foto Margot, adviseur Water en Energie

Adviseur Water en Energie Margot

“Klimaatverandering en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen die invloed hebben op iedereen.”

Hoe houd je de stad koel bij extreme hitte? Of juist droog bij hevige regenbuien? Als adviseur Water en Energie zoekt Margot oplossingen voor dit soort vragen. Om zo bij te dragen aan gezond stedelijk leven. Daar hoort ook de transitie naar duurzame energie bij. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van aquathermie. Dit is het winnen van warmte of koude uit verschillende waterbronnen.

“De gemeente Utrecht is voor mij een interessante plek om te werken. Het is een snelgroeiende gemeente waar veel te doen is op het gebied van water, energie en klimaat. De ruimte in de stad is beperkt en ik vind het leuk om een win-winsituatie te creëren waarbij meerdere thema’s samenkomen. Zodat de stad en de inwoners hier zo veel mogelijk van profiteren. Klimaatverandering en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen die invloed hebben op iedereen. Meer neerslag en warme zomers vragen om aanpassingen in onze leefomgeving. Denk aan het vasthouden van regenwater voor periodes van droogte en het vervangen van riolering. Ook ben ik betrokken bij het klimaatbestendig ontwerpen van nieuwbouwwijken en renovatieprojecten. Aan de hand van verschillende scenario’s toets ik hoe klimaatbestendig een ontwerp is. Eventuele aanpassingen kunnen we op die manier vroeg in het project doorvoeren. Daarnaast houd ik me bezig met duurzame energie en dan in het bijzonder met aquathermie. Met een warmtepomp kunnen we energie winnen uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater. Met deze schone energie kunnen we huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmen.”

Informeren en inspireren

“Beleidsvorming en uitvoering liggen in mijn vak dicht bij elkaar. Dat maakt mijn werk afwisselend. Het ene moment buig ik mijn hoofd over strategische vraagstukken en het andere ga ik met bewoners in gesprek tijdens een bewonersavond. Ik vind het belangrijk om te horen wat er leeft in de stad en waar behoefte aan is. Het geeft mij energie als ik mensen op die manier kan inspireren en mijn verhaal kan vertellen. Expeditie Warmte is daar een goed voorbeeld van. Bij dit initiatief verkennen bewoners, ondernemers en experts samen de mogelijkheden van lokale warmtebronnen als duurzaam alternatief voor het verwarmen op aardgas.”

Een ambitieus en betrokken team

“Als adviseur Water en Energie maak ik deel uit van het team Water, Rioleringen en Gemalen, dat bestaat uit zo’n 40 betrokken collega’s. Watermanagement is van oudsher een echt mannenvak, het is leuk om te zien dat daar langzaam verandering inkomt. Diversiteit vinden we sowieso belangrijk bij de gemeente Utrecht. Verschillen tussen collega’s zorgen ervoor dat je elkaar als team, in diverse opzichten, beter aanvult en versterkt. Zo kan een frisse blik soms net zo waardevol zijn als jarenlange ervaring. Daarom hebben we binnen ons team ook altijd ruimte voor opdrachten van studenten, stagiairs en trainees. Dit geeft een leuke dynamiek. Zelf wil ik ook blijven leren en groeien. Met mijn leidinggevende maak ik hiervoor een ontwikkelplan. Hierin bepalen we welke doelen ik wil behalen en welke taken of cursussen daarbij passen. Voorlopig heb ik in elk geval nog plannen en ambities genoeg. Voor mezelf én voor de stad.”

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Assetbeheerder Civiel Erfgoed

Ben jij de adviseur die bijdraagt aan het wervengebied in Utrecht?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 26 juni 2024
Bekijk vacature

Senior constructeur

Ga jij complexe vraagstukken niet uit de weg en krijg jij energie van het werken aan een historische stad die sterk groeit?

 • wo
 • 32 - 36 uur
 • 4211 - € 5997
 • Solliciteer vóór 1 juli 2024
Bekijk vacature

Plantoetser

Kan jij zorgen dat de toetsing van vergunningen voor ondergrondse infrastructuur in goede banen wordt geleid?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3558 - € 5247
 • Solliciteer vóór 24 juni 2024
Bekijk vacature