Jeugdverpleegkundige Melanie

Naast ouders staan en positief bijdragen aan hun ouderschap. Dat kan het verschil maken. 

Op jonge leeftijd wist ze al dat ze in de gezondheidszorg wilde werken. Na verpleegkundige banen in het ziekenhuis en bij een andere gemeente, koos Melanie in 2014 voor Utrecht. Impact maken is wat haar drijft. Met haar master gezondheidswetenschappen op zak werkte ze in Utrecht naast jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau, ook als stafverpleegkundige. Daar ontdekte ze dat haar hart toch dichter bij begeleiden van ouders dan bij beleid ligt. Als jeugdverpleegkundige voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders, bezoekt en ontvangt ze hen in de wijk.  Samen met haar team biedt zij zorg op maat, passend bij de belevingswereld en behoeften van (aanstaande) ouders en kinderen. Persoonlijk contact maken, dat is de sleutel, leert haar ervaring. 

Mijn keuze voor de wijk Overvecht was een heel bewuste. Ik houd van de diversiteit hier. Het is een plek waar ik samen met mijn team, andere professionals en vrijwilligers een bijdrage wil leveren aan het zoveel mogelijk verkleinen van kansenongelijkheid . Naast ouders zien wij ook zwangeren en hun partner op het consultatiebureau. Zij kunnen met hun vragen of zorgen over alles rond hun naderende ouderschap  bij ons terecht. Indien gewenst ontvangen zij ook de maternale kinkhoest en/of griepvaccinatie. We komen ook bij zwangeren en ouders thuis als zij een extra steuntje in de rug wensen. Zo bouw je samen al vroeg een vertrouwensband op en hebben ouders 1 aanspreekpunt. Dat ik bij ouders in hun eigen vertrouwde omgeving mag komen, vind ik heel waardevol.  

Samenwerken met het gezin 

“Wij werken met jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistenten op het consultatiebureau.  Naast begeleiding van ouder en kind in de lichamelijk en motorische ontwikkeling hebben wij ook expertise in de psychosociale ontwikkeling tot de leeftijd van 4 jaar. Ouderschap kan ook onzekerheden, vragen en zorgen oproepen. Zoals financiële zorgen. Wij denken mee met ouders en kunnen passende hulp inschakelen, mensen met vrijwilligers of andere ouders in de buurt in contact brengen. Of een ouderschapscursus aanbieden als de ouder dat wil. Dat ouders zich gezien en gehoord voelen met hun grote en kleine vragen en zorgen, daar zet ik mij voor in. Door een luisterend oor te bieden en aan te sluiten bij hun behoefte. Want de ouder vormt de basis. En die wil, net als wij, dat hun kind gelukkig en gezond opgroeit. Een tijd geleden zag ik een moeder die heel onrustig rondliep, met een huilende baby op de arm. Ik zag de onrust bij moeder en ik vroeg op een gegeven moment: ‘Hoe is het met jóu?Zij kon haar verhaal kwijt en het kindje werd kalmer. Zij bedankte voor mijn luisterend oor. Monitoren van de groei en ontwikkeling was belangrijk voor moeder, maar tijd nemen voor zulke momenten vond zij prettig. Impact maken door menselijk contact, daar doe ik dit werk ook voor. 
 

Persoonlijke ontwikkeling

Utrecht denkt als werkgever altijd met je mee. Er is tijd en ruimte voor je ambities. Je kunt congressen bezoeken om bij te blijven, interne scholingsdagen volgen of coaching krijgen. Ook blijft Utrecht zelf zich ontwikkelen. Zo hebben we folders ontwikkeld voor huisbezoeken in de zwangerschap. En koppelden we wellicht als eerste stad de maternale kinkhoest vaccinatie voor zwangeren  aan een kennismakingsconsult. Via het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheidszorg (NCJ) deelden wij ter inspiratie de folders en onze aanpak met ander JGZ-organisaties. ln Utrecht voert een jeugdverpleegkundige voor 0 tot 4 jaar sinds 2015 in het spreekuur ook medische screening zoals hart-, heupen-, VOV-onderzoek uit. Zij ontvangen hier interne scholing voor. De taakherschikking van jeugdarts naar jeugdverpleegkundige zie ik als een leuke verdieping van mijn vak. Dat Utrecht de kansen, het vertrouwen en ruimte biedt waardoor je je werk op je best kunt doen, vind ik echt een groot pluspunt.” 

Wil jij ook het verschil maken voor ouders en kinderen? Ga net als Melanie aan de slag voor jeugd en gezin in Utrecht. Laat jouw hart en jouw ambitie spreken. Bekijk alle vacatures in de jeugdgezondheidszorg. 

Uitgelichte jeugdartsen en -verpleegkundigen vacatures

Sociaal Verpleegkundige

Wil jij je inzetten voor dak- en thuisloze burgers in een dynamische omgeving? Dan is deze functie iets voor jou!

  • hbo
  • 32 uur
  • 3317 - € 4752
  • Solliciteer vóór 11 juni 2024
Bekijk vacature