Vakspecialist water Javier - gemeente Utrecht

Vakspecialist water Javier

“Het leuke aan deze werkplek is dat je écht kansen krijgt”

Bij onderhoudswerken en zelfstandige projecten op het gebied van riolering en water komt heel wat kijken. Van rioolinspecties tot herstel- of baggerwerkzaamheden. Als vakspecialist water bij Beheer Openbare Ruimte (BOR) denkt Javier graag mee over hoe processen en projecten nóg beter en efficiënter kunnen. Zo draagt hij direct bij aan een gezonde en leefbare stad.

“In 2002 begon ik bij de gemeente Utrecht, als technisch tekenaar. Daar heb ik het een tijd naar mijn zin gehad. Toch ben ik iemand die uitgedaagd wil blijven. En dus zocht ik na een tijd wat anders. Wel binnen de gemeente Utrecht, daar wilde ik absoluut niet weg. Uiteindelijk maakte ik de overstap naar opzichter, vervolgens naar projectleider en nu ben ik vakspecialist water. Het leuke aan deze werkplek is dat je écht kansen krijgt. Je mag dingen proberen. Dat kunnen opleidingen en cursussen zijn, maar ook het veranderen van allerlei werkprocessen. Zo wordt het onderhoud bij ons op een bepaalde manier vormgegeven, maar vond ik dat het efficiënter kon. En dus kreeg ik de ruimte om het anders in te richten. En met succes!”

Een grote verantwoordelijkheid

“Naast mijn hoofdtaak om de aanbestedingsstrategie te bepalen voor werkzaamheden aan het stedelijk water, hou ik me bezig met projecten zoals dat rondom het rioleringsnetwerk. Het is de bedoeling dat dit project in 2030 wordt afgerond. Het hele rioleringsnetwerk van Utrecht krijgt groot onderhoud, dat is een enorme klus. Ik begeleid en coach daarin alle contractbegeleiders. Iedereen in Nederland, en in mijn geval Utrecht, maakt op meerdere manieren gebruik van het riool. Toch staan de meeste mensen niet stil bij de hoeveelheid werk die dat teweegbrengt. Materiaal veroudert en moet vervangen worden. En als er storingen zijn moeten die opgelost worden. Tijdig onderhoud plegen is dus heel belangrijk. Het riool is een belangrijk stadsnetwerk, ook al is dat niet direct zichtbaar.”

Samen werken, samen leren

“Projectmatig werken vind ik het leukste. Dat weet ik omdat ik de kans kreeg dat te onderzoeken. Ik had voor de periode van 1 jaar een leidinggevende rol binnen mijn afdeling. Dat was leerzaam. Toen kwam ik erachter dat aansturen en leidinggeven leuk is, maar dan wel op projectbasis. Ik houd me graag met de inhoud bezig. Dat miste ik in die functie. Op projectmatige basis is het anders. Dan komen inhoud en leidinggeven bij elkaar. Je bijt je dan echt vast in de inhoudelijke vraagstukken van dat specifieke project. Het is fijn dat ik de ruimte en het vertrouwen krijg om te doen wat ik leuk vind.”

 

Lees meer verhalen van collega’s op de pagina Werken bij Utrecht.

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Adviseur Rioolgemalen

Ben jij de Adviseur Rioolgemalen die graag meehelpt onze openbare buitenruimte duurzaam en klimaatneutraal in te richten?

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 10 juni 2024
Bekijk vacature

Adviseur stedelijk water

Jij bent de adviseur die zorgt voor een water- en klimaatbestendig Utrecht!

 • wo
 • 36 uur
 • 4211 - € 5997
 • Solliciteer vóór 10 juni 2024
Bekijk vacature

Managementadviseur

Wil jij invloed hebben op het functioneren van de afdeling? Dat kan als managementadviseur bij Stadsingenieurs!

 • hbo
 • 32 - 36 uur
 • 3895 - € 5621
 • Solliciteer vóór 3 juni 2024
Bekijk vacature