft tips en beantwoordt vragen. Fijn voor de ouders én voor Utrecht, want zo krijgt elk kind de kans om zo gezond mogelijk op te groeien. Loopt iets niet helemaal lekker? Dan zoekt Annick naar een oplossing om problemen zo vroeg mogelijk op te lossen of te voorkomen.

“Deze baan is mij op het lijf geschreven. Al duurde het wel even voordat ik daar zelf achter was. Ik was namelijk huisarts in opleiding toen ik de switch maakte naar de Jeugdgezondheidszorg. Als huisarts heb je meestal maar 10 minuten per consult en richt je je alleen op de vraag of klacht van de patiënt. Dat vond ik jammer. Nu ik meer tijd heb in de spreekkamer, is mijn werk veelzijdiger. Bovendien heb ik in veel gevallen contact met ouders en kinderen zonder dat er direct iets aan de hand is. Hierdoor kan ik klachten voorkomen in plaats van ze alleen maar te behandelen. Inmiddels heb ik de opleiding tot jeugdarts afgerond. Dit is de eerste fase van de studie arts Maatschappij & Gezondheid. Omdat ik beleid, visieontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek ook belangrijk vind, heb ik ervoor gekozen om mij verder te specialiseren en ook de tweede fase van deze studie te volgen. Het is fijn dat ik dit naast mijn werk kan doen. Wat dat betreft zijn er bij de gemeente Utrecht mogelijkheden genoeg om je blik te verruimen en je interesses te volgen.”

 

Bijdragen aan goed en gezond leven voor alle kinderen

“Ik heb gekozen voor de doelgroep 0- tot 4-jarigen. Dit betekent dat ik werk op het consultatiebureau, dat onderdeel is van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Vanaf de geboorte totdat de kinderen naar de basisschool gaan, komen ze bij mij voor controles en vaccinaties. Daarna nemen mijn collega’s het over totdat een kind 18 jaar is. Ik stel en beantwoord vragen en onderzoek het kindje lichamelijk en qua ontwikkeling. Als het nodig is, geef ik advies. Zo kan ik in de gaten houden of een kind medisch en sociaal goed opgroeit. Heeft hij of zij een aandoening, dan merk ik dit in een vroeg stadium op. Ik heb veel contact met andere zorgverleners. Als ik iets signaleer, dan kan ik snel overleggen en eventueel doorverwijzen. Verder weet ik welke organisaties, activiteiten en cursussen er in Utrecht zijn waar ouders terecht kunnen voor hulp of ondersteuning. Zelfs als het niet direct te maken heeft met gezondheid. Problemen in een gezin kunnen namelijk ook invloed hebben op een opgroeiend kind. Gelukkig gaat het met veel kinderen in Utrecht goed, maar zelfs dan is er altijd wel wat te bespreken. Dat is de kracht van preventie. Ik vind het fijn als ouders mij vertrouwen en al hun grote en kleine zorgen durven delen. Deze informatie helpt mij en mijn collega’s om effectieve plannen te maken, die de algemene gezondheid in de stad verder verbeteren.”

Mooie initiatieven

“Waar ik energie van krijg in mijn werk? Van de combinatie tussen het contact met kinderen en ouders in de spreekkamer én bezig zijn met de gezondheid van alle kinderen in Utrecht. Dit laatste doe ik vooral buiten de spreekkamer. Door te overleggen met het wijkteam, leidinggevenden van de kinderdagopvang, kinderartsen, kinderpsychologen, logopedisten en fysiotherapeuten. Daaruit ontstaan soms de mooiste initiatieven. Zoals het plan om met de 3 ziekenhuizen in de stad te onderzoeken of het mogelijk is een gezamenlijke nazorgpoli voor te vroeg geboren kinderen te realiseren. Dit idee is letterlijk in mijn spreekkamer ontstaan doordat ik merkte dat de zorg voor deze kinderen versnipperd was. Als het me dan lukt om iedereen mee te krijgen en zo’n initiatief op te zetten, dan geeft dat veel voldoening.”