Een man voor een flatgebouw waaraan wordt gewerkt.

Omgevingsmanager Aardgasvrij Daan

Je kunt hier echt het verschil maken.’’

Begin 2022 maakte Daan een hele bewuste keuze. Hij stapte na een periode bij de Rijksoverheid en een baan bij een adviesbureau, over naar een baan als omgevingsmanager in Utrecht. Duurzaamheid was altijd al ‘zijn’ thema. Maar hij wilde van beleid schrijven naar het beleid vertalen, bij de mensen brengen. Dichter bij degenen die met de gevolgen moeten leven. Bewoners spreken, een flink robbertje discussiëren, luisteren, begrijpen. En begrip kweken, maatwerk leveren, samen kleine of grote stappen zetten. Altijd met het einddoel voor ogen: Overvecht-Noord gaat aardgasvrij. Als eerste wijk in de gemeente Utrecht.

“Worden het warmtepompen of is stadverwarming slimmer? Dat verschilt hier per straat. Met twee grote onderzoeken hebben we dat uitgezocht. De mening van de mensen is daarin heel belangrijk. Ik ben daarbij het eerste aanspreekpunt voor bewoners, bedrijven, welzijnsorganisaties en woningcorporaties. En voor Eneco, die voor de stadverwarming gaat zorgen. De mensen die hier wonen zijn verenigd in bewonersgroepen of hebben zich aangesloten bij buurtinitiatieven. Maar ze spreken me ook in hun eentje aan. Daar ben ik voor. Soms staan we met een koffiestandje in de wijk, of hebben een inloopspreekuur om alle vragen en pijnpunten te bespreken. Mensen in de wijk zijn heel divers en reageren ook heel verschillend op verandering. Sommigen houden zich stil. Ik wil met iedereen het gesprek aan, niet alleen met degene die altijd praat.”

Zorgen

“Ook mensen die de taal niet machtig zijn, willen we bereiken. Of waarbij het niet in de natuur zit om kritisch te zijn op de overheid. De wijk heeft mensen uit heel veel verschillende culturen. We hebben een communicatieadviseur die heel goed kijkt naar hoe we die verschillende mensen moeten benaderen. De projectleider pakt meer de technische kant van het project op, met hulp van allerlei experts binnen de gemeente. Als omgevingsmanagers vormen we daarmee een koppel en zorgen wij voor participatie en verbinding. Het sociale aspect rond deze verandering. Soms moeten we creatieve dingen verzinnen om mensen te betrekken. Want er zijn best zorgen bij die inwoners: Kan ik het straks allemaal wel betalen? De welzijnsorganisaties kennen de mensen en helpen ook veel bij het contact en wederzijds begrip. Verder geven we presentaties in de wijk en hebben we een klankbordgroep. We moeten het goed aanpakken. Er is ook armoede in deze wijk. Ik begrijp de mensen ook, die het allemaal nog maar moeten zien. Als ik nodig ben, zit ik gewoon bij ze aan de keukentafel.”

 Vertrouwen en samenwerking

“Hoe cliché het misschien ook klinkt; je kunt hier echt het verschil maken. De relatie tussen de overheid en bewoner, daar spelen wij een heel belangrijke rol in. Ik heb er best voor moeten werken om het vertrouwen te winnen. Sommige mensen hadden geen zin om met me te praten. Ik ga altijd voor een goede band. En denk dat we daarin samen veel hebben bereikt. Nu appen diezelfde mensen me gewoon, als er wat is. Utrecht geeft me dan ook alle ruimte om me op de sociale kant te richten. Echt diepgaande kennis haal ik bij de specialisten, collega’s die er verstand hebben. Bijvoorbeeld voor bedrijven of verenigingen van eigenaren. Dat is heel veel waard. Binnen de gemeente is er ook veel ruimte om jezelf te ontwikkelen. Met scholing, cursussen en hulp om je werk verder te professionaliseren. Ook voor persoonlijke ontwikkeling is ruimte. Door bijvoorbeeld eens een ander project erbij op te pakken. En we hebben een vakgroep omgevingsmanagement opgericht. Geweldig om in dit vrij nieuwe vakgebied van elkaar te leren.”

Wil je net als Daan met veel oog voor de mens meewerken aan de energietransitie in Utrecht? Bekijk hier de vacatures rond het programma Utrecht Aardgasvrij.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan