Collega Binne, adviseur ondergrond bij gemeente Utrecht

Adviseur ondergrond Binne

“Ik behartig de belangen van inwoners, bedrijven en netwerkbeheerders.”

Een brug bouwen tussen alle plannen die er zijn voor de openbare ruimte én diezelfde ruimte netjes houden. Als adviseur ondergrond weet Binne daar alles van. Inwoners en bedrijven kunnen niet zonder nutsvoorzieningen en daarvoor moet wel ruimte in de ondergrond zijn. Binne is de verbindende factor die alle betrokken partijen op 1 lijn houdt.

“In mijn functie ben ik veel bezig met het behoud en herstel van de openbare ruimte. Onder stoepen en straten in die openbare ruimte liggen allerlei kabels en leidingen. Omdat door de huidige energietransitie netbeheerders veel gaan graven, is het niet beschadigen van boomwortels tijdens die werkzaamheden bijvoorbeeld een uitdaging. Want wat is belangrijker: het behouden van de boomwortels of het leggen van de kabels? We maken continu afwegingen van verschillende belangen.”

“Bovendien mag het werk niet te lang duren. Alle betrokkenen willen efficiënt werken en zo min mogelijk overlast veroorzaken. Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk om met de omgeving in gesprek te blijven. Ik breng daarin de mensen bij elkaar. We moeten samenwerken, we hebben elkaar nodig.”

Verbinden en samenwerken

“Mijn 2 collega-adviseurs beoordelen de plannen van nutsbedrijven. Ikzelf leg echt de koppeling tussen alle verschillende partijen die met de uitvoer van die plannen te maken krijgen. Zo heeft een collega onlangs een tekening getoetst, waaruit bleek dat een aannemer kabels wilde leggen in een gebied waar de gemeente de weg ging aanpassen. Door de planningen op elkaar af te stemmen, hoefde de weg niet twee keer open. Daarin zoeken we dan de verbinding met elkaar. Dat scheelde in dit geval overlast en kosten. Op momenten dat dat lukt ben ik echt trots op mijn werk.”

Samen werken aan de toekomst van Utrecht

“De ene keer kijken we naar een werktekening en toetsen we die, de andere keer kijken we naar de verre toekomst. Waar staan we over 10 of 20 jaar? In welke straten in Utrecht moet warmtenet worden aangelegd? En wat te verwachten rondom de uitrol van glasvezel? Waar laten we alle leidingen en kabels in de volle ondergrond? Tegelijkertijd is het bodemleven ook belangrijk. We willen een volwaardig ecosysteem in de stad met gezonde aarde, genoeg grondwater, beestjes en schimmels. Elke keer dat we graven, wordt die grond verstoord. Dat zijn 2 botsende belangen waarin we echt een middenweg moeten vinden. Daar bijt ik mij graag in vast.”

Lees meer verhalen van collega’s op de pagina Werken in de Techniek.

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Landschapsontwerper / Ontwerper openbare ruimte

Help jij mee met het ontwerpen van de Utrechtse Openbare Ruimtes?

 • hbo, wo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 5 augustus 2024
Bekijk vacature

Assetbeheerder Civiel Erfgoed

Ben jij de adviseur die bijdraagt aan het wervengebied in Utrecht?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 1 oktober 2024
Bekijk vacature

Adviseur Rioolgemalen

Ben jij de Adviseur Rioolgemalen die graag meehelpt onze openbare buitenruimte duurzaam en klimaatneutraal in te richten?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 1 oktober 2024
Bekijk vacature