Foto van Rijk op de Oudegracht in Utrecht

Rijk, Vakspecialist Beheer openbare ruimte

Resultaat zien in de stad geeft voldoening.

Als vakspecialist bij Beheer Openbare Ruimte is Rijk van Ravenswaaij werkzaam op een belangrijke afdeling van de gemeente Utrecht. Samen met zijn collega’s beheert hij wegen, civiele constructies en installaties in de openbare ruimte. Hij benut graag alle kansen om mee te werken aan een levendig en gezond Utrecht. Resultaat zien van wat hij doet in de stad geeft hem voldoening.

“In 2018 begon ik bij de gemeente Utrecht als trainee. Daarvoor volgde ik een hele andere opleiding, namelijk die van scheepswerktuigkundige. Ik haalde mijn diploma en werkte kort in die sector, maar wilde wat anders. Toen ik de vacature van vakspecialist bij de gemeente zag heb ik gesolliciteerd. Ik kwam terecht op een leuke, technische afdeling bij Stadsbedrijven. Raakvlakken met mijn opleiding waren er zeker. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd op het gebied van ICT en data voor het gebruik en onderhoud van de openbare ruimte. Als trainee greep ik de kans mezelf om te scholen.”

Zichtbare resultaten

“De afdeling waar ik werk beheert wegen, bruggen, viaducten, verlichting, verkeerslichten en nog veel meer in de stad. Dat moet allemaal onderhouden worden en daar zijn wij verantwoordelijk voor. Dankzij mijn technische achtergrond en raakvlakken met het werk buiten, spreek ik de taal van verschillende vakspecialisten. Ook ben ik veel bezig met ICT-gerelateerde vraagstukken. Zoals het onderhoud en beheer van besturingssystemen gericht op elektrotechnische installaties. Daaruit haal ik belangrijke data, en de analyses die ik daaruit maak zorgen ervoor dat collega’s op straat doelmatiger hun werk doen. Softwarepakketten van leveranciers kunnen in veel gevallen nóg efficiënter toegepast worden op bepaalde werkzaamheden. Het is een mooie uitdaging om daarmee bezig te zijn en die grijp ik dan ook graag met beide handen aan.”

Denken in kansen

“Recent zag ik een nieuwe mogelijkheid voor het team van openbare verlichting. Zij gaan over alle meldingen die binnenkomen, zoals defecte lantaarnpalen. Dat zijn er wel 6.000 per jaar. Het werkproces dat gebruikt wordt voor het behandelen van die meldingen kon wel wat efficiënter, te beginnen bij een goed softwarepakket. Daar maakte ik mij hard voor. Het is tof dat ik dat proces van begin tot eind, van aanbesteding tot aan de daadwerkelijke implementatie, kon doorlopen. Dankzij dit nieuwe systeem hebben mijn collega’s op straat nu meer overzicht, waardoor ze makkelijker hun werk kunnen uitvoeren. En ze kunnen makkelijker regie voeren op het contract met de aannemer. Het softwarepakket bevalt zelfs zo goed dat een andere afdeling het nu ook gaat implementeren. Dat iets begint als een idee en dan leidt tot zo’n succes geeft mij veel voldoening en eer van mijn werk!”

Lees de verhalen van andere collega’s op de pagina Werken in de Techniek.

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Adviseur Rioolgemalen

Ben jij de Adviseur Rioolgemalen die graag meehelpt onze openbare buitenruimte duurzaam en klimaatneutraal in te richten?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 10 juni 2024
Bekijk vacature

Adviseur stedelijk water

Jij bent de adviseur die zorgt voor een water- en klimaatbestendig Utrecht!

 • wo
 • 36 uur
 • 4211 - € 5997
 • Solliciteer vóór 10 juni 2024
Bekijk vacature

Managementadviseur

Wil jij invloed hebben op het functioneren van de afdeling? Dat kan als managementadviseur bij Stadsingenieurs!

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 3 juni 2024
Bekijk vacature