Stedenbouwkundigen Greetje en MArjolein onder het Bollendak

Stedenbouwkundigen Marjolein & Greetje

“Werken aan betekenisvolle projecten voor huidige en toekomstige inwoners.”

Wat senior stedenbouwkundigen Marjolein en Greetje zo mooi vinden aan hun vak? Dat zij letterlijk mogen bouwen aan de toekomst van de stad. Met hun ontwerpen, onderzoeken en adviezen werken ze aan de bereikbaarheid, duurzaamheid en gezondheid van een van de snelst groeiende steden van Nederland. En dat is, zoals ze het zelf omschrijven “waanzinnig interessant”.

“Ik ben opgeleid als architect en stedenbouwkundige”, vertelt Greetje. “Voordat ik bij de gemeente Utrecht aan de slag ging, heb ik lang voor architectenbureaus gewerkt. Op een gegeven moment wilde ik mijn blik graag verruimen en meer bezig zijn met de grote lijnen in plaats van met losse projecten. Zo kwam ik bij de gemeente terecht.” Marjolein vertelt: “De diversiteit en het maatschappelijk belang spreken mij aan. We werken onder andere aan nieuwbouwwijken, de herinrichting van bestaande wijken én aan thema’s als mobiliteit, duurzaamheid en een gezond leefklimaat.” Greetje vult aan: “Het gaat van het inrichten van een plein tot het uitzetten van de grote lijnen voor de hele stad. Dat is meteen ook het verschil met mijn eerdere werk. Deze rol daagt mij uit het grotere plaatje te zien en na te denken over de strategische visie op lange termijn.”

De stad slim en toekomstbestendig inrichten

“Utrecht groeit snel”, vertelt Marjolein. “Dat vraagt om een slimme inrichting van de ruimte, zodat voorzieningen bereikbaar blijven, mensen zich goed kunnen verplaatsen en iedereen gezond en fijn kan wonen. Op basis van de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 werken we aan deze grote inhoudelijke uitdaging.” Greetje: “Dit doen we samen met de landschapsontwerpers. Stedenbouw, architectuur, landschap en gebiedsontwikkeling zijn immers nauw met elkaar verbonden. Samen vormen we een team van zo’n 45 bevlogen collega’s.” Marjolein: “We houden van ons vak en zetten ons allemaal voor de volle 100 procent in voor het beste resultaat. Die drive geeft veel energie. Daar komt bij dat de sfeer heel sociaal en informeel is. Dit zorgt voor korte lijnen en een hecht team.”

Op een informele manier kennis delen

“Voor de meeste projecten werken we in gebiedsteams van zo’n 10 à 12 collega’s. De samenstelling hangt af van het project. Zo kunnen er naast stedenbouwkundigen en landschapsontwerpers bijvoorbeeld ook erfgoeddeskundigen, mobiliteitsadviseurs of ecologen bij betrokken zijn. We hebben daarnaast regelmatig contact met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Aan ons de taak om de verschillende belangen, mogelijkheden en risico’s inzichtelijk te maken, het juiste perspectief te bieden en hierover te adviseren”, aldus Greetje. Marjolein vult aan: “Als ervaren stedenbouwkundige heb je een overkoepelende blik. Je doet nooit iets alleen. Het is daarom belangrijk dat we het overzicht bewaren en elkaar goed op de hoogte houden. Met veel plezier dragen we onze vakkennis over en coachen we nieuwe collega’s. Twee keer per week praten we elkaar bij tijdens een digitaal overleg. Daarnaast zijn we regelmatig buiten in de stad te vinden. Wandelen en kennisdelen is een prima combinatie.”

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Adviseur Rioolgemalen

Ben jij de Adviseur Rioolgemalen die graag meehelpt onze openbare buitenruimte duurzaam en klimaatneutraal in te richten?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 10 juni 2024
Bekijk vacature

Adviseur stedelijk water

Jij bent de adviseur die zorgt voor een water- en klimaatbestendig Utrecht!

 • wo
 • 36 uur
 • 4211 - € 5997
 • Solliciteer vóór 10 juni 2024
Bekijk vacature

Managementadviseur

Wil jij invloed hebben op het functioneren van de afdeling? Dat kan als managementadviseur bij Stadsingenieurs!

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 3 juni 2024
Bekijk vacature