Kostendeskundige Janpeter werkt voor Stadsingenieurs gemeente Utrecht

Kostendeskundige Janpeter

“Stippel zelf de route uit en kies wat je wilt doen in je werk. Bij de gemeente Utrecht kan het.”

De gemeente Utrecht heeft enorme ambities. De kostendeskundigen van het team Infra binnen Stadsingenieurs maken voor een breed scala aan projecten een begroting voor het benodigde budget. Dat doen ze voor grond-, weg- en waterbouw, dus van bruggen en wal- en kluismuren tot herinrichtingen van straten en speeltuinen. Janpeter maakt continu mooie stappen om kostendeskundigheid naar het hoogste niveau te brengen.

“Hiervoor werkte ik bij de gemeente Amsterdam in een soortgelijke rol. Die kennis en ervaring zet ik nu in voor de stad waar ik al 20 jaar woon. Met intern pionieren heb ik zelf mijn functie vormgegeven. Ik laat de gemeente elke keer het belang inzien van een correcte kostenraming. Hierdoor is het team van kostendeskundigen ondertussen 300% gegroeid.”

Hart voor de stad

“Ons team Infra bestaat uit verschillende specialisten. Bijvoorbeeld in stedelijk water, kabels en leidingen, verhardingsspecialisten en adviseurs die integrale projecten oppakken. Niemand denkt vanuit zijn eigen belang. Altijd vanuit wat goed is voor de stad Utrecht. Veel collega’s wonen ook in Utrecht. Net als ik. Vaak fiets ik na het werk even langs een project om een kijkje te nemen. Ik probeer 3 van de 4 dagen op kantoor te zijn, omdat het goed is om je contacten te onderhouden. Daar komen weer projecten uit voort. De gemeente geeft je veel eigen verantwoordelijkheid. Je creëert zelf je werk. 1 dag thuiswerken vind ik ook fijn. Zo deelt iedereen op zijn manier de werkdagen en -tijden in. Ik belde laatst een collega en die was lekker aan het lunchen met zijn gezin. Dan bel ik later even terug. Die ruimte is er.”

Van Overvecht tot het Lombokplein

“Een uitdagend project waaraan ik werk is het Lombokpleinproject. In dit project maken we het kanaal de Leidsche Rijn weer open. De constructies die we onder de grond gaan aantreffen, hebben invloed op de hoogte van de kosten. Dat weten we pas als we gaan graven. Die onzekerheid heeft ook invloed op de bouwtechnieken en ontwerpen. Een project krijgt pas doorgang als er genoeg geld beschikbaar is. Ik speel daarin vaak de advocaat van de duivel. Het kan namelijk niet opeens het dubbele kosten. Dan wordt een project stopgezet en lopen we vertraging op.”

“Ik werk ook aan kleinschaligere projecten. Bijvoorbeeld projecten samen met bewoners in Utrecht Overvecht, zoals de aanleg van een speeltuin. De dynamiek tussen grote en kleine projecten maakt het interessant. Het is nooit saai.”

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Adviseur Rioolgemalen

Ben jij de Adviseur Rioolgemalen die graag meehelpt onze openbare buitenruimte duurzaam en klimaatneutraal in te richten?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 10 juni 2024
Bekijk vacature

Adviseur stedelijk water

Jij bent de adviseur die zorgt voor een water- en klimaatbestendig Utrecht!

 • wo
 • 36 uur
 • 4211 - € 5997
 • Solliciteer vóór 10 juni 2024
Bekijk vacature

Managementadviseur

Wil jij invloed hebben op het functioneren van de afdeling? Dat kan als managementadviseur bij Stadsingenieurs!

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 3 juni 2024
Bekijk vacature