René, adviseur civiele constructies bij stadsingenieurs

Adviseur civiele constructies René

Ik mag meedenken in alle projectfases, vanaf idee tot realisatie.”

Réne is geboren en getogen Utrechter en werkt sinds 2003 bij de gemeente. Als adviseur civiele constructies houdt hij zich bezig met de buitenruimte van Utrecht. Dankzij zijn adviezen en voorlichting weten alle belanghebbenden wat er gaat gebeuren bij werk aan alle constructies die infrastructuur mogelijk maken. Zoals kademuren, bruggen, sluizen, stuwen en tunnels.

“Ik begon als werkvoorbereider/bestekschrijver en ben doorgegroeid tot adviseur bij de afdeling Civiele constructies. Als trotse inwoner van Utrecht ken ik de stad goed. En het is er een met veel historie. Juist dat maakt mijn werk heel afwisselend. Werken aan de werven langs de grachten in de binnenstad betekent werken aan eeuwenoude rijksmonumenten. Dat is hartstikke mooi. Toch ben ik ook bezig met hele andere opgaven, zoals nieuwbouwprojecten. Die afwisseling maakt mijn werk heel aantrekkelijk.”

Een dynamische omgeving

“De nadruk binnen ons vakgebied ligt op bruggen en kademuren. Dat zijn de belangrijkste constructies die in de gemeente Utrecht voorkomen qua civiele techniek. Veel van de bruggen en kademuren zijn na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Die zijn nu aan het eind van hun levensduur gekomen. Daar volgt een grote opgave uit, want veel constructies moeten versterkt, hersteld of vervangen worden. Met alles wat daaromheen speelt is de binnenstad dan een dynamische omgeving. Want er zijn natuurlijk gevolgen voor de belanghebbenden zoals inwoners en ondernemers. Zodra er werkzaamheden op de planning staan, moet je met heel veel dingen rekening houden. Je bent samen met het team continu bezig met belangen afwegen. Door stakeholdersanalyses uit te voeren en in gesprek te gaan met de omgeving nemen we uiteindelijk de juiste beslissingen.”

We doen het samen

“Ik mag meedenken in alle projectfases, vanaf idee tot realisatie. Als intermediair tussen het ontwerpteam en de inwoners en andere belanghebbenden maak ik een technisch verhaal begrijpelijk. Dat doe ik door voorlichtingsavonden en inspraakavonden te organiseren voor inwoners en andere belanghebbenden. Luisteren naar wat er leeft bij mensen is erg belangrijk, want het is de enige manier om ook echt samen tot resultaten te komen.”
“Naast de grotere projecten ben ik ook met kleine opgaven druk. Zo was er laatst een bewonersinitiatief voor het aanleggen van een kano-opstapplaats. Dat is weer iets heel anders en net zo interessant om me mee bezig te houden. Want ook hier komen veel zaken bij kijken. De singel waar de opstapplaats moest komen is beschermd. Dat moet dan weer met de afdeling Erfgoed overlegd worden. Daarnaast mogen rondvaartboten er geen hinder van ondervinden. Allemaal vraagstukken die ik graag samen met mijn collega’s onderzoek en behandel. Samen werken we aan een levendige en leefbare stad.”

Lees de verhalen van collega’s op de pagina Werken in de Techniek.

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Projectvoorbereider

Als projectvoorbereider lever jij een belangrijke bijdrage aan de de projecten van de Utrechtse openbare buiten ruimte!

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3317 - € 4752
 • Solliciteer vóór 1 juli 2024
Bekijk vacature

Medewerker Grondbank

Medewerker grondbank, een uitdaging in een stad als Utrecht. Kom jij ons helpen?

 • mbo
 • 32 - 36 uur
 • 3558 - € 5247
 • Solliciteer vóór 8 juli 2024
Bekijk vacature

Assetbeheerder Civiel Erfgoed

Ben jij de adviseur die bijdraagt aan het wervengebied in Utrecht?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 26 juni 2024
Bekijk vacature