Traineeprogramma

Ben je net afgestudeerd aan hbo of universiteit of studeer je binnenkort af? Heb je geen of weinig werkervaring en vind je het leuk om bij de gemeente Utrecht te werken? Dan is ons traineeprogramma misschien iets voor jou.

Inhoud traineeprogramma

Met ons traineeprogramma bouw je een carrière op in een grote, levendige stad. Het traineeprogramma is een combinatie van leren en werken. In de praktijk ziet dat er zo uit:

 • je oefent een volwaardige junior functie uit
 • je volgt een tweejarig ontwikkeltraject
 • je zet samen met de andere trainees een project op

Ben je nieuwsgierig geworden? En wil je graag meer weten over ons traineeprogramma?

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwe traineevacatures? Meld je meteen aan voor de e-mailservice. Je krijgt dan direct een mail als er nieuwe (trainee)vacatures online komen.

Het programma

Als jonge hoogopgeleide starter krijg je via ons traineeprogramma de kans om een carrière op te bouwen in een grote, dynamische stad. Het traineeprogramma is een combinatie van werken en leren.

Werkend leren: praktijkervaring

Als trainee werk je in functies als 'junior projectleider', 'junior beleidsmedewerker' of 'junior adviseur'. Via de vacaturesite van de gemeente Utrecht kun je op beschikbare functies reageren. Tijdens het tweejarige traineeprogramma werk je gemiddeld 90% van de tijd in jouw functie. Daarnaast werk je 3 tot 6 maanden aan een opdracht bij een andere organisatie of een ander organisatieonderdeel van de gemeente Utrecht.

Lerend werken: het ontwikkelprogramma

Je besteedt als trainee ongeveer 10% van je werktijd aan het ontwikkelprogramma. Dit programma bestaat uit opleidingsdagen en workshops:

 • die aansluiten op je dagelijkse werkzaamheden
 • die focussen op kennis, inspiratie en je persoonlijke ontwikkeling

Tijdens het ontwikkelprogramma werk je samen met andere trainees aan een gemeente breed traineeproject. Daarnaast is er ruimte voor feedback en intervisie.

Invulling van het ontwikkelprogramma

Je vormt een netwerk met de trainees van de gemeente Utrecht en met trainees van andere gemeentes. Als trainee ben je betrokken bij de inhoud van het ontwikkelprogramma. Bijvoorbeeld door zelf een dagdeel te organiseren voor de medetrainees. Of door mee te denken over de inhoud van het programma in het tweede jaar.

Intensieve begeleiding

Tijdens het traineeprogramma krijg je intensieve begeleiding. De mentor is jouw begeleider, ondersteuner en klankbord 'on the job'. De leidinggevende is eindverantwoordelijk voor je begeleiding 'on the job'. De leidinggevende:

 • bekijkt je functioneren en geeft feedback
 • stelt samen met jou een persoonlijk ontwikkelingsplan op
 • en beoordeelt jouw functioneren

De traineecoördinator is je sparringpartner. Ook is de traineecoördinator eindverantwoordelijk voor de inhoud en de kwaliteit van het ontwikkelprogramma.

Verhalen van onze trainees

Said

Trainee Utrechtse Vastgoed Organisatie (UVO)

schaduw

Mies

Trainee Stadsecologie en Groen

schaduw

Sahar

Trainee Informatie- en Procesadviseur

schaduw

Said

Trainee Utrechtse Vastgoed Organisatie (UVO)

Een traineeship opent deuren voor leuke en leerzame ervaringen

Na mijn studie Bedrijfseconomie kreeg ik de kans om als trainee aan de slag te gaan bij de Gemeente Utrecht. Hier heerst een heel open bedrijfscultuur, met korte lijnen. Ook is de Gemeente Utrecht een relatief platte organisatie, waar je als leergierige jong-afgestudeerde goed terecht kunt. Je krijgt veel mogelijkheden om door te groeien en om jezelf binnen de organisatie sterk te ontwikkelen.

Ik werk bij de Utrechtse Vastgoed Organisatie (UVO), waar ik met open armen ben ontvangen. Binnen UVO werk ik onder andere binnen het verkoopproces van gemeentepanden. Daarnaast bestrijd ik sinds kort als projectleider de leegstand in Utrecht. Ik heb gemerkt dat een traineeship veel deuren opent voor leuke en leerzame ervaringen. Ook kan je veel leren van collega’s, die veel vakkennis en ervaring hebben. Ik word echt uitgedaagd en werk tegelijkertijd met een sfeervolle groep collega’s en mede-trainees.

Mies

Trainee Stadsecologie en Groen

We bekijken continu hoe we de stad zo goed mogelijk kunnen beschermen en inrichten

In januari 2017 studeerde ik af met de masters Bos- en Natuurbeheer en Urban Environmental Management in Wageningen. Bij de gemeente Utrecht ben ik dan ook trainee Stadsecologie en Groen, bij de afdeling Ruimte (Ontwikkelorganisatie). Ik houd me kortgezegd bezig met alle natuur en groen in de stad. We bekijken continu hoe we de stad zo goed mogelijk kunnen beschermen en inrichten voor zowel dieren en planten als voor mensen. Het werk is heel afwisselend; het ene moment zit ik in een overleg over grote thema’s als klimaatadaptatie en het andere moment sta ik in het veld een plantje te bekijken.

 

Een ander tof aspect aan dit traineeship bij de gemeente is dat we met een groep tegelijk begonnen zijn. We doorlopen gezamenlijk het leertraject. Dat heeft veel meerwaarde, omdat  je ervaringen kan uitwisselen en van elkaars vakgebied kunt leren.

Sahar

Trainee Informatie- en Procesadviseur

Ik heb het gevoel dat ik resultaten lever die direct bijdragen aan mijn stad

Na mijn studie Bedrijfskunde en verschillende stages wilde ik graag iets doen voor de maatschappij. Ik vind mensgerichtheid erg belangrijk in mijn werk. Kwaliteit en de inwoner staan centraal bij de Gemeente Utrecht. Daardoor heb ik het gevoel dat ik in mijn werk hier echt iets voor mijn stad en mede-Utrechters doe.

 

Als trainee Informatie- en Procesadviseur heb ik heel diverse taken. Onder andere help ik afdelingen van de gemeente Utrecht om hun processen beter in kaart te brengen en efficiënter in te richten. Het is praktisch werk met tastbare resultaten. Dit vind ik erg prettig. Zo heb ik het gevoel dat ik resultaten lever die direct bijdragen aan mijn stad.

 

Binnen het traineeship kan heel veel. Je hebt een excuus om van alles te vragen en veel verschillende dingen te doen. Als ik meer verantwoordelijkheid wil, hoef ik dat alleen maar aan te geven. Dat toont vertrouwen en biedt ruimte.

Basisprofiel en arbeidsvoorwaarden

De gemeente Utrecht is een werkgever met ambities. Wij willen het beste voor Utrecht. Herken je jezelf hierin? Word dan trainee en draag bij aan de stad.

Competenties

Als (beginnend) professional heb je de volgende competenties, of je kunt deze snel eigen maken via coaching en het opleidingstraject:

Samenwerking en communicatie

 • je hebt een open houding en zoekt anderen actief op
 • je onderhoudt een netwerk binnen en buiten de organisatie
 • je werkt constructief samen in wisselende en gemengde teams, binnen of buiten de eigen organisatie
 • je hebt oog voor de belangen van anderen
 • je kunt goed luisteren, doorvragen en je eigen standpunt inbrengen

Gericht op het eindresultaat

 • je neemt de verantwoordelijkheid om de resultaten te realiseren die binnen het takenpakket zijn afgesproken
 • je zorgt ervoor dat opdrachten duidelijk zijn, dat er realistische resultaten worden afgesproken en je legt hierover verantwoording af
 • daarbij verlies je het grotere geheel niet uit het oog, zoals de doelen van de gemeente en de provincie
 • je bekijkt je eigen werk vanuit het grotere geheel en vanuit verschillende belangen

Vernieuwend

 • je bent creatief en voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden, nieuwe werkwijzen en kansen
 • je bent uitgesproken 2.0, dat wil zeggen dat je als consument en als producent actief bent op internet/social media
 • je weet welke digitale mogelijkheden je kunt toepassen in je werk
 • je bent je daarbij bewust dat jouw eigen (digitale) handelingen mogelijke gevolgen hebben voor de organisatie

Zelfreflectie

 • je kent je eigen talenten en ontwikkelpunten
 • je vraagt actief feedback aan anderen

Arbeidsvoorwaarden

 • 36-urige werkweek
 • salarisschaal 9
 • uitstekende opleidingsfaciliteiten
 • persoonlijk ontwikkelingsplan
 • goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Lees meer over de arbeidsvoorwaarden van de gemeente Utrecht.