Projecten met impact
Binnen de afdelingen werk je mee aan verschillende en unieke projecten. Het opknappen van de Prins Clausbrug tussen Kanaleneiland en Papendorp is daar een mooi voorbeeld van. Een brug van 230 meter lang en 92 meter hoog is een enorme uitdaging. Daaraan gaan allerlei inspecties, randvoorwaarden en toetsingen vooraf. Een ander voorbeeld is het waterbestendig maken van de Zeeheldenbuurt. De oplossing voor souterrainwoningen met wateroverlast bij harde regen is een gescheiden afvoerstelsel voor regenwater en rioolwater. En tegelijk kunnen dan op verzoek van de bewoners de straten opnieuw worden ingericht. Zodat die weer voldoen aan de wensen en eisen van deze tijd. Zo’n gigantische klus kan alleen slagen dankzij een goede afstemming tussen BOR, SI en Ruimte. Zo werken we samen aan een mooi en duurzaam Utrecht.
Uiteraard willen de gebruikers van onze openbare ruimte zo aangenaam mogelijk vertoeven in de stad. Klimaatoptimalisatie is daarin belangrijk. Door te vergroenen komen meer bomen en plantenvakken in de stad. Dat vermindert de hittestress. Tegelijkertijd denken we na over de grond waarin de bomen staan. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld met de vele kabels en leidingen in de bodem dat boomwortels beschadigd raken?
Over alles wordt nagedacht. Overleggen met andere disciplines is daarbij essentieel. Er is openbare ruimte boven én onder de grond. En die op elkaar afstemmen is een uitdaging. Zo moet Utrecht Overvecht als eerste wijk van het gas af. Dat betekent dat we nadenken over alternatieven, bijvoorbeeld uitbreiding van de stadsverwarming. Zo’n project zo efficiënt mogelijk uitvoeren is dan belangrijk. Want wie weet kan het met andere projecten gecombineerd worden. Echt alles wordt afgestemd met de ruimteketen. En dat zijn complexe én leuke vraagstukken om aan te werken.