4 collega's IT aan het scrummen in het stadskantoor

Scrum Master Sanne

Ik krijg alle ruimte om mijn eigen ideeën en creativiteit te volgen.”

“Dat is in essentie wat mijn baan als scrum master bij gemeente Utrecht mij biedt. Ik werk er sinds november 2019. Het team bij de gemeente leerde ik een jaar eerder al kennen. Toen ik dagelijks de mooie trappen van het stadskantoor op sprong als externe HR-consultant. Geënthousiasmeerd door de open sfeer in Utrecht, trok ik mede de kar in de transitie naar Agile werken. Zo organiseerde ik inhoudelijke én gezellige transitiecafé‘s, waar iedereen de voordelen van Agile werken zelf kon ervaren. Vanwege de vrijheid die ik ervoer om mijn eigen plannen na te jagen, besloot ik verder te gaan als scrum master bij de IT-afdeling.

Ik laat me niet tegenhouden door de grenzen van mijn functieomschrijving. Sterker nog, bij gemeente Utrecht staat samen ontdekken en leren voorop. Samen met mijn collega-coaches en scrum masters ontwerpen we onze eigen visie op Agile werken. Met vallen en opstaan, want fouten maken mag hier gewoon. Er is genoeg ruimte om je eigen ideeën te volgen en te laten gaan, om ze een jaar later weer zonder schroom op te pakken. We doen het immers samen.”

Samen bouwen en proberen

“Voor ik hier begon, werkte de gemeente nog niet Agile. Als team hebben we de kans om dit te introduceren met beide handen aangepakt. Vanaf dag 1 hebben we alles samen bedacht en uitgeprobeerd. Ik ben erg trots op waar we nu al staan. Een mooie combinatie van HR en Scrum is bijvoorbeeld de ‘happinessmeter’ van het team. Die bewaak ik; elke dag check ik hoe het gaat met iedereen en tweewekelijks hoe het team ervoor staat. Tijdens de retrospectives blikken we terug op het werkproces van de afgelopen periode en krijgt elk teamlid de kans te vertellen wat goed gaat en wat beter kan. Bovendien coach ik individueel of in kleine groepen, waarbij teamleden veilig over zowel werkgerelateerde als persoonlijke zorgen kunnen praten. Want alleen samen komen we verder.”

De toekomst ligt nog open

“En wat de toekomst brengt, dat ligt nog helemaal open. Mijn functie als scrum master is zeker niet in beton gegoten. Als agile organisatie ben je continu in beweging. Ook denk ik na over hoe we trajecten en agile coaching verder kunnen brengen dan alleen de IT-afdeling. De kansen liggen er. En er is niets mooier dan ze op te pakken. Mijn carrière verloopt plezierig en intuïtief. Ook omdat ik de activiteiten kan doen waar ik mijn energie in kwijt kan én waar ik juist energie van krijg.”