Hoofdinspecteur handhaving Carst

Hoofdinspecteur Handhaving Carst

“Samen met een bereidwillig en hecht team zorgen dat Utrecht veilig blijft. Daar doe je het voor.”

Voor hij in Utrecht belandde, werkte Carst al als hoofdinspecteur Handhaving bij diverse gemeentes in de provincie. Een grotere gemeente kent een veel bredere organisatie, met dus ook meer ruimte voor specialisatie. En dus een grotere uitdaging. 

“In Utrecht kreeg ik de kans meer de diepte in te gaan op mijn vakgebied. Zo ben ik de laatste jaren veel werkzaam in de oude binnenstad. Daar doe ik vooral inspecties van gebouwen en werfkelders die al meer dan 800 jaar oud zijn. Prachtig interessant. De constructies van de werfkelders stammen uit de tijd van paard en wagen. Als je dan bedenkt hoe de binnenstad er nu nog bijstaat, is dat heel bijzonder. Utrecht is daar uniek in.”

“In een gebied waar gebouwd wordt, ben ik het aanspreekpunt voor bewoners, ondernemers, projectontwikkelaars en aannemers. Samen met de toezichthouder op de bouw hou ik zicht op bouwwerkzaamheden en de gevolgen voor de omgeving. We beoordelen onder andere de bereikbaarheid, de leefbaarheid en de veiligheid.”

“Ik begeleid allerlei bouwkundige projecten. Van het onderzoeken van brandgevaarlijke gevels bij flats, tot de controle van vloeren in parkeergarages en de kwaliteit van stalen balken in balkons. Dat zijn soms projecten die ontstaan als gevolg van fouten in constructies, waar ook ter wereld. Risico’s die je wil uitsluiten voor de bewoners van je gemeente.”

“Als hoofdinspecteur is het mijn taak om de feitelijke situatie vast te leggen bij meldingen en calamiteiten. Bij de inspectie controleer ik dan of het gebouw veilig is voor bewoners en bezoekers. Zijn gebouwen zó oud, dan heb je naast je bouwkundige kennis ook gewoon je boerenverstand nodig. Als ik twijfels heb over de veiligheid van de constructie, betrek ik een van onze constructeurs. En je staat er sowieso nooit alleen voor, want je bent een schakel in een hecht team.”

“De communicatie met bewoners is één van de leukste kanten van dit vak.”

Communicatief én een techneut

“Een bijzondere combinatie van communicatievaardigheden en technische kennis: dat is wat je nodig hebt om als hoofdinspecteur succesvol te zijn in je werk. Je weet namelijk nooit wat je kunt verwachten als je op een melding afgaat. Het is dus heel belangrijk dat je er blanco in gaat, zonder vooroordelen. Je hebt namelijk wel met verschillende belanghebbenden te maken en sommige zaken raken de inwoners van Utrecht direct in hun privésituatie.”

“De sleutel om op een positieve manier met inwoners in gesprek te gaan, is verwachtingsmanagement. Ik vertel altijd eerst wie ik ben en wat ik kom doen. Soms ontstaan er weleens discussies tussen bijvoorbeeld aannemers en bewoners. Dan ben ik er niet om een kant te kiezen, enkel om de situatie objectief waar te nemen. Door helder te communiceren kun je goed in gesprek blijven met alle betrokkenen. Zorg dat je dezelfde taal spreekt, zodat je elkaar beter begrijpt.”

Tip: loop een dagje mee

“Ik vind de gemeente Utrecht een heel fijne werkgever. Mijn teamleider geeft mij het vertrouwen om mijn functie op mijn manier uit te voeren. Daardoor ben ik heel zelfstandig. Als ik bijvoorbeeld denk dat een situatie onveilig is, dan zet ik de weg af of bel ik een aannemer. Bovendien kan ik mijn eigen werktijden bepalen, en werk ik op het stadskantoor maar ook vanuit huis. En geen dag is hetzelfde, je komt met veel verschillende mensen in aanraking, dat maakt het zowel afwisselend als interessant. Ik ga daardoor elke dag met plezier aan het werk.”

Loop een dagje mee!
“Ben je enthousiast geworden over de functie en wil je hier nog meer over weten? Dan nodig ik je graag uit om een keer een dagje mee te lopen. Dan zie je en voel je pas echt waarom we het doen.”