Rosanne, junior landschapsontwerper

Junior landschapsontwerper Rosanne

“Samen de puzzel oplossen: alle belangen vertegenwoordigd in 1 totaal ontwerp. Dát is de uitdaging in mijn werk.”

Rosanne werkt sinds 2017 als junior landschapsontwerper bij de gemeente Utrecht. Niet alleen het werk zelf bevalt haar goed, ook de werksfeer. Haar team bestaat uit een mooie mix van jong en oud. Mensen met meer ervaring worden vanzelf mentors. En de groenere teamleden, zoals Rosanne, staan bekend om hun creativiteit en lef.  

Ik studeerde landschapsarchitectuur in Wageningen en mocht een extra stage lopen bij de gemeente Utrecht. Dat beviel zó goed, dat ik een half jaar later weer aanklopte. Dit keer voor een baan als junior landschapsontwerper. Waarom ik het zo leuk vind? Ten eerste is het bijzonder dat je weet voor wie je het doet. Ik werk echt vóór de stad Utrecht. Mijn opdrachten variëren van het (her)inrichten van een plein, park of straat, tot aan het opstellen van toekomstperspectieven. Het is heel tof om op deze manier een stad te leren kennen en gebieden aan elkaar te kunnen knopen. Deze diversiteit aan opgaven en verbindende rol in het werk trekt me aan. De tweede reden waarom ik het hier zo naar mijn zin heb, is dat Utrecht heel grote ambities heeft op het gebied van onder andere duurzaamheid en leefbaarheid. De Ruimtelijke Strategie Utrecht is daar een heel goed voorbeeld van. Dat gaat over hoe we de concrete buurten hier in de stad op lange termijn willen inrichten.”

Samen aan de stad werken

“Mijn favoriete project? Op dit moment werk ik aantal mooie opgaven in Maarschalkerweerd. In dit gebied willen we natuur, ontspanning, sport en geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij elkaar brengen in een groot parklandschap aan de oostkant van de stad. Een goed idee natuurlijk, maar zeker niet makkelijk. Mijn projectgroep bestaat uit ecologen, collega’s van erfgoed en mobiliteit, verhuurders van de forten en communicatieadviseurs. Allemaal met hun eigen belangen en prioriteiten. En wat dacht je van de mensen die er momenteel wonen? Iedereen is logisch veeleisend. Dat maakt dit project tot een uitdagende puzzel. Als landschapper verzamel ik alle voor- en tegens en maak er met collega’s een totaal ontwerp van. Met mijn team proberen we zo een eerlijk en transparant plan te ontwikkelen waarin iedereen zich kan vinden.”

Mijn toekomst staat voorop

“Ik ben nu 4 jaar junior. Als ik door zou willen groeien kan dat hier. Het is fijn om dat te weten. Voorlopig zit ik goed op mijn plek. Het fijne aan mijn vak is dat ik me nooit verveel en kan blijven leren, elke dag. Ook in mijn werk in Utrecht. Bij kleinere gemeentes verval je al snel in een adviserende rol, en worden er voor de andere taken externe partners ingehuurd. Hier mag ik van alles oppakken: van mee fantaseren tot ontwerpen. Daar word je als ontwerper zelf óók weer wijzer van!”

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Medewerker Grondbank

Medewerker grondbank, een uitdaging in een stad als Utrecht. Kom jij ons helpen?

 • mbo
 • 32 - 36 uur
 • 3558 - € 5247
 • Solliciteer vóór 8 juli 2024
Bekijk vacature

Assetbeheerder Civiel Erfgoed

Ben jij de adviseur die bijdraagt aan het wervengebied in Utrecht?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 26 juni 2024
Bekijk vacature

Senior constructeur

Ga jij complexe vraagstukken niet uit de weg en krijg jij energie van het werken aan een historische stad die sterk groeit?

 • wo
 • 32 - 36 uur
 • 4211 - € 5997
 • Solliciteer vóór 1 juli 2024
Bekijk vacature