Leonie aan de werf bij de Oudegracht

Leonie, landschapsontwerper

“Er is niks leuker dan de plekken te zien waar ik zelf aan heb gewerkt.”

 

Als landschapsontwerper levert Leonie al drie jaar een belangrijke bijdrage aan de inrichting van een gezonde en groene leefomgeving van haar eigen stad. Hiervoor heeft zij bij verschillende architectenbureaus gewerkt. Nu werkt ze met specialisten in uiteenlopende vakgebieden, beleidsmakers en beheerafdelingen onder 1 ingenieursdak bij Stadsingenieurs van de gemeente Utrecht. Aan de herinrichting van straten, pleinen of parken.

 “In Utrecht vinden we het belangrijk dat de stad herkenbaar blijft als de stad Utrecht. Zo hebben we hiervoor een Handboek Openbare Ruimte. Daarin staat bijvoorbeeld welke materialen in het centrum worden gebruikt voor trottoirs, rijwegen en het meubilair. Toch ervaar ik veel vrijheid in mijn ontwerpen, die ik met veel passie tot in detail uitwerk. De herontwikkeling van de Ooster- en Westerkade is hier een goed voorbeeld van. Ik heb daar maatwerkelementen voor ontworpen, bijvoorbeeld de nieuwe watertrappen en groenvoorzieningen. Het is iedere keer een mooie uitdaging om binnen de gestelde kaders een ontwerp op maat te maken. Zodat de aannemers het vervolgens goed kunnen uitvoeren.”

 

Ontwerpen voor de stad

“De projecten waaraan ik werk zijn heel divers. En het zijn er veel. Je hoeft je bij de gemeente Utrecht geen moment te vervelen. Er worden nu binnen de bestaande stadscontour extra huizen gebouwd. De openbare ruimte verandert hierdoor constant en de gebruiksdruk neemt toe. Ook kijken we steeds meer naar duurzaamheid, zoals bij de herinrichting van de Socrateslaan; minder asfalt, meer bomen en meer groen in de middenberm en zijbermen. En wadi’s voor opvang van regenwater. Rekening houdend met het klimaat en de wens voor een groenere stad, lever ik in ieder project een creatieve bijdrage aan deze uitdaging’.

 

Toewijding en plezier

“Het team maakt het verschil. Het is een enorm cliché, maar ik heb het écht zo ervaren. We werken in ons team met veel toewijding en plezier. Iedereen is open en eerlijk. Dat werkt prettig. Ons team bestaat uit verkeerskundig ontwerpers, technisch adviseurs cultuurtechniek en landschapsontwerpers. Vaak sluit ook een stagiair aan in het team, heel verfrissend. Iemand die net van school komt, met allemaal nieuwe inzichten en met wie ik mijn kennis mag delen. Het is een diverse club. Iedere collega heeft zijn eigen specialisme. Je kunt altijd overleggen en we leren veel van elkaar. ”

Lees meer verhalen van collega’s op de pagina Werken in de Techniek.

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Senior constructeur

Ga jij complexe vraagstukken niet uit de weg en krijg jij energie van het werken aan een historische stad die sterk groeit?

 • WO
 • 32 - 36 uur
 • 4211 - € 5997
 • Solliciteer vóór 25 maart 2024
Bekijk vacature

Adviseur stedelijk water

Ben jij die adviseur Stedelijk Water die helpt dit cruciale vakgebied duurzaam te laten groeien?

 • HBO, WO
 • 32 - 36 uur
 • 3558 - € 5247
 • Solliciteer vóór 18 maart 2024
Bekijk vacature

Adviseur Bodem

Adviseur bodem, een uitdaging in een stad als Utrecht. Kom jij ons helpen?

 • HBO
 • 36 uur
 • 3317 - € 4752
 • Solliciteer vóór 18 maart 2024
Bekijk vacature