Manager Wonen met op achtergrond hijskranen

Manager Wonen, Ward

“Samen met collega’s pak ik de wooncrisis aan. We willen van wonen weer een grondrecht maken en dat in goede banen leiden.”

Wonen is een grondrecht. En daar zijn we in Nederland de afgelopen jaren ver van afgedreven. Daar waar het oorspronkelijk bedoeld was voor het huisvesten van mensen, lijkt het nu soms op een aandelenmarkt. Ook in Utrecht. Dat moet anders. Als opgavemanager Wonen bij ontwikkelorganisatie Ruimte werkt Ward de Meulemeester daar graag aan mee. Betaalbaar en goed wonen voor de inwoners van Utrecht, daar gaat het in zijn team om.  

“Hoe kan ik ervoor zorgen dat iedereen passende en betaalbare woonruimte van kwaliteit kan vinden in Utrecht? Dat is een vraagstuk dat ik met mijn team samen graag wil oplossen. Utrecht is een populaire stad. Dat is al honderden jaren zo en dat zal de komende honderden jaren ook niet veranderen. We zijn niet voor niets een van de meest aantrekkelijke steden in Nederland. Maar de woningnood is hoog. Het is belangrijk dat Utrecht een leefbare, betaalbare, duurzame en gezonde stad is én blijft. Om dat voor elkaar te krijgen pakken wij onder andere de krapte op de woningmarkt drastisch aan. En aan dat specifieke vraagstuk wordt elke dag keihard gewerkt door de opgave Wonen bij de ontwikkelorganisatie Ruimte. Daar werk ik in totaal met ruim 700 medewerkers waarvan zo’n 25 collega’s zich bezighouden met de opgave volkshuisvesting. Gezien de grootte en impact van dit vraagstuk zoeken we nóg meer woonexperts die hun kennis en expertise willen inzetten om de krapte op de Utrechtse woningmarkt aan te pakken.”

Bouwen voor iedereen

“De 160.000 bestaande woningen in de stad gaan we optimaal benutten. Daarnaast willen we een plaats bieden aan wooncoöperaties en zoeken we naar manieren om betaalbare koopwoningen aan de woningvoorraad toe te voegen. Sinds maart 2022 hebben we voor de hele gemeente Utrecht opkoopbescherming ingesteld. Zo blijven koopwoningen beschikbaar voor woningzoekenden en zijn het geen beleggingsobjecten meer voor opkopers.”

Daarnaast gaan we tot 2040 zo’n 60.000 woningen bouwen in Utrecht. Ook komen er de komende vier jaar 5.000 tijdelijke woningen bij. Deze woningen hebben we nodig om starters, doorstromers, studenten, statushouders en bijzondere en kwetsbare doelgroepen de komende tijd snel een plek te geven. Bij de Rijksoverheid zijn ze bezig met nieuwe regelingen om de wooncrisis aan te pakken. Die willen we zo snel mogelijk implementeren in Utrecht. Het zijn allemaal ingrijpende maatschappelijke vraagstukken die we bij de opgave Wonen oppakken en oplossen.”

Maak er werk van!

“Dat doen we natuurlijk niet alleen; dit kunnen we alleen voor elkaar krijgen als we intensief samenwerken met andere partijen, zoals corporaties, zorgaanbieders, ministeries en de provincie. En we doen dit samen met een team dat bestaat uit experts die keihard werken in een dynamische omgeving. Het niveau is hoog, evenals de maatschappelijke betrokkenheid. Klaarstaan voor elkaar is hier vanzelfsprekend. De sfeer is in één woord goed. Iedereen wil van betekenis zijn en een rol spelen in het oplossen van dit nijpende vraagstuk. Niet voor zichzelf, maar voor de inwoners van Utrecht.”

“Als jij je aangetrokken voelt door dit vraagstuk en daaraan wil bijdragen spreken we jou graag. Deze opgave vraagt om nieuwe ideeën en initiatieven, dus je krijgt veel vrijheid in het invullen daarvan. Werk samen met ons aan een betere, eerlijkere samenleving in een functie die je zelf kan vormgeven.”

Benieuwd in welke functies jij jouw initiatief en denkkracht kwijt kan? Bekijk dan onze vacatures!

 

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Landschapsontwerper / Ontwerper openbare ruimte

Help jij mee met het ontwerpen van de Utrechtse Openbare Ruimtes?

 • hbo, wo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 5 augustus 2024
Bekijk vacature

Assetbeheerder Civiel Erfgoed

Ben jij de adviseur die bijdraagt aan het wervengebied in Utrecht?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 1 oktober 2024
Bekijk vacature

Adviseur Rioolgemalen

Ben jij de Adviseur Rioolgemalen die graag meehelpt onze openbare buitenruimte duurzaam en klimaatneutraal in te richten?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 1 oktober 2024
Bekijk vacature