Junior wijkverkeersadviseur Tim

Ik zie het resultaat van mijn werk dagelijks terug in de openbare ruimte.”

De grootste fietsenstalling van de wereld? Die vind je gewoon in Utrecht. Als hét verkeersknooppunt van Nederland, slaat Utrecht de weg in naar duurzame alternatieven voor traditionele vervoersmiddelen. Dat betekent minder autoparkeerplaatsen en meer ruimte voor fietsers, wandelaars en het openbaar vervoer. Tim Rozendal zorgt als junior wijkverkeersadviseur dat er voldoende ruimte is voor alle verkeersstromen. Al heeft de integrale aanpak van Utrecht zijn blik op mobiliteit inmiddels wel veranderd.

 “Toen ik in de zomer van 2021 begon bij de gemeente Utrecht, was mijn blik gefocust op goede mobiliteitsoplossingen. Moet een weg smaller, kunnen er parkeervakken worden weggehaald? De werkwijze binnen de gemeente Utrecht is echter veel breder dan dat. We werken met verschillende specialismen samen. We kijken hoe we een wijk niet alleen praktisch, maar ook mooi en toekomstbestendig in kunnen richten. Mijn blik is veranderd. Dat vind ik een mooie stap voorwaarts. Door slim samen te werken, komen we hier tot de mooiste resultaten. Als kleinste gemeente van de grote 4, heeft Utrecht misschien wel de grootste opgave. De stad groeit flink qua inwoners. We willen het autoverkeer tegelijkertijd zoveel mogelijk terugdringen, de leefbaarheid in de stad verbeteren en alle voorzieningen bereikbaar houden. Dat doen we door de openbare ruimte aantrekkelijker te maken, slimme verkeerslichten neer te zetten en Utrechters te stimuleren anders te reizen.”

‘10-minuten’-stad

“In mijn werk ben ik nauw betrokken bij gemiddeld 10 projecten tegelijkertijd. Dat betekent dat ik een groot deel van de dag in overleg zit. Ik bespreek met collega-wijkverkeersadviseurs lopende zaken of sluit aan bij meer beleidsmatige gesprekken. Ook ben ik als wijkverkeersadviseur betrokken bij overleggen over grote projecten. Als wijkverkeersadviseur heb je specifieke kennis over een wijk. De verantwoordelijkheid voor de mobiliteit binnen een groot project ligt volledig bij de wijkverkeersadviseur. Daarbij staat altijd voorop dat we autogebruik terug willen dringen. Tegelijkertijd willen we als ‘10-minuten’-stad zoveel mogelijk voorzieningen binnen een paar minuten reistijd bereikbaar hebben. De stad moet leefbaar zijn voor alle inwoners. Ook verkeersveiligheid is belangrijk bij mobiliteit. Dat nemen we mee in alle projecten. Er is zelfs een programmateam voor om de verkeersveiligheid te optimaliseren.”

Connectie met je werk

“De afdeling Mobiliteit kent zo’n 100 collega’s met verschillende expertises. Dat betekent dat er altijd wel iemand is om iets van te leren. Ik ben nog jong en kan me blijven ontwikkelen door simpelweg met collega’s te praten. Bovendien kun je dingen bij hen uitzetten, je hoeft niet alles zelf te doen. Mijn ambities zijn groot, dit is een verantwoordelijke functie. Je hebt veel bewonerscontact, dat vind ik heel belangrijk. Zij zijn de gebruikers van de wijk waarover ik adviseer. Zij maken elke dag gebruik van de oplossingen die ik bedenk. Ik zie als Utrechter zelf ook elke dag het resultaat van mijn werk als ik door de stad loop of fiets. Dat vind ik het mooiste van deze baan. Het voelt alsof je altijd aan je eigen thuis werkt, je hebt echt een connectie met je projecten. Dat stimuleert om elke dag te streven naar optimale resultaten.”

Wil jij ook werken aan oplossingen voor mobiliteit? Bekijk de vacatures en lees ook de verhalen van onze andere collega’s.

"Het zachte karakter van de stad komt terug in de organisatie"

Jeroen, Directeur Mobiliteit

"Het zachte karakter van de stad komt terug in de organisatie"

Jeroen, Directeur Mobiliteit

"Durven, doen en proberen staan bij ons centraal."

Ismira, Beleidsadviseur Parkeren

"Durven, doen en proberen staan bij ons centraal."

Ismira, Beleidsadviseur Parkeren

"“Het mooiste aan mijn werk is de impact die het heeft op de ontwikkeling van de stad.”"

Lara, Strategisch adviseur

"“Het mooiste aan mijn werk is de impact die het heeft op de ontwikkeling van de stad.”"

Lara, Strategisch adviseur

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan