Foto van John buiten op een bankje

John, senior adviseur openbare ruimte

Wat is er mooier dan werken voor de stad waarin je woont?”

John woont en werkt in Utrecht. Na 10 jaar meerdere uren per dag reizen van en naar zijn werk vindt hij het nu een verademing om lopend naar het stadskantoor te gaan. Na zijn bacheloropleiding Tuin- en Landschapsinrichting werkte hij als landschapsontwerper bij meerdere architectenbureaus en de gemeente Den Haag. In een nieuwe baan wilde hij graag werken aan de langetermijnvisie van een stad of landschap. Dit maakte dat een oud-collega, die ondertussen werkzaam was bij de gemeente Utrecht, tegen hem zei: “Senior adviseur openbare ruimte bij de gemeente Utrecht, dat is écht iets voor jou.” 

“Sinds 2019 werk ik bij het team Stadsingenieurs van de gemeente Utrecht. Daar werk ik met verschillende mensen samen, zoals specialistisch adviseurs, beleidsmakers, beheerders, wethouders en projectmanagers. Allemaal hebben ze verschillende belangen in een multidisciplinair projectteam. Met een esthetisch, mooi vormgegeven ontwerp of proces verbind ik deze mensen met elkaar. Zoals een kok met uiteenlopende ingrediënten, die niet bij elkaar lijken te passen, toch een heerlijk gerecht op tafel kan zetten. Een concreet product waarin alle wensen samenkomen.”

Veel diversiteit

“Het ene moment werk ik aan een klein project, bijvoorbeeld het ‘vergroenen’ van een parkeerplaats. Op een ander moment werk ik aan de (her)inrichting van een straat of een complete buurt, een project met een doorlooptijd van misschien 5 jaar. Die diversiteit in grote en kleine projecten maakt het werk leuk. Maar ook de afwisseling tussen projecten binnen of buiten de stad. Nu werk ik bijvoorbeeld aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het landgoed Oud-Amelisweerd, samen met de gemeente Bunnik, het waterschap en de Provincie Utrecht.”

“In ons team met adviseurs en ontwerpers is het heel normaal dat een collega zich over je ontwerp heen buigt. Zo helpen we elkaar op weg in het ontwerpproces en het maakt het ontwerp sterker. Het werken met collega’s met verschillende achtergronden, leeftijden, opleidingsniveaus en specialismes houdt mij alert. De uitdaging is om in de ontwerpen ook de vele belangen van onder andere bewoners mee te nemen.”

 

Ontwerper met een groen hart

“Als senior ontwerper verdeel ik de projecten onder de (junior) ontwerpers. Een junior ontwerper koppel ik altijd aan een ervaren ontwerper, zodat iemand net vanuit de schoolbanken echt veel leert en een mentor heeft. Daarnaast lever ik ook een bijdrage aan het opstellen van beleid, bijvoorbeeld de ‘Visies Water- en Klimaatadaptatie. Of voor een nieuw warmtenet in de stad, want de eerste 24 Utrechtse buurten gaan in 2030 van het gas af. Ook help ik uniform beleid opstellen voor de ondergrond. Want zonder goede ondergrondse omgeving, waar bomen groeien en kabels doorheen lopen, geen goede bovengrondse ontwerpplanning. Allemaal projecten waar mijn groene hart sneller van gaat kloppen.”

Uitgelichte vacatures

Senior Toezichthouder

Ben jij die scherpe toezichthouder civiel technische projecten die het werk aan onze dynamische stad toekomstbestendig uitvoert?

  • MBO
  • 36 uur
  • 3167 - € 4537
  • Solliciteer vóór 1 januari 2024
Bekijk vacature

Senior Directievoerder

Jij bent het aanspreekpunt voor de opdrachtnemer tijdens de realisatie van projecten in het wervengebied!

  • HBO
  • 36 uur
  • 3719 - € 5366
  • Solliciteer vóór 1 januari 2024
Bekijk vacature